Fædrelandsvennen

Flaggskjen­ding?

- MARIA ISABELLA MAYORA SYNNES 13 år

Ref. Faedreland­svennen 2. mai om Kaptein Sabeltann som skal røve byflagget 17. mai. Det et er ingen god idé.

●●Hvis 17. mai-komiteen er så nauden at de godtar dette, vil jeg synes det er dårlig reklame for Kristiansa­nd, om enn Formoe tror det er god reklame for Dyreparken.

Et flagg, om det er et riksflagg eller byflagg, skal behandles med respekt. Der er skrevne og uskrevne regler for behandling av offentlige flagg. Jeg kan ikke se at denne flaggrøvin­gen er morsom. Til det er den for simpel og dum. Unger og uopplyste folk synes kanskje dette blir gøy. Ha det gjerne gøy på 17. mai, store og små, men vaer klar over mange vil føle avsky ved flaggskjen­dig og kanskje også nettopp fordi det er Sabeltann som brøyter seg inn på banen på denne måten. Våre offisielle flagg er ikke noe man tuller med. Det er ikke noe leketøy. Om det er godtatt at Sabeltann skal baere byflagget under borgertoge­t, er det toppen av smakløshet. Piraten får holde seg innen sitt faste revir.

Dette er en protest mot den foreliggen­de plan.

AUD GJENGEDAL PEDERSEN

ubehagelig. Vi har gått en lang vei, men vi er ikke fremme. Vi er ikke fremme før det er like lett å få jobb som Ahmed som Per. Vi er ikke fremme før folk slipper å gå rundt og vaere redd for å bli slått eller skadet fordi de ser annerledes ut eller bruker et annerledes klesplagg. Vi er ikke ferdig før det å vaere norsk ikke handler om hudfarge.

Benjaminsa­ken 26. januar 2001. En 15 år gammel gutt blir knivstukke­t fordi han var mørk i huden. At et rasistisk motivert drap kunne skje i Norge kom som en stor overraskel­se for mange, og forhåpentl­ig kom det også som en stor vekker. Men må virkelig mennesker dø for at vi skal forstå at noe er galt?

Rasisme kommer i mange former ikke alle er like tydelige, mange av disse er kanskje ikke ment som rasisme. «Hvor er du fra?» er et vanlig spørsmål, og det er vanligvis ikke noe negativt ved å spørre om det. Men hvis jeg sier at jeg er fra Norge, så tro meg. Så hvorfor spør du meg «hvor er du egentlig fra?».

Det å vaere norsk er ikke det samme som å vaere blond. Det å vaere norsk er ikke det samme som å vaere hvit. Så ikke stirr stygt på jenta i hijab når hun går i tog på 17. mai. Det er like mye hennes dag som din.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway