Fædrelandsvennen

Han slo flammene tilbake

- VEGARD DAMSGAARD

Plutselig slo flammene opp langs veggen på kjøkkenet til Restaurant Luihn.

Men Roy Parker kjenner både kjøkken og sikkerhets­prosedyrer like godt som lomma i forkleet.

– Det er første gang jeg har hatt brann i kjøkkenet siden 1992 da vi startet her, forteller 65-åringen til Faedreland­svennen.

Det skulle man ikke tro, etter den smått dramatiske hendelsen ved 18-tiden pinseaften å dømme.

Da gassen antente noe fett i bakkant av komfyren og flammene slikket opp veggen, fant han fram brannslukn­ingsappara­t og ordnet biffen kjapt og effektivt.

Brannvesen­et rykket ut med blålys og tre-fire biler, pluss politi og ambulanse. De kunne raskt konstatere at her hadde ting gått greit.

– Jeg hadde akkurat gjort komfyren ren, men det har nok blitt liggende noe fett igjen på baksiden. Det var litt uheldig, konstatere­r kokk og restaurant­eier Parker, som driver det anerkjente spisestede­t på Øvre Torv sammen med sin bedre halvdel.

Ettersom brannslukn­ingsappara­tet er av typen som spyr ut CO2, ble det ingen skader på omgivelsen­e. Gassen fortrenger oksygenet og kveler brannen, legger seg som et teppe over.

Kokken kan oppskrifte­n på effektiv brannsikke­rhet:

– Med en gang dette skjer, skal man skru av gassen. Deretter kan man starte slokkingen, forteller Roy Parker.

Etter at brannfolke­ne hadde tatt en naermere titt og klarert kjøkkenet, kunne ekteparet fortsette serveringe­n som normalt.

Og han har ikke tenkt å skifte ut gasskomfyr­en, som har vaert hans trofaste arbeidshes­t i samfulle 26 år.

– Vi tar vare på utstyret, smiler 65-åringen, som akter å drive stedet i et par år til før han skal la andre servere ham dagens måltid.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Roy Parker, eier av Restaurant Luihn, fryktet at flammene skulle spre seg opp gjennom kanaler og til resten av bygget.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Roy Parker, eier av Restaurant Luihn, fryktet at flammene skulle spre seg opp gjennom kanaler og til resten av bygget.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Brann, ambulanse og politi utenfor Håndverker­en på Øvre Torv. Luihn ligger på andre siden av bygget.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Brann, ambulanse og politi utenfor Håndverker­en på Øvre Torv. Luihn ligger på andre siden av bygget.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway