Fædrelandsvennen

Vi gir aldri opp håpet – en palestiner i Norges historie

Al-nakba er et arabisk ord som betyr katastrofe­n. Ordet «katastrofe­n» på arabisk er nå forbundet med Palestina, og denne katastrofe­n har nå vart i 70 år.

- HUTHAYFA ABUSERRIYA Kristiansa­nd, styremedle­m i Den Palestinsk­e Foreningen i Vest-agder

Katastrofe­n rammet det palestinsk­e folket for 70 år siden, og rammer oss fortsatt. Den store katastrofe­n har avlet flere katastrofe­r. Et sår gror med tiden, men katastrofe­n har bare blitt verre med tiden.

For meg som palestiner, er AlNakba ikke bare en del av meg, men det er hele meg. Det at jeg nå sitter foran en PC i Norge og skriver på norsk er et resultat av AlNakba. Mine beste foreldre flyktet fra sin landsby som ble terroriser­t av jødiske terrororga­nisasjoner som «Irgun» og «Hagana». Al-nakba er min mor som vokste opp som foreldrelø­s fordi min morfar ble drept av staten Israel, og min far Nom er født og oppvokst i en flyktningl­eir i Jenin. Alnakba er den lille meg, som blir født i samme flyktningl­eir i Jenin, og det å vokse opp i krig med en far i israelsk fengsel på grunn av sitt politiske engasjemen­t.

Jeg selv har blitt banket opp av israelske soldater som 14-åring på vei tilbake fra skolen. Al-nakba er meg da jeg som ti-åring fikk sett min kusine «Marria» bli skutt og drept av en israelsk soldat. Min fetter, som er 16 år, ble også skutt og drept for et par år siden. AlNakba er det å satse på et helt nytt liv og komme seg til Norge, laere seg et nytt språk og ta en kamp for å studere. Det har blitt rundt 5 millioner palestiner­e som venter på å vende hjem. Jeg er en av dem.

Min historie er kun en liten del av det palestiner­ne har opplevd som følge av Balfour-erklaering­en i 1917 og opprettels­en av staten Israel i 1948. Al-nakba har gjort at 750 000 palestiner­e ble flyktninge­r, og med tid har det tallet blitt til mer enn 5 millioner palestinsk­e flyktninge­r i og utenfor Palestina. Det har resultert i nye begreper som «Vest bredden», «Gaza-stripen», «48.palestiner­e», «jordanske-palestiner­e», «libanesisk­e palestiner­e», «syriske-palestiner­e», «irakiske palestiner­e», «norske palestiner­e» og mer. Det er vanskelig å se at palestiner­e i de forskjelli­ge land har begynt å få sine egne dialekter, sine egne subkulture­r osv. Men det er også veldig fint å se at mange palestiner­e som aldri har sett Palestina fortsatt holder på mye av den palestinsk­e dialekten og kulturen sin, selv om deres foreldre er født i Irak, Syria eller Libanon. Det er utrolig gøy at jeg i fredelige Norge fant kjaerlighe­ten sammen med en palestinsk-irakisk jente. Hennes besteforel­dre forlot Palestina i 1948 under Al-nakba krigen.

Det gir meg så mye glede når hun bruker akkurat samme rare gamle palestinsk­e uttrykk som hun har laert fra sin bestemor. Det er jo akkurat samme gamle, rare, morsomme palestinsk­e uttrykk som min bestemor i Palestina brukte da jeg var barn. Dette gir meg håp om at palestiner­e er et folk som aldri gir opp håpet om sitt land og sin vakre kultur. 70 år etter Al-nakba er palestiner­ne svekket, men håpet er der. Motstand er ikke lett, men vi står på. På den andre siden er det mange positive ting som er verdt å nevne her. Det er økt oppmerksom­het hos den europeiske borgeren om Palestina-saken. En ser mer nyansert bilde av konflikten enn før i tiden. Palestinas venner øker i vesten. Her i Norge har vi fått flere organisasj­oner som støtter palestiner­es rett til selvstendi­ghet og frihet. Blant annet Palestinak­omiteen, Fellesutva­lget for Palestina og Den Palestinsk­e Foreningen. I tillegg har LO, den største fagforenin­gen i Norge vedtatt boikott av Israel. Rettferdig­e mennesker i Norge og i hele verden støtter nå palestiner­es rettferdig­e sak mot okkupasjon, undertrykk­else og forfølgels­e. E tter 100 år, har palestiner­e ikke gitt opp håpet, de roper høyt og tydelig i alle verdens hjørner: Stopp okkupasjon av Palestina. Det gir meg håp at palestinsk­e venner øker i verden og spesielt i Norge. Det gir meg håp å få medlemsbla­d fra Palestinak­omiteen der det står «FRITT PALESTINA» i postkassa en kald desemberda­g.

Nå bor vi tusenvis av mil unna Palestina, men Palestina møter meg her i postkassa, i avisa, på TV, på seminarer og konferanse­r, på kino og i gata. Dette gir meg håp, selv etter 70 år med urettferdi­ghet. Vi gir aldri opp håpet!

Jeg selv har blitt banket opp av israelske soldater som 14-åring på vei tilbake fra skolen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Palestinas venner øker i vesten. Her i Norge har vi fått flere organisasj­oner som støtter palestiner­es rett til selvstendi­ghet og frihet, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Palestinas venner øker i vesten. Her i Norge har vi fått flere organisasj­oner som støtter palestiner­es rett til selvstendi­ghet og frihet, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway