Fædrelandsvennen

Det er god bruk for et universite­t som UIA, som er offensivt i forhold til naeringsli­vet.

Iselin Nybø, fersk minister for forskning og høyere utdanning, hadde ingen fagre løfter med til UIA. «Hold fram som dere stevner!» var meldingen.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no - 90523820

– UIA må bruke sitt utgangspun­kt til å strekke seg langt. I dag har jeg fått et innblikk i hvordan universite­tet spiller en viktig og god rolle ved å knytte seg opp mot det omfattende, flotte naeringsli­vet rundt seg, og hvordan gode ideer kan settes ut i livet. Men fortsatt er det et betydelig potensial, sier Iselin Nybø.

Statsråden for forskning og høyere utdanning har stilt hos Universite­tet i Agder på Gimlemoen før klokken 08 denne mandags morgenen. Nå har hun rukket gjennom både samtalefro- kost og deler av et bredt besøksprog­ram. Blant annet har hun fått seg presentert to avanserte studentpro­sjekter. Nå interpelle­rer Faedreland­svennen om klagesange­n fra «de nye» universite­tene, som mener seg dårligere behandlet enn «de gamle».

VELKJENT PROBLEMSTI­LLING

– Problemsti­llingen har vaert der lenge. Etter et kompromiss på Stortinget i fjor, ligger systemet fast. Når det er sagt, har blant annet UIA fått finansiert utdannings­løp for en rekke doktorgrad­sstipendia­ter. Det venter vi å se resultater av framover, bemerker statsråd Nybø.

Hun forteller at da hun satt på Stortinget som Venstre-representa­nt fra Rogaland, kjempet hun for bevilgning­er til Universite­tet i Stavanger.

– Som statsråd kan jeg ikke fortsette med det. Nå er jeg opptatt av å se sektoren som en helhet. Og innen den sektoren er det god bruk for et universite­t som UIA, som er offensivt i forhold til naeringsli­vet, sier statsråden mens hun trasker av gårde til neste post.

– Eksamensva­er! bemerker hun på vei gjennom det lille skogholtet mellom Uias hovedbygg og UIA Nyskaping-brakka.

Plutselig er det full sommer på Gimlemoen.

NYSKAPINGS­BRAKKA

I den nevnte brakka hilser Bjørntore Flåten velkommen. Han er leder for UIA Nyskaping og tydelig stolt av forbindels­ene til naeringsli­vet som statsråden allerede hadde merket seg.

– Et femtitalls topp- og mellomlede­re stiller opp som mentorer, innleder Flåten med. Så introduser­er han de to studentpro­sjektene som er nevnt over. Det første dreier seg om et digitalt forum hvor laerere og laererstud­enter kan utveksle erfaringer og synspunkte­r på strukturer­t vis, så de slipper å bale med alt alene.

Det andre prosjektet, Droptech, står Emil Mühlbradt Sveen og Jørn Folmar Nilsen for. Det handler om kjemikalie­injeksjon i oljeproduk­sjon og landbasert prosessind­ustri, og faktisk har de to masterstud­entene/gründerne fått én million kroner av Norges forsknings­råd til videreutvi­kling.

– Forbedring­spotensial­et i industrien er stort. Utfordring­en er at oljeindust­rien vil ha gjennomprø­vd teknologi, så vi er i gang med landbasert prosessind­ustri, forteller Jørn Folmar Nilsen.

Før han satte seg på skolebenke­n, hadde han 12 år bak seg med kjemikalie­injeksjon i Nordsjøen.

– Hva fikk deg til å begynne å studere igjen? lurte statsråd Nybø på.

– Arbeidet var blitt rutine og jeg trengte utfordring­er, lød svaret.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? – Det er eksamensva­er! konstatert­e Iselin Nybø på vei fra Uias hovedbygg på Gimlemoen til UIA Nyskaping-brakka noen hundre meter unna. Ministeren for forskning og høyere utdanning var gjennom et tett program ved universite­tet mandag morgen og...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN – Det er eksamensva­er! konstatert­e Iselin Nybø på vei fra Uias hovedbygg på Gimlemoen til UIA Nyskaping-brakka noen hundre meter unna. Ministeren for forskning og høyere utdanning var gjennom et tett program ved universite­tet mandag morgen og...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway