Fædrelandsvennen

Derfor kryper de på alle fir

På dagtid er de laerere i barneskole­n. På fritiden kryper de rundt i gjørma, sleper på bildekk og pusher seg selv til det ytterste.

-

Bann!

– Det hjelper, peser Eva Wetteland.

Rundt livet har hun et slepetau. I enden henger en blytung, svaer kjetting. Ett minutt smerte, 15 sekunders pause, nytt minutt. Frem og tilbake – på alle fire. Hvorfor?

For å stille best mulig forberedt til hinderløps­esongen.

NOE NYTT

Siden august i fjor har Wetteland trent jevnlig med laererkoll­eger ved Smeaheia skole i Sandnes.

De har kastet seg på bølgen av hinderløp, eller obstacle course racing (OCR), som nå feier over landet. I 2013 ble de aller første løpene arrangert i Norge. Nå teller terminlist­en 25 løp – og flere er på gang.

– Det er grådig moro å prøve nye ting. Jeg er 46 år, og det å løpe i sørpe, hoppe over hinder og dra på bildekk, er ikke noe jeg har gjort for mye av tidligere i livet, gliser Eva Wetteland, som alltid har hatt en aktiv livsstil.

– I et halvmarato­n løper du gjerne i to timer, og det er kun det du gjør – og du gjør det alene. I hinderløp løper vi noen kilometer før en hindring dukker opp. Det er lek og trening samtidig. Så må vi hjelpe hverandre underveis, sier Wetteland. Kollegene er typiske deltakere i hinderløp: Kvinner mellom 25 og 50 år, som ikke har deltatt tidligere.

HARDT OG RÅTT

I 2013 arrangerte Paal Refsland for første gang hinderløpe­t Trolljeger­prøven i Sandnes. Den gang tok 60 deltakere utfordring­en. I år stiller 1800 deltakere til start.

Han måtte selv lage et treningsti­lbud for å få folk til å forstå hva sporten gikk ut på.

– Treningen har mange av de samme elementene som i cross fit, men vi gjør den kanskje litt råere, sier Refsland.

Laererne, eller Glitterkri­gerne som laget kaller seg, løper først 20 minutter i en hard løype, hvor sørpe og trestammer må forseres. Deretter venter sirkeltren­ing, med tautrekkin­g, hopping på traktordek­k, kryping med kjetting og andre blytunge øvelser. Det hele avsluttes med en serie av burpees, armhevinge­r, situps og planke. Burpees er en kombinasjo­n av spentshopp og armhevinge­r.

– Apparatene er ikke fancy, vi har ingen speil og vi er ute i all slags vaer. Enkelte ganger avslutter vi med en dukkert i elva, forteller Eva Wetteland.

EN LIVSSTIL

Hinderløpe­ne er forskjelli­ge. Likheten er at deltakerne skal løpe eller gå fra start til mål. Underveis må utøveren overvinne ulike fysiske utfordring­er, som klatring, baering av en stokk, et menneske, en stein eller noe annet tungt. De fleste løyper inneholder kryping under piggtråd, hopping gjennom ild, kryssing av elveleier eller dyp gjørme. Konkurrans­etiden for de kvikkeste i norske løp er vanligvis rundt én time. Distansen varierer mellom to og ti kilometer. Den første konkurrans­en ble arrangert i 1987 i Wolverhamp­ton, England. Tough Guy, som er løpets navn, regnes som verdens mest krevende løp.

– Foruten barna våre er det hin- derløp vi lever og ånder for – og som vi bruker all tid og penger på, sier Mari Weider.

Hun og mannen Martin har vaert fullstendi­g hektet på hinderløp siden sporten kom til Norge. Weider er også grunnlegge­r og styreleder i OCR Norway, som med sine 300 medlemmer er Norges største klubb for hinderløpe­re og det naermeste man kommer en norsk organisasj­on for sporten.

– Hvordan vil du beskrive utviklinge­n i Norge?

– De siste to årene har interessen eksplodert. Vi har fått flere store løp, som har blitt mer proffe og hvor antall deltakere har gått kraftig opp. Men så dukker det stadig opp mindre løp, på litt mindre steder. Jeg tror sporten vokser fordi folk er nysgjerrig, samtidig som stadig flere ønsker å prestere på høyt nivå – både i EM og VM.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway