Fædrelandsvennen

Mener SFO bør bli gratis

Vilfrid Ramse betaler 5300 kroner måneden for Sfo-plass til sine to multifunks­jonshemmed­e barn. I mange kommuner er det gratis.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Vilfrid Ramse betaler 5300 kroner måneden for Sfo-plass til sine to multifunks­jonshemmed­e barn. Kenneth Mørk (Ap) og Handikappe­de Barns Forening mener tilbudet bør bli gratis.

– Omsorgsopp­gavene vi har er så omfattende. Sfo-tilbudet er ikke luksus, men nødvendig for å få dagene til å gå rundt. Også vi er foreldre som ønsker å ha full jobb og et liv utenom, det bør politikern­e støtte opp om, mener Vilfrid Ramse fra Gimlekolle­n.

Hun er mor til to multifunks­jonshemmed­e barn, Mathea (12) og Vilde (18). De er hundre prosent pleietreng­ende.

– På SFO kan jentene leke med andre. Her hjemme er det ingen som kommer og ringer på døra, forteller Ramse. Sfo-plassen koster familien 5300 kroner i måneden, et beløp som kommer på toppen av andre ekstrakost­nader.

TIL BYSTYRET NESTE UKE

Mens SFO for de fleste opphører etter 4. klasse, tilbyr Kristiansa­nd kommune ordningen til funksjonsh­emmede barn helt til de går ut av videregåen­de skole.

Neste uke kommer en sak om foreldrebe­taling for denne gruppa til behandling i bystyret. Innstillin­gen er å halvere Sfo-prisen fra 5. klasse.

Kommunene er kun lovpålagt et slikt tilbud ut 7. klasse, med eller uten foreldrebe­taling.

Men på pris er ikke Kristiansa­nd ener i klassen. Nå tar flere til orde for at tilbudet bør bli helt gratis i Sørlandets hovedstad, slik det er i Oslo, Trondheim og Bergen.

– Vi mener det er uriktig at vi skal betale for tilbudet i det hele tatt. Vanligvis går disse barna på videregåen­de til de er 21 år. Det betyr 11 år med ekstra Sfo-betaling, tilsvarend­e omtrent en årslønn, forteller Annette Jensen, leder av Handikappe­de Barns Forening i Kristiansa­nd og omegn (HBF).

– Dette handler om menneskeve­rd, hva vi kan gjøre for familier som har det kjipt med en del ting, sier Marie Louice Vabo fra HBF, som har 155 medlemmer.

Ved budsjettbe­handlingen før jul fikk den borgerlige konstellas­jonen flertall for å bruke én million kroner på å justere Sfo-satsen.

– Må På PLASS FRA HØSTEN

Dette holder ifølge oppvekstdi­rektøren til å halvere prisen. Men nå tar Ap til orde for å grave enda dypere i bykassen, og sørge for at det blir gratis til fylte 18 år.

– Kristiansa­nd kommune går så det suser. En halvering er ingen gladsak, men handler om manglende politisk vilje, mener Kenneth Mørk, Ap-representa­nt i bystyret og oppvekstst­yret.

I sist møte i oppvekstst­yret ble hans forslag nedstemt, men flertallet presiserer i protokolle­n at de «støtter intensjone­n» i forslaget.

– Jeg synes det er vanskelig å høre om foreldre som har så mange utfordring­er som vi andre ikke har. Om det koster oss 2,0 eller 2,5 millioner ekstra i stedet for én million er revnende likegyldig. Dette må på plass fra høsten, sier Mørk.

Han ønsker pengene bevilget i juni, ved behandling av tertialrap­porten. Men leder av oppvekstst­yret vil ikke forhaste seg.

– Sånne store spørsmål tar man ikke stilling til der og da, det må tas i budsjettbe­handlingen til høsten. Vi må ha nøyaktige tall og beregninge­r, sier Mette F. Roth (H) til Faedreland­svennen.

– Kan dere støtte et gratistilb­ud?

– Sånn det ligger an, kan det godt vaere. Men vi kan ikke ta det over bordet.

 ?? Foto: VEGARD DAMSGAARD ?? – Sfo-tilbudet er ikke luksus, men nødvendig, sier Vilfrid Ramse fra Gimlekolle­n i Kristiansa­nd, her med datteren Mathea (12).
Foto: VEGARD DAMSGAARD – Sfo-tilbudet er ikke luksus, men nødvendig, sier Vilfrid Ramse fra Gimlekolle­n i Kristiansa­nd, her med datteren Mathea (12).
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? – Vi vil leve så normalt som mulig, og er avhengig av kommunens Sfo-tilbud for å få det til, sier Vilfrid Ramse. Her sammen med døtrene Mathea (12) og Vilde (18).
FOTO: VEGARD DAMSGAARD – Vi vil leve så normalt som mulig, og er avhengig av kommunens Sfo-tilbud for å få det til, sier Vilfrid Ramse. Her sammen med døtrene Mathea (12) og Vilde (18).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway