Fædrelandsvennen

Giftdamp fra lavaen på Hawaii

Vulkanen som lekker og spytter ut lava på Hawaii, skaper nå enda flere problemer. Giftig damp sprer seg i luften etter at lavaen nådde havet.

- NTB

Reaksjonen mellom vann og lava danner det som på engelsk kalles «laze», et nytt farlig stoff befolkning­en på Hawaii har å bekymre seg over.

«Laze» er en sammenslåi­ng av ordene «lava» og «haze», og er et farlig produkt som kommer som resultat av at varm lava reagerer med sjøvann. Saltsyre og damp med fine vulkanske glassparti­kler blir skutt opp i vaeret. Retningen på den giftige dampen kan i tillegg når som helst endre seg med vinden.

Dampen kan føre til lungeskade­r og irritasjon på hud og øye, ifølge sivilforsv­aret på Hawaii.

MANN TRUFFET

Tidligere søndag kom det også meldinger om den første menneskeli­ge skaden som kan knyttes til vulkanutbr­uddet som har pågått de siste ukene.

En mann bosatt i Pahoa på Big Island ble truffet av flygende lavastein mens han satt på balkongen sin.

– Lavaen traff ham på leggen, og ødela resten av beinet nedover, sier Janet Snyder, en talskvinne for lokale myndighete­r.

Lava som flyr gjennom lufta fra sprekker i jorda kan veie så mye som et kjøleskap, og selv små lavabiter kan vaere livsfarlig, advarer hun.

SPREKKDANN­ELSER

Et større utbrudd tidligere i mai fra Kilauea, en av verdens mest aktive vulkaner, har ført til at over 20 sprekker har åpnet seg i bakken. Derfra strømmer lava utover boligområd­er og over veier.

Mesteparte­n av øya er uberørt av vulkanakti­viteten. Naermere 2.000 beboere ble evakuert da den første sprekken åpnet seg 3. mai. Beboere flere andre steder har siden fått varsel om å vaere i beredskap i tilfelle også de må evakueres.

Fredag måtte helikopter hente ut en håndfull mennesker som var på en vei, innesperre­t av flytende lava.

Lørdag hadde to av de 22 sprekkene slått seg sammen og dannet en bred strøm av lava som beveget seg med en fart på rundt 270 meter per time.

LEVER I USIKKERHET

Dagen i forveien fikk vulkanen et eksplosivt utbrudd som kastet aske og stein flere tusen meter opp i lufta.

Ekspertene sier de ikke vet om lavaen kommer til å fortsette å rykke fram, eller om den er på vei til å stanse.

– Vi kan rett og slett ikke vite om dette egentlig er begynnelse­n på dette utbruddet, eller om det naermer seg slutten, sier vulkaneksp­erten Tom Shea ved universite­tet på Hawaii.

– Vi lever egentlig alle nå i denne verdenen av usikkerhet, sier han videre.

Tross utbruddene har myndighete­ne på Hawaii minnet om at flyginger så langt inne er påvirket, og at de fleste turistakti­viteter og butikker fortsatt holder åpent selv på Big Island.

 ?? FOTO: JAE C. HONG, AP / NTB SCANPIX ?? En ungarsk turist, Gabor Kovacs, ser hvordan lavaen fra Kilauea-vulkanen nå treffer Stillehave­t, hvor det utvikles giftig damp i Pahoa-området på Hawaii.
FOTO: JAE C. HONG, AP / NTB SCANPIX En ungarsk turist, Gabor Kovacs, ser hvordan lavaen fra Kilauea-vulkanen nå treffer Stillehave­t, hvor det utvikles giftig damp i Pahoa-området på Hawaii.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway