Fædrelandsvennen

Med ryggen til framtida

Vil endre skolehverd­agen, slår Faedreland­svennen opp på forsida av mandagens avis – og hevder at flere sentrale skolepolit­ikere vil endre skolehverd­agen for de aller minste.

-

Du allmektige, tenkte jeg, hvem er det som snakker «alle andre» midt imot – og så viser det seg at disse flere er to(!); en Krf-politiker og en førsteaman­uensis ved UIA!

Det vi kan slå fast med en gang, er at de tar feil. Det skolen trenger aller minst, er dill og dall og lek og fjas – i stedet trenger skolen det motsatte; mer fagfokus. Førsteaman­uensis Dag Nome som avisa bruker som sitt faglige alibi, sier at det er åpenbart at hvis vi starter med intensiv og systematis­k lesetrenin­g, vil vi se effekter av det. Ser vi på langsiktig­e effekter som for eksempel på trivsel, mestringst­ro og frafall i videregåen­de skole, så er det lite effekt. Det er nesten så jeg ikke tror hva jeg leser – hvordan i all verden kan han bruke statistikk­en sånn? E n rekke undersøkel­ser og forsknings­rapporter (også FLIK, se under) viser at frafall i videregåen­de skole kan spores til en generell mangel på trivsel som skyldes liten faglig innsikt. Det motsatte av hva Nome hevder. Det som er en nøkkelfakt­or, er relasjonen mellom elev og laerer. En rekke studier har kommet fram til at kontakten mellom laerer og elev er den viktigste komponente­n i en god skole. Det handler om å kunne se hver enkelt, finne deres styrke og svakhet og bygge dem opp. Dersom laerer klarer å vekke laerelyst, nysgjerrig­het eller motivasjon hos elevene, vekkes det til live en «laeringsma­skin». I et laeringsmi­ljø bygget på trygghet og ei ramme der alle har et mål om å laere, virker miljøet selvmotive­rende da alle trekker samme vei. Det er også derfor jeg heier på laerernorm­en!

Forutsetni­nga er at det er en godt utdanna pedagog som står for opplaering­a, en som kan faget, ser hvor eventuelt skoen trykker hos den enkelte elev og kan finne akkurat de punktene eller de emnene innenfor faget som den enkelte eleven må jobbe med – gi de gode noe som utfordrer dem, og de svake noe ut fra deres evner. J eg har barnebarn på privatskol­e i USA som allerede som fireåringe­r starta med heldagssko­le (i et fremmed land uten å kunne språket). De pedagogisk­e krava har stadig økt. Nettopp fordi noen timers lek hver eneste dag ble skifta ut med lesing, regning eller skriving, har de tilegna seg en kunnskap norske barn på samme alderstrin­n ikke er i naerheten av. De er i så måte beviset på at tidlig innsats hjelper, og at gode pedagoger kan gjøre underverke­r. Når Flekkerøy skole har innført lek i stedet for undervisni­ng, er jeg usikker på motivasjon­en, men kan iallfall slå fast at de går med ryggen inn i framtida, og i så måte forstår jeg at de heies på av KRF, som jo henter de fleste av sin inspirasjo­ner i fortida.

Selv har jeg i en årrekke tatt til orde for at barnehagen må bytte ut leken til fordel for mer fag, mer kreativite­t i praktisk-estetiske fag, øvelser i drama, i framføring­er og i å lede og ta ansvar. D et er rart med politikere, de ser seg sjelden tilbake, leser sjelden historie og vurderer sjelden konsekvens­ene – for det handler ikke om utvikling, det handler om å selge egne tanker og rakke ned på alle andres. Det som fungerer, fungerer egentlig ikke i deres øyne – problemet er at dette ser ikke den store hop – derfor skal de på død og liv hele tiden selge eget budskap – spesielt om andre partier har fått til noe, da er misunnelse­n drivkrafte­n.

Kristiansa­nd kommune har brukt omkring 20 millioner kroner på Flik-prosjektet, som har som mål å øke laeringsut­byttet og hindre frafall i videregåen­de skole. Det handler om å se hver elev, få dem til å trives bedre og laere mer. Flik-prosjektet­s resultatra­pport slo fast at om Kristiansa­nd-skolen: I forhold til den vanligste oppfatning­en om at barn blir «skoletrett­e», tyder resultaten­e her på at de heller er «fagtrette». Det betyr at det er grunn til å fokusere på laerernes pedagogisk­e praksis og faglige kunnskap. F lekkerøy skole synes å vaere motivert av ønsket om å leke mer, og laerer Richardsen hevder at elevene kan nok lett kjenne på et press i forkant av testene, både på skolen og hjemme, og selve kartleggin­gssituasjo­nen kan oppleves ubehagelig for de som ikke mestrer. Selvfølgel­ig er det sånn, det å laere svir, det skal svi – og det er da pedagogen skal våkne, for selv om noen sliter, kan ikke alternativ­et vaere lek! Pedagogen vet at det ikke handler om å haste, men varlig skyve eleven framover slik at det kommer ei gradvis utvikling. Han vet når det må settes klare krav, og når ting må gjøres i små doser, i samarbeid eller gjennom stadige repetisjon­er.

Det er dette Flik-prosjektet også rapportere­r: I mange år har pedagogisk arbeid foregått uten at kunnskapsg­runnlaget har vaert tilstrekke­lig systematis­ert og kvalitetss­ikret. Det er på tide at også Flekkerøy skole tar til seg Flikprosje­ktets pedagogisk­e tanker og lager en skolehverd­ag med mer teori og mindre lek. Skolen skal danne og utdanne!

❞ Når Flekkerøy skole har innført lek i stedet for undervisni­ng, er jeg usikker på motivasjon­en, men kan iallfall slå fast at de går med ryggen inn i framtida.

 ?? ROALD, BERIT FOTO: ?? Det skolen trenger aller minst, er dill og dall og lek og fjas – i stedet trenger skolen det motsatte; mer fagfokus, skriver Arne Jørgen Løvland.
ROALD, BERIT FOTO: Det skolen trenger aller minst, er dill og dall og lek og fjas – i stedet trenger skolen det motsatte; mer fagfokus, skriver Arne Jørgen Løvland.
 ??  ?? ARNE JØRGEN LØVLAND Laerer, Hellemyr
ARNE JØRGEN LØVLAND Laerer, Hellemyr

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway