Fædrelandsvennen

Puslete rusreform

- ODA SOFIE PETTERSEN Leder Grønn Ungdom Vest-agder

Regjeringe­ns såkalte rusreform er altfor forvirrend­e og går altfor sent. Norge trenger en helt ny ruspolitik­k, og vi trenger det nå.

●●Nylig kunne Stortinget støttet De Grønnes forslag om en ambisiøs omlegging av ruspolitik­ken.

Vi foreslår blant annet å avskaffe sanksjoner og tvang i rusomsorge­n, innføre heroinassi­stert behandling og opprette brukerrom i større byer. Vi har allerede nok kunnskap til å vite at alle disse tiltakene ville gjort hverdagen bedre for utallig mange rusavhengi­ge.

Vi vet også at forbudslin­ja er fullstendi­g feilslått. Krigen mot narkotika har fått tragiske konsekvens­er for både samfunnet og enkeltmenn­esker. Derfor foreslår De Grønne at rusreformu­tvalget også skal vurdere regulert omsetning av rusmidler som i dag er forbudt. Vi mener at streng, statlig regulering kan bidra til å knekke det illegale markedet, begrense tilgangen for mindreårig­e og hindre omsetning av dødelige stoffer.

En slik regulert omsetning sier regjeringe­n tvert nei til. Til og med Venstre, som har vaert en alliert for De Grønnes faktabaser­te ruspolitik­k, sa nei til regulering på sitt landsmøte i april i år. Den konservati­ve regjeringe­n klamrer seg i praksis fortsatt til forbudslin­ja, og spiller russisk rulett med rusavhengi­ges helse og skjebne.

Grønn ruspolitik­k handler om å redusere skadene og smerten som følger av farlige rusmidler og et uregulert marked. Norge og verden trenger politikere som tenker nytt i møte med gatemarked­ene og de internasjo­nale narkokarte­llene. Vi kommer aldri til å gi oss før overdosest­atistikken ligger på null. Det bør heller ikke regjeringe­n.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway