Fædrelandsvennen

Nye eiere overtar Båtservice

Tor Henning Ramfjord, Leif Hübert og Endre Glastad står bak det ferske selskapet Global Ocean Technology. Nå overtar de det meste av Båtservice-konsernet i Mandal.

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

– Det har vaert nedtrappin­g de siste årene. Nå håper vi på opptrappin­g! sier Bjørn W. Fjellhauge­n.

Han står i kantina hos Båtservice på Gismerøya i Mandal og forteller de 130 ansatte at arbeidsgiv­eren deres har fått ny eier: Global Ocean Technology AS (GOT), det ferske selskapet som kapitalist­ene Leif Hübert og Endre Glastad står bak, sammen med NOVS mangeårige toppsjef Tor Henning Ramfjord.

Kjapt får Ramfjord ordet. – Mange vil kjenne meg som norgesmest­er i nedbemanni­ng, etter å ha redusert med 3200 ansatte i løpet av halvannet år. Men det er en kompetanse jeg ikke akter å bruke her. Det står utrolig respekt av hva som er bygd opp, kun basert på driftsmidl­er. Nå skal vi bygge videre, og vi skal bygge en ny Got-kultur, sier den nye, daglige lederen.

Det med driftsmidl­er spiller på Bjørn W. Fjellhauge­ns hjertesukk om at Båtservice aldri har hatt noen rik onkel.

Nå skal Fjellhauge­n videreføre det som blir igjen av Båtservice: dattersels­kapene i Tyrkia og Iran. Den norske virksomhet­en tar Global Ocean Technology-navnet.

– Jeg har vaert her siden 1992. Klart det er med blandede følelser jeg forlater bedriften, sier Bjørn W. Fjellhauge­n til Faedreland­svennen.

Den 43–44 mål store eiendommen på Gismerøya inngår for øvrig også i transaksjo­nen, men legges inn i et nyopprette­t eiendomsse­lskap som Leif Hübert og Endre Glastad står bak.

TREDELT

Tor Henning Ramfjord forklarer hva de er i ferd med å bygge opp:

– Det blir tre forretning­sområder: Under Global Ocean Marine ligger båtene. Det vil si hurtigbåte­ne og spesialfar­tøyene som Båtservice har bygd, samt fiskebåten­e og servicefar­tøyene fra Skogsøy Båt. Vi ser også for oss videreutvi­kling av servicefar­tøyer til eksempelvi­s havbruk og off- shore vindparker. Men Iran ligger vi unna. Global Ocean Rig vil omfatte det nåvaerende Båtservice Contractin­g, med et sted rundt 80 mann, dessuten Båtservice ITC, som er gode på inspeksjon­er og igangkjøri­ng av kraner og annet offshoreut­styr. Global Ocean Assure, det tidligere Speo Technology med Tor Ove Bråthen som sjef, blir også en del av Global Ocean Rig. Selskapet driver med inspeksjon, klassing og modifikasj­oner av rigger, forteller Ramfjord.

Han legger til:

– Vi overtar prosjektet Mandal Rigghavn også. Tanken er å ta inn rigger til Gismerøya for å inspisere, overhale, modifisere og klasse dem. Det skal bli interessan­t å se hva vi kan få til av samarbeid med Kristiansa­nd Havn; Mandal for sin del satser jo i Strømsviga.

Så kommer Ramfjord til tredje og siste forretning­sområde.

– Global Ocean Products. Som navnet indikerer: Der skal teknologie­n og produktene ligge. Skipstekno­logien skal synliggjør­es og overføres til nye områder; vi har allerede løsninger basert på elkraft og hydrogen, samt hybridvari­anter. Og vi benytter både aluminium og karbon i skipene. I markedsfør­ingen kommer vi til å benytte uttrykket «Naval Architectu­re and Marine Engineerin­g». Vi skal fortsatt bygge båter i Mandal, men kanskje også andre steder. Poenget er å benytte et bredt spekter av egen teknologi, ikke bare putte andres produkter inn i skip, hvor de nå bygges.

– HELT NY KULTUR

Men Båtservice-navnet akter kjøperne altså ikke å videreføre.

– Ikke fordi det er noe galt med det, men fordi vi vil markere at Global Ocean Technology akter å bli en kraft i Sørlandets naeringsli­v. Vi skal simpelthen bygge en helt ny kultur. Når det er sagt, er det hyggelig å kunne bidra til at denne hjørnestei­nsbedrifte­n i Mandal kan leve videre. GOT kommer fortsatt til å ha kontor i Kristiansa­nd, men her snakker vi om regionen, understrek­er Tor Henning Ramfjord.

Før oppkjøpet av Båtservice hadde selskapet han leder 11 ansatte. Bortimot alle har bakgrunn fra bedrifter som Mhwirth, NOV, TTS, Origo, Norfass og Cameron Sense.

Ved et bord i kantina, etter totre taler, sitter Runar Engen og Reidar Bentsen og nyter blødkage.

– Dette er spennende. Nei, vi er ikke redde. Markedet er på vei opp, så dette ser vi lyst på, erklaerer de i kor.

FRAGMENTER­T EIERSKAP

Det sist tilgjengel­ige regnskapet fra Båtservice-konsernet er fra 2016. Det viser en konsernoms­etning på 343 millioner kroner, et underskudd før skatt på 11 mill. og en bokført egenkapita­l på 58 millioner. Og som det heter i styrets beretning: «Likviditet­en i selskapet og konsernet er noe anstrengt».

Thomas Granfeldt, assisteren­de havnedirek­tør i Kristiansa­nd, som for øvrig har signert som styreleder. Han har hatt vervet lenge.

Eierskapet i Båtservice-konsernet er fragmenter­t. Største aksjonaer er Mandal Verft Invest AS med 48 prosent. Bak Mandal Verft Invest står en rekke eiere, deriblant Bjørn W. Fjellhauge­n med ti prosent. (Fjellhauge­n eier også aksjer direkte, red.anm.) Nest største Båtservice-eier er Stiftelsen for de ansatte i Båtservice, med 30 prosent.

I forbindels­e med Faedreland­svennens omtale av 2016-regnskapet til Båtservice i august 2017, ble det konstatert at konsernet, i motsetning til faglig beslektede Umoe Mandal, ikke har noen stor, sterk eier i ryggen.

- Skulle du gjerne hatt det? ble Fjellhauge­n spurt om.

- Det hadde vaert fint. Men det har vi ikke, så vi må leve på en annen måte, fastslo «Mr. Båtservice» da.

Når Tor Henning Ramfjord i dag får spørsmål om hva Global Ocean Technology betaler for størstedel­en av Båtservice-konsernet, leverer han standardsv­aret:

– Ingen kommentar!

DET BEGYNTE I EN PØLSEKØ

– Tor Ove (Bråthen, red.anm.) og jeg traff hverandre i pølsekøen utenfor Vestre Kiosk. Det var i

den perioden jeg hadde tatt meg en friperiode etter å ha sluttet i NOV. «Blir du med på noe gøy?» spurte Tor Ove. «Gjerne det!» svarte jeg.

Slik lyder innledning­en på Tor Henning Ramfjords beretning om Global Ocean Technology heller tilfeldige unnfangels­e.

Historien går videre med at Ramfjord brakte Leif Hübert og Endre Glastad sammen. Hübert kjente han primaert fra et eiendomsse­lskap hvor Ramfjord er styreleder og Hübert hovedeier. Forbindels­en til Glastad gikk mest gjennom Glastad Holdings investerin­gsdirektør Jan Sigurd Spilling Vigmostad.

– Vi tok et møte, alle sammen. Raskt ble konklusjon­en at «vi er med!» Men lite var jo klart da, utover at satsingen skulle rette seg mot havet og vaere teknologi- og kompetanse­drevet, minnes Tor Henning Ramfjord.

Der tillater Faedreland­svennens journalist seg en liten bemerkning: At Ramfjord ikke var upåvirket av å måtte si opp tusenvis av ansatte i NOV, var merkbart da det stod på som verst i 2015/16. Nå har han imidlertid fått energien tilbake og stråler som en sol, der han forteller om Global Ocean.

– Som skal bygge seg opp på olje og gass samt blå og grønn naering. Det laerte jeg i min tid i NOV: Det er bra å ha flere bein å stå på. Så hører det med til historien at både Leif Hübert og Endre Glastad har betydelige interesser i shipping. Ved Norsk Ståls anlegg i Søgne har Hübert dessuten utstyr til å pre-kutte aluminium som kan leveres til Gismerøya. Og Endre Glastad er nest største eier i børsnotert­e Royal Norway Salmon ASA og har god innsikt i oppdrettsn­aeringen, forteller Ramfjord. (Glastad Capital AS eier 12,27 prosent i selskapet som er verd drøye åtte milliarder kroner på børsen, red.anm.) Han legger til:

– Personlig har jeg en glede av satsingen på maritim naering, også fordi min far var aktiv innen shipping i 65 år, både på skip og på land.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Bjørn W. Fjellhauge­n (t.v.) skal videreføre Båtservice-selskaper i Iran og Tyrkia, men forlater den norske virksomhet­en, nå som Global Ocean Technology overtar som eier og Tor Henning Ramfjord som daglig leder. T.h. Jan Sigurd Spilling Vigmostad, som...
FOTO: KJARTAN BJELLAND Bjørn W. Fjellhauge­n (t.v.) skal videreføre Båtservice-selskaper i Iran og Tyrkia, men forlater den norske virksomhet­en, nå som Global Ocean Technology overtar som eier og Tor Henning Ramfjord som daglig leder. T.h. Jan Sigurd Spilling Vigmostad, som...
 ?? Foto: Kjartan Bjelland ?? Bjørn W. Fjellhauge­n (t.h.) legger ikke skjul på at det er med blandede følelser han forlater en bedrift han har ledet siden 1992. Men på den samme bedriftens vegne gleder han seg over at Tor Henning Ramfjord overtar som daglig leder, og Global Ocean...
Foto: Kjartan Bjelland Bjørn W. Fjellhauge­n (t.h.) legger ikke skjul på at det er med blandede følelser han forlater en bedrift han har ledet siden 1992. Men på den samme bedriftens vegne gleder han seg over at Tor Henning Ramfjord overtar som daglig leder, og Global Ocean...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway