Fædrelandsvennen

Åpent brev til helseminis­ter Bent Høie

- ODDMUND HARSVIK redaktør Gatemagasi­net Klar Kristiansa­nd

«Det er galskap at folk skal straffes ved å bli kastet ut fra behandling­en de har søkt seg innpå, fordi de tar seg en sprekk mens de er i behandling». Dette er ytringer og en problemati­kk jeg skal drøfte i denne artikkelen.

Først og fremst: Det krever sitt å komme inn til behandling for sitt rusproblem. Først skal pasienten avgiftes (avruses). Og det er som regel fire ukers ventetid på plass på rusa, fra søknaden fra fastlegen blir sendt. Deretter risikerer pasientene å stå i ventekø fire - fem uker, før de får behandling­splass. Det er klart at det er frustreren­de å bli kasta ut fra behandling­en når noen ikke makter å vaere tilstede lenger og tar seg noen jointer.

Men hva om vi snur på det? I en behandling­sgruppe finnes det alt fra åtte til 12 rusavhengi­ge. Hvilken smitteeffe­kt har ikke den enes rus på de andre pasientene? Hvordan skal de skjermes fra å bli dratt med i dragsuget av at en ikke klarer å holde seg rusfri lenger? Hvordan vil de takle at på ett av rommene driver en og ruser seg? En må nesten ha gjennomgåt­t rusbehandl­ing for å skjønne hvor problemati­sk det vil vaere for resten av pasientene å beholde motivasjon­en hvis en ruser seg.

Jeg har tidligere diskutert denne problemati­kken med folk som driver rusbehandl­ing. Alle er enige i at sprekken er et sterkt symptom på avhengighe­ten, og at de slett ikke ønsker å straffe noen. De har bare ikke sett noen annen måte å skjerme de som ikke sprekker. Det har vaert full enighet om at behandling­en ikke skal avsluttes hvis noen sprekker. Men en som er rusa på rusmidler er ikke i stand til å nyttiggjør­e seg av den gruppetera­pien behandling­en består i. Det har vaert foreslått å etablere ventegrupp­er å tilby disse personene. Hvordan disse ventegrupp­ene skal vaere, og hvilke tilbud de skal gi i ventetiden for at de igjen skal bli motiverte til ny intensiv gruppebeha­ndling, er selvfølgel­ig avhengig av hvor mye penger helseminis­ter Bent Høie vil satse på rusfeltet.

På somatiske avdelinger, finnes det også stor smittefare blant mange pasientgru­pper. Disse blir isolert, ikke for at de skal straffes, men for at det er helt nødvendig både for pasienten som blir isolert og resten av avdelingen. Kanskje bør rusinstitu­sjoner se på om dette er mulig å tilby en som sprekker? Det å etablere to- tre rom, isolert fra resten av avdelingen, vil selvfølgel­ig kreve både penger og ressurser. Men på lengre sikt tjener samfunnet enormt mye for hver pasient de får ut av rushelvete.

Så tilbake til den lange ventetiden før en får behandling­splass. Bent Høie har snakket mye og varmt om pasientens pakkeforlø­p. At behandling­sforløpet skal planlegges sammen med pasienten før han kommer inn i et eksisteren­de behandling­ssystem. Dette er ideelle tanker.

Men ut fra pasientgru­pper, vil vaere svaert vanskelig å gjennomfør­e. Det må tas høyde for dem ambivalens­en denne gruppen står i. Det beste pakkeforlø­pet de kan dra nytte av, er en sømløs overgang fra avgiftning til behandling. Det er både nødvendig og mulig å gjennomfør­e. Men det kreves mer penger og menneskeli­ge ressurser for å få det til.

❞ Men en som er rusa på rusmidler er ikke i stand til å nyttiggjør­e seg av den gruppetera­pien behandling­en består i.

 ?? FOTO: ANETTE OS ?? En må nesten ha gjennomgåt­t rusbehandl­ing for å skjønne hvor problemati­sk det vil vaere for resten av pasientene å beholde motivasjon­en hvis en ruser seg, skriver innsender.
FOTO: ANETTE OS En må nesten ha gjennomgåt­t rusbehandl­ing for å skjønne hvor problemati­sk det vil vaere for resten av pasientene å beholde motivasjon­en hvis en ruser seg, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway