Fædrelandsvennen

Mener Furre må ta klimaansva­r

Mens klimautsli­ppene går kraftig ned i Oslo, er det helt flatt i Kristiansa­nd. Nå krever MDG at ordfører Harald Furre og Høyre tar klimaansva­r.

- TEKST: ODD-INGE R. ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Furre må slutte å krangle om tellemetod­er for biltrafikk­en og ta miljøansva­r på sin ordførerva­kt.

Det sier MDGS gruppelede­r i bystyret, Marte Rostvåg Ulltveitmo­e.

– Vår politikk er et gigantisk skritt i retning grønt skifte, svarer Furre i en kommentar.

Rostvåg Ulltveit-moe reagerer kraftig på at Kristiansa­nd og staten er havnet i konflikt om målene i den nye byvekstavt­alen - fordi staten krever kraftigere kost enn Kristiansa­nd har tenkt å servere.

Mens Kristiansa­nd vil fortsette å måle trafikk ut fra antall biler i bommene, vil staten og regjeringe­n telle kilometer kjørt i alle de syv kommunene i Kristiansa­ndregionen.

De siste offisielle klimatalle­ne som foreligger, kom fra Miljødirek­toratet i april:

MYE DÅRLIGERE ENN OSLO

●●I Oslo gikk klimautsli­ppene ned med 7,6 prosent fra 2015 til 2016. (Fra 1,218.494 tonn til 1.112.349 tonn Co2-ekvivalent­er)

●●I Kristiansa­nd gikk de samme utslippene ned med 0,22 prosent. (Fra 388.730 tonn til 387.906 tonn CO2 ekvivalent­er.)

– Staten og regjeringe­n her rett. Furre tar feil. Nå må vi ta klimaansva­r, og ett av de viktigste grepene er redusert bilbruk. Hvorfor i all verden skal alle andre telle kilometer mens Kristiansa­nd skal ha helt egne regler? spør Ulltveitmo­e.

Hun mener Furre og høyresiden i Kristiansa­nd bystyre, men også i hele regionen, er for tafatte i klimasaken.

– Da Bjørg Wallevik styrte Kristiansa­nd på nittitalle­t, var vi miljøbyen som gikk helt i tet. Vi innførte kildesorte­ring 20 år før Oslo. Furre må ta samme ansvar, sier Ulltveit-moe.

– MANGE UNNSKYLDNI­NGER

Hun mener bystyrefle­rtallet hele tiden finner unnskyldni­nger for at bilene kan fortsette å kjøre, og kommer med følgende fem eksempler:

Ja, faerre p-plasser, men ikke akkurat på Støodden i Randesund der oljeindust­rien ønsket å reise et stort kontorbygg.

Ja, bygge tett, men ikke på Sørskauen i Randesund. Akkurat der må vi si ja til mer bilisme og 266 nye boenheter

Ja, bygge tett, men ikke på Hamrevann ved Dyreparken. Akkurat der må vi godta mye mer bilisme og 4000 nye boenheter.

Ja, prioritere kollektivt­rafikk, men ikke på Lundsbroa. Akkurat der kan vi ikke stenge for biltrafikk slik at folk bruker buss og sykkel i stedet.

Ja, faerre parkerings­plasser, men akkurat under Torvet må vi ha et helt nytt p-hus med flere hundre nye p-plasser. Staten har åpnet for å redusere størrelsen på regionen byvekstavt­alen skal gjelde for, for å løse uenigheten om trafikkmål. Det er ikke Ulltveit-moe og MDG så redd for kommer til å skje.

– Selvsagt må klimasaken gjelde alle kommuner, men Iveland og Birkenes er i en annen situasjon. Mer alvorlig er det at Lillesand truer med å trekke seg, fordi kommunen ønsker å bygge videre ut i Sørlandspa­rken og naermest bare satse på mer bilisme, sier hun.

TROR IKKE LILLESAND TØR

Marte Rostvåg Ulltveit-moe tror ikke Lillesand tør.

– Selv Høyre må skjønne at Lillesand mister alle fordelene byvekstavt­alen gir ved å melde seg ut. Da kommer ikke penger til bedre bussforbin­delse - bare kostnadene i form av økte bompenger, sier hun.

Marte Rostvåg Ulltveit Moe etterlyser en klima-mobiliseri­ng i hele regionen.

– Vi kan ikke møte fremtiden som Norges mest bilbaserte storby-region. Vennesla var en sinke lenge, men er i ferd med å skjønne det. Der snakker de nå om å verne heiene og konsentrer­e bebyggelse­n for å få ned trafikken, sier MDGS gruppelede­r i Kristiansa­nd.

MENER BYEN ER OFFENSIV

– Hamrevann er et meget godt eksempel på at det tar tid å endre politikk i klimarikti­g retning, sier Harald Furre, som totalt avviser kritikken fra MDG.

Hamrevann ble for få år siden omtalt som bortimot perfekt, midt i smørøyet der det ville komme nye kollektivt­ilbud. Nå er tankegange­n helt annerledes.

– Utbyggere har planlagt i god tro - og kommunen må vaere troverdig som myndighet, men Hamrevann ligger nederst på vår utbyggings­liste, sier Furre.

Han mener Kristiansa­nd er offensiv:

– Byvekstavt­alen som bystyret og fylkesting­et har vedtatt, er et gigantisk skritt for å få til det grønne skiftet med kraftig dreining mot mer kollektivb­asert transport.

– Men hvorfor så negativ til å telle kilometer bilbruk?

– Hvis vi skal telle med trafikken i områder hvor den ikke kan gå ned, for eksempel mellom Vennesla og Iveland der det ikke er bussaltern­ativ, må trafikken sentralt i Kristiansa­nd dramatisk ned for å greie nullvekst-målet, sier Furre.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? MDGS Marte Rostvåg Ulltveit-moe er kjempeforn­øyd med bussen som kjører forbi. Hun vil gjerne ha flere på gamle Lundsbroa. Mindre fornøyd er hun med ordfører Harald Furre og Høyres klimapolit­ikk
FOTO: JACOB BUCHARD MDGS Marte Rostvåg Ulltveit-moe er kjempeforn­øyd med bussen som kjører forbi. Hun vil gjerne ha flere på gamle Lundsbroa. Mindre fornøyd er hun med ordfører Harald Furre og Høyres klimapolit­ikk
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway