Fædrelandsvennen

Når tid blir dyrebar og timeglasse­t renner ut

Foreningen for barnepalli­asjon FFB er inne i sitt åttende år. Det har vaert en enorm reise, en reise som startet på kjøkkenben­ken i Kristiansa­nd, som har fått stor betydning nasjonalt og internasjo­nalt.

- NATASHA PEDERSEN leder i Foreningen for barnepalli­asjon (FFB)

En spirende tanke og et viktig spørsmål ble stilt: «Hvorfor har vi ikke lindrende enheter for barn og unge i Norge?» Dette skulle bli starten på et viktig arbeid for å bedre den lindrende omsorgen for alvorlig syke og dødende barn og deres naere. Gjennom disse åtte årene har vi jobbet strategisk, systematis­k og klokt. Vi har jobbet med å bruke mye energi og krefter på å formidle betydninge­n av faget og viktighete­n av barnepalli­asjon for de mest sårbare barna og deres familier. Vi har fremhevet betydninge­n av kunnskap, kompetanse og informasjo­n innen barnepalli­asjon. e fem første årene ble arbeidet i FFB drevet med ildsjels virksomhet og 100 % frivilligh­et. Gradvis har vi bygget stein for stein og lagt en solid grunnmur som beviser at FFB har livets rett. Barnepalli­asjon er kommet på agendaen politisk og faglig og FFB har stått bak dette. Pressen viser stadig større interesse for vår organisasj­on, noe som sammen med økt trafikk på sosiale medier er med på å bidra

Dtil økt synlighet. Fremover vil vi i tillegg forsterke arbeidet med formål om å styrke midlene for å sikre større økonomisk forutsigba­rhet. Økt etterspørs­el krever økt finansieri­ng. Dette merkes. amilier som har et barn som skal dø befinner seg i en ekstremsit­uasjon.

FFremdeles er det slik at dagens tilbud innen barnepalli­asjon er svaert fragmenter­t eller totalt fravaerend­e for døende barn og unge og deres familier. Ofte befinner de seg i et isolert, sterilt og sykehuspre­get miljø med fokus på rask og akutt behandling. Med begrenset tid og ressurser er det dessverre lite tid til omsorg og helhetlig familiefok­us, forståelig nok. Men må det vaere slikt?

Inspirert av heliosentr­ismen, kan vi betrakte barna og deres familier som solen og storsamfun­nets tjenester innen barnepalli­asjon er planetene som går i bane rundt solen. Tallenes tall er klare. Hvert år har naermere 4000 barn i Norge akutt behov for lindrende behandling for sykdommer de aldri vil overleve. Det er krevende å vaere svak og sliten i en dypt, sårbar situasjon. Også for de pårørende. Mange jeg har møtt gjennom årene bekrefter det samme. Norge mangler et helhetlig tilbud på pasient og pårørendes premisser som kan skape trygghet og gi omsorg når en trenger det mest. egjeringen tok initiativ til en offentlig utredning om palliasjon NOU 17:16 På

Rliv og død – Palliasjon til alvorlig syke og døende, ble lagt frem for helseminis­teren i desember 2017. Aldri har barnepalli­asjon blitt omtalt i et slikt arbeid tidligere. FFB var også pådriver til dette. De Nasjonale faglige retningsli­njene for barnepalli­asjon fra Helsedirek­toratet som kom i mars 2016 er ennå svaert ukjent i kommune Norge. Dette på tross av at helseog omsorgsdep­artementet bevilget penger for å implemente­re disse. FFB hadde i 2017 utarbeidet en undersøkel­se med 8 spørsmål til alle kommunene som tilbyr avlastning­stjenester til barn og unge. Vi har hatt direkte dialog med enhetslede­re og avdelingsl­edere, og i alt 33 kommuner ble kontaktet på telefon. Kun 3 kommuner var begynt å se på dette og en av dem var godt i gang. Tid er det alvorlig syke og døende barn og unge har minst av. en sårbar fase må man ha organiseri­ngen på plass, noe som enda ikke er en realitet. Jeg kjenner en stolthet over alt vi i FFB har oppnådd til nå, med begrensend­e midler, og ut i fra et hjemmekont­or i Kristiansa­nd med svaert begrenset ressurser.

INå må vi gi organisasj­onen et løft, en ytterliger­e profesjona­lisering og vi skal rigge foreningen for fremtiden for å nå mange viktige mål. Vi jobber for å styrke det helhetlige lindrende behandling­s- og omsorgstil­budet, med de begrensede ressurser vi har og oppnår mye. Vi skal etablere Norges første barnehospi­ce. Ja, vi er kommet et lite stykke på vei, men har fortsatt en lang vei å gå. Og en vei som kommer til å bli krevende.

Vi vet at det for mange familier oppleves utrolig krevende å leve naer og med barn og unge som har alvorlige sykdommer, der døden puster dem i nakken – og for alle disse ønsker vi å vaere en pådriver og trygg støttespil­ler. Innsatsen vår gir resultater, men nå må politikern­e ta grepet og slutte å gjemme seg bak politiske utredninge­r og snikk snakk! Tid er det døende barn og deres familier har minst av!

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Ofte befinner de seg i et isolert, sterilt og sykehuspre­get miljø med fokus på rask og akutt behandling, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Ofte befinner de seg i et isolert, sterilt og sykehuspre­get miljø med fokus på rask og akutt behandling, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway