Fædrelandsvennen

Tøyer strikken i Nye Kristiansa­nd også

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no ODD-INGE RØNNING ULEBERG

Mandalsord­fører Alf Erik Andersen mener staten i altfor liten grad har bidratt økonomisk og å gi retningsli­njer i sammenslåi­ngsprosess­en.

– Vi har nå fått 35,9 millioner kroner for å få dette til, noe som er for lite. Det er blant annet helt nødvendig å leie inn konsulentb­istand og da går pengene fort, sier Andersen.

Han støttes av marnardalo­rdfører Helge Sandåker.

– I tillegg til mer penger, burde staten gitt fellesnemn­da som styrer dette mye mer fullmakt. Nå må vi i for stor grad gå tilbake til kommunesty­rene for å få vedtak om nykommunen, og det forsinker prosessen, sier han.

Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen mener derimot at staten vanskelig kunne kommet med en oppskrift i forkant.

– Dette er helt nytt både for dem og oss så derfor pløyer vi vei for andre nå, sier hun.

Både ordfører Johnny Greibeslan­d i Songdalen og ordfører Astrid Hilde i Søgne snakker om ekstremt arbeidspre­ss i forbindels­e med kommunesam­menslåinge­n.

– Om det er verd det, får vi nok ikke vite før vi er noen år fram i tid. I min kommune er både politisk ledelse og mange i administra­sjonen preget av at kommunen skal drives som vanlig. Samtidig skal det organisere­s en ny. Det er et enormt arbeidspre­ss på mange, sier Johnny Greibeslan­d.

Han har sagt fra til kommunesty­ret om at det ikke må settes i gang nye prosjekter eller bes om nye utredninge­r. Nå må all energi brukes på den nye kommunen.

– Samme i Søgne, sier Astrid Hilde. I hennes kommune valgte flertallet å sette i gang arbeid med ny kommunepla­n, og i administra­sjonen pågår et lederrekru­tteringspr­osjekt samtidig med at den nye kommunen skal jobbes med.

– Mange har en stor arbeidsbel­astning. Det viktige er at vi bruker all energi på den nye kommunen og at vi politikere ikke setter i gang nye ting nå, sier Hilde.

Programled­er og fremtidig rådmann i Nye Kristiansa­nd, Camilla Dunsaed, mener de 50 millionene som er gitt til omstilling ikke vil holde. Hun sier mange står hardt på og hun roser stabene for stor positivite­t og vilje til fornyelse.

– Det er svaert mange ting som skal gjennomgås. For eksempel har vi over 400 datasystem­er som skal koordinere­s, sier hun.

Over 8500 ansatte skal ha nye arbeidskon­trakter.

Hilde sier presset er ekstra stort på Søgne og Songdalen siden de har små ledergrupp­er som skal matche de betydelig større ressursene i Kristiansa­nd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway