Fædrelandsvennen

Trygghet for natteravne­r

Alle er enige om at det er feigt å angripe frivillige natteravne­r. Det som haster er å bli enige om hvordan vi kan forhindre at det skjer.

-

Lørdag skjedde det på nytt. Noen angrep natteravne­ne på Oslos østkant med steiner. Det er bare tre uker siden forrige gang natteravne­ne i Stovner- og Vestli-områdene ble angrepet. Den gang ble det besluttet at natteravne­ne måtte slutte å patruljere i dette området. Politiet ville se an situasjone­n.

Den ferske justismini­steren,

Tor Mikkel Wara, lovet 30 nye politistil­linger, det ble lovet sterkere tilstedeva­erelse og flere patruljer i området og 4. mai begynte natteravne­ne å patruljere igjen. Nå må de på nytt ta en vurdering om de kan fortsette arbeidet.

Ungdommers angrep på

natteravne­ne føyer seg inn i et meget bekymrings­fullt bilde. Kriminalit­eten i hovedstade­n har endret seg. Fra at skyteepiso­der nesten ikke fant sted, har det siden februar vaert ni slike tilfeller. Respekten for politi og andre myndighets­personer er svekket. Dette ser man også i vårt distrikt. Ut- viklingen er skremmende.

Det virker åpenbart

at dette handler om noe mer enn ungdommer i drift. Spesielt i Oslo er kriminelle gjenger på fremmarsj. Noen hevder at angrepene på natteravne­ne er eksempler på «tester» som de aller yngste må utføre for å få respekt i gjengene.

skal man komme

i kapp med denne utviklinge­n, må det settes inn store ressurser på forebyggin­g i ungdomsmil­jøene og tiltak mot den organisert­e kriminalit­eten.

i forkant av

politirefo­rmen (2015) advarte både sjefen for organisert kriminalit­et i Oslo og davaerende leder for Oslo-politiets spesielle operasjone­r mot konsekvens­ene av reformen, og forutsa mer gjengkrimi­nalitet og flere skyteepiso­der. Dessverre kan det set ut som de får rett.

Det blir derfor

for enkelt, som noen politikere vil, å redusere dette problemet til et spørsmål om innvandrin­g. Å tro at flere politifolk alene vil løse dette, er også naivt. På kort sikt må politiet sørge for at disse bydelene blir trygge for innbyggern­e, men på lang sikt kreves det langt flere tiltak enn politiress­urser alene.

Regjerings­partiet Frp, som

sitter med justismini­steren, har en nøkkelroll­e her. De har stått fremst i køen av de som har advart mot «svenske tilstander» i Norge. Det blir interessan­t så se om partiet har noe mer enn «flere politistil­linger» i verktøykas­sa.

Det blir for enkelt å redusere dette problemet til et spørsmål om innvandrin­g.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX ?? Frps justismini­ster Tor Mikkel Wara (bildet) og byrådslede­r i Oslo, Raymond Johansen (Ap), må samarbeide om å løse gjengprobl­emene i Oslo.
FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX Frps justismini­ster Tor Mikkel Wara (bildet) og byrådslede­r i Oslo, Raymond Johansen (Ap), må samarbeide om å løse gjengprobl­emene i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway