Fædrelandsvennen

Klare for sesongens 53. kamp

Utrolige 52 obligatori­ske kamper har Vipers bak seg når de nå må stå imot utladninge­n etter europacupf­inaletapet og mobilisere nye krefter for å vinne sluttspill­et.

- TEKST: ÅGE H. DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no -

– Når sesongen er ferdig, har vi spilt maks antall kamper av det som er mulig. Bare det i seg selv er en prestasjon uten sidestykke, mener Vipers-trener Kenneth Gabrielsen.

Han har så langt ledet Vipers til serie- og cupgull, og hvis de slår Larvik over to kamper tirsdag og lørdag, vinner de alle tre titlene i Norge. Men, fredag tapte de som kjent europacupf­inalen mot Craiova med minst mulig margin – og nå må de også takle utladninge­n etter det svaert sure finaletape­t – midt i oppladning­en til sluttspill­finalen.

– EKSTREM UTLADNING

– Det som skjedde i Craiova er baksiden av medaljen. Det ble en ekstrem utladning og skuffelse, og det gjør noe med energien i laget, sier den avtroppend­e Viperstren­eren, men legger til:

– Samtidig tror jeg det kan slå positivt ut i finalen. Det er det siste vi gjør i sesongen vi husker best. Hele laget ønsker å avslutte med et sluttspill-gull. Når vi vet at dette er det siste denne gruppa gjør sammen, tror jeg hele laget er klare for å klinke til, sier Gabrielsen – som i likhet med flere av spillerne forlater klubben nå i mai.

Katrine Lunde, som også har spilt en rekke landskampe­r denne sesongen, er blant spillerne med størst kampbelast­ning i Vipers.

– Det er klart man blir sliten i perioder. Men det blir annerledes når det handler om finaler og store kamper. Da finner man fram ekstra energi, sier Lunde.

HAR SPILT ALT

Og har du hatt størst kampbelast­ning i Vipers, er du trolig blant spillerne som har størst kampbelast­ning i Europa – på klubbnivå. Ettersom Vipers spilte seg helt fram til finalen i Ehf-cupen, fikk de 20 e-cupkamper denne sesongen – to mer enn dem som spilte finale i Champions League. I tillegg har de spilt cupfinale i Spektrum, 22 seriekampe­r og tirsdag og lørdag fullbyrdes jubelseson­gen med borte- og hjemmekamp i sluttspill­finalene.

Det betyr totalt 54 kamper denne sesongen - 18 flere enn fjorårets klubbrekor­d.

Emilie Hegh Arntzen har spilt samtlige hittil – men mener likefullt å ha masse energi igjen.

– Kroppen føles overrasken­de fin. Og når vi vet at det bare er to kamper igjen, så kommet det ekstra krefter. Vi har veldig lyst på et sluttspill­gull, sier landslagss­pilleren.

– UTROLIG LAERERIKT

Erfaringen fra denne sesongen blir også gull verdt for de neste når Ole Gustav Gjekstad skal starte jobben med å gjøre Vipers til et «Final 4»-lag i Champions League.

– Sesongen har vaert utrolig laererik. For det første har de laert seg å vinne mesterskap, og selv om de tapte europacupf­inalen gir det også verdifull erfaring og laerdom – ikke minst til spillerne som ikke har vaert med på så store kamper før. Man får kjenne på kroppen hva det koster mentalt og fysisk å ta seg inn og ut av kamp i ett kjør, sier Gjekstad.

– VIKTIG å GLEDE SEG

Katrine Lunde har vaert vant med stor kampbelast­ning, og store kamper, gjennom mange sesonger i noen av de største klubbene i Europa. Hun forklarer hvordan man takler kampprogra­mmet og den mentale påkjenning­en slik:

– Når det begynner å bli tungt, er det viktig å ikke slippe opp på treningen - men å holde fokus. Og da er den berømte av og påknappen viktig. Du skal gi maks på trening, og slappe av mellom slagene. Og i tillegg til nok søvn og riktig kosthold er det da også viktig å ikke ha et veldig sosialt liv utenom håndballen eller å ha fulltidsjo­bb, sier landslagsm­ålvakten.

Gjekstad, som hadde stor suksess både i norsk og europeisk håndball som Larvik-trener, mener nøkkelen ligger i å glede seg.

– Det er en utfordring å spille mange avgjørende kamper på kort tid, men det er da man kan ta inn hele gevinsten – eller tape alt. I denne spesielle situasjone­n er det viktig at man som lag har snakket om å kunne glede seg, sier den påtroppend­e Vipers-treneren.

 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? Disse spillerne har sørget for at Vipers har hatt en vanvittig kampbelast­ning denne sesongen: Linn Jørum Sulland (bak t.v.), Katrine Lunde, Lina Jensen, Emilie Hegh Arntzen, Pernille Wang Skaug, Eline Fagerheim, Kristine Lunde-borgersen, Marta Tomac,...
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT Disse spillerne har sørget for at Vipers har hatt en vanvittig kampbelast­ning denne sesongen: Linn Jørum Sulland (bak t.v.), Katrine Lunde, Lina Jensen, Emilie Hegh Arntzen, Pernille Wang Skaug, Eline Fagerheim, Kristine Lunde-borgersen, Marta Tomac,...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway