Fædrelandsvennen

Hva skal vi med kirkene på Sørlandet?

- KNUT SAND BAKKEN pensjonert prest

Jeg stiller meg ofte spørsmål om hva vi skal med alle kirkene? Er de brukshus eller kun bygninger som skal foretelle oss at livet også har en religiøs dimensjon?

●●En person uttrykte det på følgende måte: «Vi hadde vaert fattigere hvis vi ikke hadde hatt kirken her.» Men han gikk dit kun i begravelse­r. For søndagsgud­stjenesten­e var ikke noe for han. Og det er mange som tenker på samme måte.

På mange måter kan kirkene sammenlign­es med en brannstasj­on. Det forventes at kirkens ansatte skal rykke ut hvis det «brenner», dvs. hvis folk er i krise og trenger hjelp. Men det blir kanskje faerre prester i på Agder pga dårlig økonomi i bispedømme­t. Og kommunene vil sikkert ikke øke tilskuddet til de kirkelige fellesråde­ne, som har ansvar for de andre kirkelige ansatte, i årene fremover.

Den norske kirke har heldigvis ikke livssynsmo­nopol, selv om det store flertall er kirkemedle­mmer på Agder.

Jeg har ved tidligere anledninge­r her i avisen hevdet at det er mye «gudstru» i nord, men troen leves ikke ut i kirkens fellesskap. Og det er det som er problemet for kirken som er avhengig av en brukbar økonomi for å oppretthol­de driften på en forsvarlig måte. Hvis ikke folk går på biblioteke­t, vil det på sikt bli nedlagt. Men brannstasj­onen blir stående. Og brannmanns­kap rykker ut når det trengs. Det gjør også kirkens ansatte som selvsagt ønsker at medlemmene skal komme til kirken. Men de må ikke ønske velkommen med dette ønsket: «Kom til oss og bli som oss!» For kirkens ansatte har mye å laere av de passive medlemmene som ikke ønsker svar på spørsmål de ikke en gang har stilt. Og det er hva mange kirkelige ansatte, saerlig prester, gjør. Derfor er det viktig å lytte til grasrota og hva som rører seg der. For menigheten­e er det for folkets skyld. Og en folkekirke uten folk vil på sikt ikke overleve!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway