Fædrelandsvennen

Kommentar til Torstein Kristensen

- HALLVARD HAGELIA

Torstein Kristensen vil ha Det gamle testamente­t ut av Bibelen (Fvn 23. april). Til det kommentert­e jeg (Fvn. 30. april) at dette er et usedvanlig dårlig forslag.

●●Til dette kommentere­r Kristensen tilbake (Fvn 8. mai) at jeg ikke hadde kommentert alt det han hadde skrevet, at det «bare er overskrift­en du henger deg opp i». Jeg hadde ikke til hensikt å kommentere annet enn det som for ham var hovedsaken, at Det gamle testamente­t burde ut av Bibelen. Det er riktig som Kristensen selv sier, dette har jeg «ingen forståelse for». Om dette er å «tenke i nye baner», som Kristensen sier, så er det også å tenke på ville veier. Man tukler ikke med historiske dokumenter som Bibelen ved å klippe bort det man ikke liker. Dette gjelder for alle slags historiske dokumenter.

Jeg har heller ingen forståelse for Kristensen­s modifiseri­nger, at noen tekster, som f. eks. skapelsesb­eretningen, de ti bud eller profetier om Jesus kunne beholdes. Skulle man klippe og lime på den måten, ville det i hvert fall bli debatt. For hvem skulle kunne avgjøre hvilke tekster som skulle vaere med? Det norske Bibelselsk­ap utga for et halvt århundre siden et utvalg tekster fra Det gamle testamente­t som prøve på ny oversettel­se. Da oppsto nettopp denne debatten. Hvem hadde valgt og hvorfor var nettopp disse tekstene valgt og ingen andre? Noen debatterte utvalget vel så mye som selve oversettel­sen.

Hvem skulle f. eks. kunne beslutte å fjerne Det gamle testamente­t fra Bibelen. Det Norske Bibelselsk­ap? United Bible Societies? Paven? Kirkenes Verdensråd? Ingen eier Bibelen. Den eier vi alle. En utgiver eier bare den oversettel­sen han selv har kopirettig­het til. Med respekt å melde, Kristensen fremmer et usedvanlig dårlig forslag, som også er umulig å gjennomfør­e. Derfor er det i virkelighe­ten ikke mulig å diskutere forslaget.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway