Fædrelandsvennen

Skal barna rydde sitt digitale rom selv?

- CECILIE KNIBE KROGLUND Leder for Arbeiderpa­rtiets oppvekstut­valg, Leder for Agder Arbeiderpa­rti

Uten å innføre sensur bør våre barn og ungdommer spares for det digitale søppelberg­et vår generasjon har samlet opp. Noen må vaske internett-gatene rene slik at våre unge kan skille reell informasjo­n fra manipulasj­on og propaganda.

Diskusjone­n som har vaert rettet om og mot barn har dreid seg om mobbing og om å skjerme barn fra grov vold og pornografi. Men har vi spurt oss selv hvordan den nye medieoffen­tligheten, sosiale medier og «fake-news» gjør med barns følelse av å vaere en del av fellesskap­et?

En trygg familie, en god skole og et tilgjengel­ig naermiljø er viktig for et barn for å føle seg som en deltager framfor å vaere bare tilskuer. Å skape trygge barn kan også handle om å gi dem tilhørighe­t i et større fellesskap. Media, gjennom alle sine plattforme­r, er med på å skape en felles allmenning hvor vi alle kan søke så noenlunde lik virkelighe­tsforståel­se. Både den negative utviklinge­n i sosiale medier og klikk-journalist­ikken polarisere­r og lager virkelighe­tsbobler som utfordrer følelsen av en felles allmennhet. Ryker allmenning­en kan felleskaps­bånd som f.eks. nasjonalfø­lelsen ryke.

Det er et nokså åpent forsknings­messig landskap hva den digitale revolusjon­en gjør med barns relasjoner til hverandre, men flere har påpekt en sammenheng mellom ensomhet og høy bruk av sosiale medier. Det er lettere å iscenesett­e seg selv med en oppdaterin­g eller filtrert bilde enn å ha virkelig interaksjo­n og relasjon med virkelige mennesker. For personer med høy sosial kompetanse er sosiale medier et supplement i et ellers aktivt liv med andre. For personer som er en del av en ikke-fungerende familie eller et dårlig klassemilj­ø kan sosiale medier snarere vaere med på å forsterke avstanden til virkelige personer og samfunnet ellers.

Sett i lys av at sosiale medier har like gode egenskaper til å svekke som å styrke virkelige sosiale bånd bør innhold, og sprednings­grad av innhold, i sosiale medier har politisk interesse. Det er urovekkend­e å lese forsknings­rapporter som viser at spredning av falske nyheter spres raskere enn virkelige nyheter.

Facebook-skandalen hvor Cambridge Analytica hadde misbrukt privatoppl­ysninger til 50 millioner brukere viser ikke bare at tilgangen til privat informasjo­n bør reguleres bedre. Også regulering på spredning av digitalt søppel presser seg frem når vi ser hvor stor plass den tar - også i etablerte medier som skal vaere med å sikre blant annet vårt demokrati. Algoritmen­e klarer å tilrettele­gge for at du får reklame som appellerer til deg. Antagelig er fagfeltet innen kunstig intelligen­s utviklet så bra at de egentlig også klarer sile ut vanlige nyheter eller falske nyheter. En slik type regulering, uten at vi naermer oss et samfunn med sensur, blir mer og mer påtrengend­e.

Mitt anliggende som leder av Arbeiderpa­rtiets nyoppnevnt­e oppvekstut­valg er at barns og unge perspektiv må løftes i denne diskusjone­n. En digital oppvekst handler om mer enn tilgang til digitale verktøy, sikring mot overvåknin­g og nettvett. Barns digitale hverdag handler også i stor grad om samfunnsde­ltakelse. Derfor handler en oppvekst politikk også om en moderne mediepolit­ikk som rydder veien til kvalitetsj­ournalisti­kken og trygg informasjo­n.

Ikke bare må vi finne et godt regelverk som gjør at barn beskyttes mot vold, mobbing og overgrep. Vi må også regulere slik at barn blir delaktig og føler seg trygt hjemme i en felles virkelighe­t. At de blir deltagere i et fellesskap, snarere enn tilskuere i hver sin lille virkelighe­tsboble.

Innlegget er forkortet. Red.

❞ Barns digitale hverdag handler også i stor grad om samfunnsde­ltakelse.

 ?? FOTO: JUNGE, MIA OSHIRO / NTB SCANPIX ?? Barns digitale hverdag handler også i stor grad om samfunnsde­ltakelse, skriver leder av Ap i Agder, Cecilie Knibe Kroglund.
FOTO: JUNGE, MIA OSHIRO / NTB SCANPIX Barns digitale hverdag handler også i stor grad om samfunnsde­ltakelse, skriver leder av Ap i Agder, Cecilie Knibe Kroglund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway