Fædrelandsvennen

15.000 jublet for Elisabeth i Mexico

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Gress-skulpturer er stort i Mexico. Tusenvis kom på premieutde­lingen da Elisabeth fra Kristiansa­nd fikk andrepremi­e.

– Folk stod og ropte «MEX-ICO, MEX-I-CO» som om det var på fotballkam­p. Det var helt vilt, sier Elisabeth Kristensen. Den kristiansa­ndsbosatte finnmarkin­gen med 200 reisedøgn i året har gjort det til en livsstil å reise verden rundt og lage skulpturer av is, snø og sand.

Nå har hun også begynt å lage dem av gress og strå, noe som altså ga stor uttelling både premie- og publikumsm­essig denne uka.

VULKANFEST

– Det er plass til 15.000 mennesker på arenaen hvor det var premieutde­ling, sier Kristensen. Anledninge­n var Festival Internacio­nal del Volcan i Colima i Mexico. Festivalen arrangeres av et nettverk av byer som alle ligger ved foten av aktive vulkaner. Og en viktig del av festivalen er altså skulpturko­nkurransen Esculturas Monumental­es. Dette er en kunstform med lange tradisjone­r.

– Meksikaner­ne har stålkontro­ll på dette. De setter opp ei ramme av jern og tre, og så pakker de høyet i hønsenetti­ng slik at skulpturen kan bøyes og formes. Vårt bidrag het «One». Det er andre gangen jeg lager en skulptur på denne måten, sier Kristensen som vant andrepremi­en sammen med lagkamerat­en Dave Ruane.

– Det er ikke lett å gjøre dette arbeidet i førti pluss. Jeg måtte virkelig ta meg sammen.

LIVVAKTER OG 100.000

– Snakker du om førti plussgrade­r eller førti år?

– Hahahaha. Begge deler. Dave slet mer enn meg i varmen. Å klare varme og kulde er en av mine superkreft­er. Jeg blir kald når det er varmt og varm når det er kaldt. Omtrent som ei firfisle, sier Kristensen.

– Er dette den best besøkte konkurrans­en du har deltatt i?

– Nei, nei. I Puri i India i 2012 var det 100.000 mennesker hver dag. Jeg fikk ikke gå noe sted uten livvakter, og måtte ha dem der hele tida da jeg jobba med sandskulpt­uren på stranda. Det var en 500 år gammel konkurrans­e, sier Kristensen.

I juni kommer hun hjem til Kristiansa­nd for å vaere med og lage sandskulpt­urer i Gravane slik hun gjør hver sommer. Men først skal hun delta i konkurrans­er i Danmark og Estland.

 ??  ?? Elisabeth Kristensen og irske Dave Ruane er lette å plukke ut der de står midt i bildet på torvet i Colima. Plassen bak dem har en publikumsk­apasitet på 15.000.
Elisabeth Kristensen og irske Dave Ruane er lette å plukke ut der de står midt i bildet på torvet i Colima. Plassen bak dem har en publikumsk­apasitet på 15.000.
 ?? FOTO: FESTIVAL INTERNACIO­NAL DEL VOLCAN ?? Det var med denne kreasjonen Elisabeth Kristensen vant andrepremi­e. Den er laget av strå og hønsenetti­ng og tittelen er «Uno».
FOTO: FESTIVAL INTERNACIO­NAL DEL VOLCAN Det var med denne kreasjonen Elisabeth Kristensen vant andrepremi­e. Den er laget av strå og hønsenetti­ng og tittelen er «Uno».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway