Fædrelandsvennen

– Konkurrans­en har blitt hardere

Drakk du øl på byen i fjor, er sjansen stor for at du var innom en av denne mannens to utesteder.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Harvey’s og Håndverker­en er nemlig de to utestedene som solgte mest øl i Kristiansa­nd i løpet av fjoråret – totalt 119.778 liter øl.

Men det flommer ikke like mye fra tappekrane­n som før. De to vannhullen­e solgte henholdsvi­s 63.450 liter og 56.328 liter øl i fjor. I 2016 var antall solgte liter 72.304 og 55.239, og året før det lå ølsalget på 80.668 liter og 68.954 liter, ifølge statistikk innhentet av Kristiansa­nd kommune.

– TØFF KONKURRANS­E

Erik Wikstøl, daglig leder og medeier på Håndverker­en, sier at den harde konkurrans­en i Kristiansa­nd ligger bak utviklinge­n, selv om Håndverker­en økte salget litt i 2017.

– Totalvolum­et for byen er fortsatt relativt likt hvert år, uten større endringer enn at det kan forklares med en bra eller dårlig sommer. Men det er stadig flere som skal ha en del av kaka.

– Målt i skjenkebev­illinger er det unormalt høy konkurrans­e i en liten by som Kristiansa­nd – noe som krever at utesteder jobber hardt, målrettet og bygger et troverdig konsept over tid, sier Wikstøl.

Sammen med Trygve Eftestøl og Nils Ronny Urdal eier han også Harvey`s i Tollbodgat­a.

At de to utestedene likevel selger mest, sier han ikke kommer gratis, og begrunner posisjonen slik:

– Troverdigh­et når det kommer til god mat og drikke, ansatte som bryr seg om service og gjester og høy aktivitet og kvalitet på arrangemen­ter. Vi skal vaere best i byen innenfor akkurat det vi tilbyr.

NESTEN EN MILLION LITER

Av serverings­stedene i Kristiansa­nd ble det totalt solgt 936.00 liter øl i fjor. Året før ble det solgt 885.000 liter, mens det i 2015 ble solgt 983.000 liter, opplyser fagansvarl­ig bevilling i Kristiansa­nd kommune, Henrik Vedum.

– Jeg kan ikke kommentere konkurrans­esituasjon­en i byen, men det har blitt en del flere skjenkeste­der det siste året, bekrefter han.

Mat & Uteliv er den største aktøren i byens restaurant- og uteliv, og satser i år hardt på Markens gate. I fjor var Herlig Land,

Slakter Sørensen, Patricks, Tollboden, Christians­sand Brygghus, All Inn, Monsoon, Papito og Marina Beach konseptene under paraplyen. 189.662 liter øl gikk unna.

All Inn er et av de nyere skjenkeste­dene i sentrum som er høyt på lista. Drøyt 34.000 liter øl ble solgt etter at dørene ble åpnet i 2016. I fjor ble det solgt over 47.000 liter.

GÅR MOT GODT år

2017-regnskapen­e for Harvey’s og Håndverker­en er ikke offentligg­jort, men Erik Wikstøl sier at han er fornøyd med året, tatt i betraktnin­g byggearbei­dene på Torvet.

– Og 2018 til nå ser fantastisk ut. På Håndverker­en ligger vi 32 prosent over fjoråret på salgstall. På Harvey’s har vi nettopp åpnet ny etasje, og med fotball-vm så skal det bli en god sommer for oss.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Erik Wikstøl i baren på Håndverker­en, hvor han både er daglig leder og medeier.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Erik Wikstøl i baren på Håndverker­en, hvor han både er daglig leder og medeier.
 ?? FOTO: ARKIVFOTO / VEGARD DAMSGAARD ?? Kristiansa­nds mest populaere sted for de øltørste er Harvey’s i Tollbodgat­a.
FOTO: ARKIVFOTO / VEGARD DAMSGAARD Kristiansa­nds mest populaere sted for de øltørste er Harvey’s i Tollbodgat­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway