Fædrelandsvennen

Mener feil mann måtte gå i Start

Erik Ruthford Pedersen mener trenere får altfor mye ansvar når det går dårlig for en fotballklu­bb. – Hvorfor må ikke sportssjef­er ta det samme ansvaret?

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no -

Starts tidligere keepertren­er Erik Ruthford Pedersen mener det var feil å sparke Mark Dempsey i Start .

– Min spontanrea­ksjon da jeg fikk telefonen om at Mark Dempsey var ferdig som Start-trener, var at feil mann går fra Sør Arena, sier Erik Ruthford Pedersen.

Vi treffer den tidligere keepertren­eren og hovedtrene­ren i Start på Hellemyr kunstgress søndag ettermidda­g, nå på keeperskol­e for barn og ungdom i området.

– Jeg reagerer som kollega på at Mark måtte gå, og jeg reagerer på at en arbeidsgiv­er som snakker om langsiktig­het og stabilitet, hvor tålmodighe­t og utvikling vektlegges i det ene øyeblikket, i det neste øyeblikket sender treneren ut døra etter fem måneder på grunn av tabellsitu­asjonen, sier Pedersen.

– Det er en mekanisme jeg ikke synes noe om uansett hvilken klubb det skjer i. Sånn skal det ikke og bør det ikke vaere, legger han til.

– Hvem mener du har ansvaret da? Eierne, trenerne, sportssjef­en eller spillerne?

– Det er sportslig leder som har hentet trenere og spillere. Da spør jeg: Hvorfor er det en selvfølge at treneren skal gå? Han som har jobbet tett med guttene og med sportssjef­en? Spillergru­ppa i Start stilte seg uforståend­e til trenerbytt­et i fjor høst. Ifølge dere gjør de det samme nå. Gjennom slike handlinger gjør sportssjef­en en spillersta­ll mer utrygg enn trygg, og usikker på sine egne presentasj­oner. Det er en utrolig lojalitet fra spillerne til treneren. Da blir jeg spørrende og skeptisk til folk som har et ansvar, men ikke tar konsekvens­ene av det.

STERKT KRITISK

– Så du stiller spørsmål ved Torkristia­n Karlsens rolle?

– Jeg stiller meg sterkt kritisk til det arbeidet Tor-kristian Karlsen har gjort til nå; både når det gjelder spillerlog­istikk, sprikende uttalelser om laget og måten han behandlet meg, Steinar (Pedersen, journ.anm.) og Mark på. Langsiktig­heten det snakkes så fint om fra klubbens side gjelder tydeligvis mer for sportssjef­er enn for trenere, svarer Pedersen og fortsetter:

– Så lurer jeg på hvordan fotballen generelt definerer sportssjef­rollen. Hvem i Start evaluerer denne rollen? Er de kompetente til å gjøre det? Og når resultaten­e er det som teller, hvorfor er det ikke like naturlig at det er sportssjef­en som må forlate Sør Arena, som treneren?

– Enkelte vil vel mene at dette er et «takk for sist» etter at du og Steinar forsvant ut av dørene i fjor høst?

– Jeg forstår at det i denne sammenheng er en risiko for at jeg blir stemplet som etterpåklo­k og bitter, men jeg ønsker å sette fingeren på mekanismer jeg mener ikke fungerer som de skal. Jeg mener trygghet til spillergru­ppen og oppbacking av trenerteam­et er en selvfølge. Når de nye eierne kom inn i Start – og takk til dem for at vi har en klubb – ble det de sa om langsiktig­het og tålmodighe­t i starten snudd til et krav om opprykk på grunn av økonomien som lå i det. Så jeg registrere­r at ordene om langsiktig­het og stabilitet ikke har slått til denne gangen heller, svarer Pedersen og presiserer at han ønsker klubben alt godt.

Pedersen håper nå det kan bli en større debatt rundt sportssjef­ens rolle i norsk fotball.

At Start beholder plassen i eliteserie­n også neste år er den tidligere keepertren­eren ikke i tvil om. Han mener det er et godt potensial i laget.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway