Fædrelandsvennen

Oppdaget bever på holmetur

- RICHARD NODELAND

Torstein Berglihn oppdaget en bever ute i skjaergård­en lørdag. Det er høyst uvanlig.

– Jeg var på vei til land etter en fisketur da jeg fikk se et dyr som stod på land ved en holme. Ikke var det mink, ikke var det oter og heller ikke sel. Det var ikke i tankene mine at en bever skulle dukke opp så langt ut i havet, forteller Berglihn.

Om beveren hadde forsøkt seg på et aldri så lite saltvannsb­ad i maisola pinseaften morgen, måtte den i alle fall ha trasket et lite stykke fra sitt naturlige habitat.

Som kjent holder beveren til i tilknytnin­g til ferskvann, både i elver og sjøer av vidt forskjelli­g størrelse. Og det finnes det mindre av på Randholmen, ytterst på Randøyene, der Berglihn traff på gnageren.

I videoen han filmet av beveren ser man den klatre opp på et svaberg, kikke seg litt rundt, før den hopper ut i havet igjen.

– Jeg har vaert på sjøen og fisket i mange år, men aldri sett noe lignende, forteller Berglihn.

Zoolog Roar Solheim ved UIA og Agder naturmuseu­m sier bever i saltvann ikke er spesielt vanlig, men at han har hørt om det før.

– Det er nok mest sannsynlig et ungdyr på vandring. Når beverne blir rundt to år gamle, forlater de foreldrene for å finne sitt eget område, sier Solheim.

Sjøvann og svaberg er likevel ikke noe blivende sted for gnageren med den karakteris­tiske halen. – Den må finne ferskvann, ellers bukker den under. Bevere har ikke noe på en bar holme å gjøre. Beverne trenger vegetasjon. Selv om mange tror at traer er det den spiser, beiter den mye på vannlevend­e planter og røttene deres, forteller Solheim.

 ?? FOTO: TORSTEIN BERGLIHN ?? Denne beveren hadde tatt turen helt ytterst i skjaergård­en i pinsehelga.
FOTO: TORSTEIN BERGLIHN Denne beveren hadde tatt turen helt ytterst i skjaergård­en i pinsehelga.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway