Fædrelandsvennen

Tre ting vi kan gjøre for 6-åringene

Krfs utspill med bekymring over at det er for lite lek og for mye tradisjone­ll undervisni­ng, testing og laeringspr­ess i første klasse, er nok en stemme i et stadig større kor som vil reise debatten om den tjue år gamle seksårsref­ormen.

-

Professor ved Høyskolen i Volda, Peder Haug, mener for eksempel at reformen ikke har gitt noen synlige laeringsre­sultater overhode. Den effekten som muligens kan spores, ifølge Haug, er snarere negativ i form av større vansker for guttene spesielt siden de ofte modnes senere enn jentene.

Professor Thomas Nordal har tatt til orde for mer varierte arbeidsmåt­er og en mer praktisk skoledag spesielt i første klasse for å ivareta spesielt de yngste guttenes laeringsly­st og motivasjon for skole. Laerere uttalte til NRK nylig at de følte de gjorde noe ulovlig ved å la førsteklas­singene leke i skoletiden.

Men er det en vei tilbake for 6-åringene? B ekymringen for situasjone­n har fått et par radikale forslag på bordet. Kan hele reformen reverseres? Kan guttene begynne på skolen ett år etter jentene? Kan muligheten for å la barna utsette skolestart­en bli utvidet og forenklet? Ingen har for alvor tro på at reformen kan reverseres.

Et helt årskull tilbake i hardt pressede barnehager er ikke praktisk gjennomfør­bart. Å la guttene vente lenger er også svaert vanskelig å tenke seg. Det mest realistisk­e tiltaket er kan hende å gjøre skolestart­en mer fleksibel. Med andre ord kan det gjøres lettere for foreldre å la sitt barn vente ett år med skolestart. P olitikere er hittil tilbakehol­dende med å foreslå endringer. Det etterspørr­es foreløpig bare bedre kunnskap om hvilken betydning det første året slik det er i dag har for det samlede laeringsre­sultatet, skoletrivs­el, motivasjon og frafall. Mye av dette er svaert krevende forsknings­oppgaver. Gjennom ti skoleår er det så mange ulike faktorer som kan spille inn på resultat, trivsel, motivasjon og frafall, at å isolere betydninge­n av første klasse kan synes som en naermest umulig oppgave. Det vil med andre ord si at å vente på entydige forsknings­resultat før politikere er villig til å se på endringer av rammene rundt skolestart, vil bli å vente forgjeves.

Men la oss i det minste ta kunnskapsm­inisteren på ordet, når han til VG i fjor høst uttalte at «… vi må diskutere mer rundt tidlig innsats og hva vi gjør for å tilpasse det for de minste barna». Det er kan hende en åpning for å se på variasjon i arbeidsmåt­er, vekting av praktisk arbeid opp mot tradisjone­ll undervisni­ng og betydninge­n av lek i skolehverd­agen. Det er kanskje også en åpning for å se kritisk på hva som kan forventes kartlagt av laeringsre­sultat etter det første skoleåret. Kan 6-åringene få tilbake en skolehverd­ag som ikke er dominert av press mot laeringsmå­loppnåelse? H er er tre forslag til hva som kan gjøres: For det første, la oss få midler til kvalitativ forskning på livet i førsteklas­se. Det er som sagt vanskelig å kvantitati­vt måle effekten av det første skoleåret, men det er mulig å ta rede på hvordan 6-åringene faktisk har det i skolen. Trivsel, motivasjon, det sosiale samspillet, vennskapen­e, lekens betydning, møte med testene og opplevelse­r av seire og nederlag, kan undersøkes. Vi er flere forskere som vil stå i kø for å gjøre slike studier, som vil inn i klasseromm­ene, snakke med laerere, elever og foreldre og følge hverdagen deres.

For det andre, la oss sette i gang forsøk med skoler som i en periode endrer opplegget i førsteklas­se radikalt. La noen prøve ut lek som hovedarbei­dsmåte. La andre få prøve ut en skolehverd­ag i skogen. La noen også få bruke kunstfag, verksteder og håndverk som kjernen i barnas første møte med skolen. Vi trenger ikke minst skoler som i en forsøksper­iode fjerner kartleggin­gsprøvene og legger laeringsmå­l til side. Kan hende hadde det også vaert en ide å undersøke Steinersko­lene som hele tiden har holdt fast på førsteklas­se som et år preget av barnehagep­edagogiske arbeidsmåt­er.

For det tredje, la oss se til Sverige. I fjor høst vedtok den svenske riksdagen å innføre obligatori­sk skolestart for seksåringe­r. De tar det samme grepet om innholdet som vi gjorde for 20 år siden. Det skal vaere rom for leken, det skal vaere variasjon og alderstilp­assede arbeidsmåt­er, og det skal vaere plass for barnehagel­aerere. I proposisjo­nen står det: «I förskolekl­assen betonas leken, som ett pedagogisk­t arbetssätt. Detta är viktigt, eftersom lek är en dokumenter­at bra inlärnings­metod». D et er riktignok mange svenske skolefolk som har vaert skeptisk til reformen og som frykter det samme vil skje med förskolekl­assen som med førsteklas­se i Norge. Skolens test-regimer og laeringsmå­lorienteri­ng vil fort kunne overskygge gode intensjone­r om lek og andre alderstilp­assede arbeidsmåt­er. Men inntil videre er det kan hende en ide å reise over Kjølen for å se hva som kjennetegn­er hverdagen til 6-åringene i det som nå blir deres første skoleår.

Så kan vi kanskje dele vår erfaring med dem, slik at ikke de går i den samme fellen som oss.

❞ Vi trenger ikke minst skoler som i en forsøksper­iode fjerner kartleggin­gsprøvene og legger laeringsmå­l til side.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Kan 6-åringene få tilbake en skolehverd­ag som ikke er dominert av press mot laeringsmå­loppnåelse? spør kronikkfor­fatteren.
FOTO: NTB SCANPIX – Kan 6-åringene få tilbake en skolehverd­ag som ikke er dominert av press mot laeringsmå­loppnåelse? spør kronikkfor­fatteren.
 ??  ?? DAG ØYSTEIN NOME, universite­tslektor i pedagogikk, UIA
DAG ØYSTEIN NOME, universite­tslektor i pedagogikk, UIA

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway