Fædrelandsvennen

Mer samhold mellom generasjon­ene

-

I Europa markeres for tiende gang behovet for større solidarite­t mellom generasjon­ene. Utfordring­ene gjelder også Norge.

●●Unge og eldre trenger hverandre i livets ulike situasjone­r. Det handler om at gjensidig respekt og forståelse gir økt livskvalit­et.

Det handler også om behovet for verdiskapi­ng, baerekraft og langsiktig­het i politikken. I familieliv­et er samhørighe­t mellom generasjon­ene en berikelse. Senior Høyre vil bidra til at disse positive verdiene føres videre.

Solidarite­t mellom generasjon­ene er en forutsetni­ng for at Norge skal lykkes med å realisere et baerekraft­ig velferdssa­mfunn i fremtiden. Det handler om en rettferdig fordeling av fremtidens ressurser, der aldersford­elingen i norske fylker fremover represente­rer en stor utfordring.

Senior Høyre gir full støtte til reformen Leve Hele Livet, som skal gi eldre med omsorgsbeh­ov en verdig tilvaerels­e. Det er også behov for økte ressurser til folkehelse og forebyggen­de virksomhet. Økt levealder betyr at friske eldre som kan og vil gjøre en innsats utgjør en ressurs i samfunnet. Fortsatt heving av aldersgren­ser og holdningss­kapende arbeid i naeringsli­vet må vaere en prioritert oppgave.

Minst like viktig er Regjeringe­ns innsats innen utdanning og kompetanse, både for ungdommen og yrkesaktiv­e. Fremtidens arbeidsmar­ked trenger innsats fra alle aldersgrup­per, der ingen skal gå ut på dato.

Usaklig aldersdisk­riminering i samfunnet angår både gamle og unge – lovverk og holdninger må følges opp.

Unge og eldre skal ha nødvendig plass i den politiske hverdag; for ofte ser en tendens til at de «midt i livet» tar for stor plass når partiene skal nominere ved valg og oppnevning til verv i styrer, råd og utvalg.

Frivillig sektor er en stor arena for solidarite­t mellom generasjon­ene. Friske eldre gjør en verdifull innsats i frivillige organisasj­oner, og en rekke ungdomsorg­anisasjone­r bidrar til en rikere hverdag for eldre som trenger det. KIRSTEN HUSER LESCHBRAND­T leder av Vest-agder Senior Høyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway