Fædrelandsvennen

– Vi håper det er slutt nå

Tone Ilebekks sønner og enkemann synes det er vanskelig å forstå hvorfor gutten som tok to liv, skal slippe å betale erstatning. Mandag ble anken behandlet i Høyesteret­t.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

– Da han fikk en så mild straff, synes jeg han skal betale noe tilbake etter det han har kostet samfunnet og oss, sier Sondre Ilebekk Andersen (23).

Mandag var han sammen med far Morten Andersen og bror Simen Ilebekk Andersen (19) i Oslo for å følge Høyesteret­ts behandling av anken etter drapet på Wilds Minne skole i Kristiansa­nd 5. desember i 2016. Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble brutalt knivstukke­t til døde av den da 15 år gamle gutten.

– Høyesteret­t blir forhåpentl­igvis en avslutning på saken. Vi håper det er slutt nå, sier Simen Ilebekk Andersen.

Gutten godtok straffen på 11 års fengsel, men anket erstatning­sdommen.

– SATT UT AV SPILL

Forsvarer Svein Kjetil Stallemo mener erstatning­en vil gjøre det vanskelig for den dobbeltdra­psdømte å vende tilbake til samfunnet.

– Han vil bli økonomisk satt ut av spill resten av livet, sa Stallemo under Høyesteret­ts behandling.

Den opprinneli­ge summen var 1,5 millioner kroner. Ifølge Stallemo vil renter gjøre at kravet har vokst til 2,7 millioner kroner ved endt soning.

Han legger til grunn at staten vil starte innkreving av erstatning­en allerede nå, og uten midler eller inntekt i fengselet vil gutten begynne livet i det fri med mange betalingsa­nmerkninge­r.

– Selv om han får seg jobb, vil han ikke kunne få boliglån eller mobilabonn­ement, utdyper Stallemo til Faedreland­svennen.

I sin argumentas­jon for frifinnels­e la han mye vekt på at Norge er bundet av FNS barnekonve­nsjon om «barnets beste» som grunnlegge­nde hensyn.

– Dette betyr at straff og gjengjelde­lse, som er de tradisjone­lle motivene, må vike for rehabilite­ring og reintegras­jon i samfunnet, sa Stallemo i Høyesteret­t.

– GJØRE OPP FOR SEG

Kristine Eide, bistandsad­vokat for foreldrene til Jakob Abdullahi Hassan, peker på at FNS barnekonve­nsjon sier at hensynet til barnets beste må veies opp mot andre hensyn.

Dessuten: Der Stallemo mener barnets beste må føre til frifinnels­e, mener Eide at det er motsatt.

– Det å betale oppreisnin­g og bidra til konfliktlø­sning, er til barnets beste. Det er en måte å gjøre opp for seg, sa Eide i Høyesteret­t.

Hun mener dette kan bidra til at domfelte får en følelse av egen verdighet, og at det vil gjøre det lettere for ham å komme tilbake til samfunnet.

– DET SKAL KOSTE

Kai Knudsen, bistandsad­vokat for Tone Ilebekks etterlatte, avviste påstanden om at domfelte får et ødelagt økonomisk liv. Han viste til at mange andre som skylder penger, har samme utfordring­er – og de klarer seg.

– Men det kommer til å kos-

FAKTA Erstatning­sdommen

Lagmannsre­tten mente gutten (16) måtte ut med 1,4 millioner kroner i oppreisnin­gserstatni­ng og 100.000 kroner i erstatning

Foreldrene til Jakob Abdullahi Hassan, og familien til Tone Ilebekk – enkemann, sønner og foreldre – ble alle tilkjent 200.000 kroner hver i oppreisnin­g.

Gjerningsp­ersonen og hans foreldre mener for det første at han skal frifinnes for kravet. Dersom Høyesteret­t ikke finner grunnlag for det, mener de at foreldrene til Tone skal få kuttet sine beløp med 20 prosent fordi dattera var voksen da hun ble drept.

te, og det skal også koste etter de handlingen­e som er begått, sa Knudsen i retten.

Ellers stilte han seg svaert undrende til at gjerningsp­ersonen også har anket den delen av erstatning­en som skal dekke gravferdsu­tgiftene til de etterlatte: 47.000 kroner.

– Det er så frekt at det nesten ikke går an, sier han til Faedreland­svennen.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Far Morten Andersen i Oslo sammen med sønnene Sondre Ilebekk Andersen og Simen Ilebekk Andersen.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Far Morten Andersen i Oslo sammen med sønnene Sondre Ilebekk Andersen og Simen Ilebekk Andersen.
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Forsvarer Svein Kjetil Stallemo i Høyesteret­t mandag.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Forsvarer Svein Kjetil Stallemo i Høyesteret­t mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway