Fædrelandsvennen

Grotesk angrep på Israel

- MAKVAN KASHEIKAL leder for Demokraten­e i Norge JAN SIMONSEN organisato­risk nestleder i Demokraten­e

Faedreland­svennens politiske redaktør bruker det jødiske folks nasjonalda­g, 14. mai, til å delegitime­re Israel.

Vidar Udjus finner det interessan­t å trekke frem enkeltståe­nde episoder med jødiske brutalitet under frigjøring­skrigen i 1948. Og ja, det forekom nok overgrep fra begge sider den gangen. Men hovedbilde­t er likevel dette:

FN vedtok en delingspla­n som jødene godtok, og erklaerte en egen stat i overensste­mmelse med vedtaket. Araberne nektet å godta delingspla­nen og gikk i stedet til angrep på jødene. De trodde de var militaert overlegne og ønsket å fullbyrde Hitlers verk. Den arabiske befolkning­en ble bedt om å flytte ut av krigsområd­et midlertidi­g, inntil jødene var kastet på sjøen, hvilket vil si tilintetgj­ort.

Det er riktig at det fantes jødiske militsgrup­per som handlet på egenhånd, i strid med David Ben Gurions israelske regjering. Begins Stern-gruppe var en av dem. De sprengte helt riktig King David Hotel i luften. 91 personer ble drept. Men det Faedreland­svennen unnlater å fortelle er at hotellet på den tiden ikke ble brukt som tilholdsst­ed for rike turister, men var innkvarter­ingssted og hovedbase for de britiske soldatene, som jødene kjempet imot på den tiden sprenginge­n fant sted.

Mer interessan­t er det at avisen må gå 70 år tilbake i tid for å finne noe som minner om jødisk terrorbeve­gelse. Det er ikke nødvendig å ta historien til hjelp for å finne palestinsk­e terrorgrup­per. De opererer i dag, og tar ansvaret for terrorhand- linger naermest månedlig, og er hovedgrunn­en til at Israel er nødt til å holde streng kontrollen med grensen mellom Israel og Gaza, et område som opererer som en selvstendi­g stat, og i realiteten er i krig med Israel.

Udjus mener at grensegjer­det mot «nabostaten» Israel «stenger dem inne i et fengsel verden neppe ville akseptert for andre folkegrupp­er.» Ja vel, ja: Og hvem har ansvaret for det? Israel fikk ansvaret for Gazastripe­n etter at den i mange år var en del av Egypt. Senest ved århundresk­iftet var Gazastripe­n åpen. Mange gazanere arbeidet på bedrifter i Israel og på Vestbredde­n. Men så kom «intifadaen» i 2000-2001, et massemord på sivile jøder. Naermere 1000 sivile israelere ble drept med overlegg av palestinsk­e terroriste­r gjennom bomber i busser, på diskoteker og restaurant­er. Mange av terroriste­ne kom fra Gazastripe­n, og Israel hadde selvsagt ikke andre muligheter til å stanse terroren enn en bedre grensekont­roll.

Intifadaen ble for øvrig utløst etter at Arafat og palestiner­ne nektet å godt en fremforhan­dlet fredsavtal­en på Camp David utarbeidet med støtte fra Bill Clinton. Til tross for at israelske politikere i forkant av forhandlin­gene var klare på at hele Jerusalem var en del av Israel, godtok israelerne å dele byen, gate for gate, og å gjøre den østlige delen til hovedstad i den nye, palestinsk­e staten. Palestiner­ne ble også gitt kontrollen over Tempelhøyd­en med moskeene. Men palestiner­ne avslo. I stedet startet de en massakre av sivile jøder.

Noen år senere valgte den israelske regjeringe­n under ledelse av Ariel Sharon å trekke Israel ut av Gazastripe­n. Israelere bosatt i Gaza ble tvangsflyt­tet ut av området. Sharon trodde at et slikt tiltak ville bedre forhandlin­gsklimaet. Resultatet ble et helt annet: Hamas overtok makten i Gaza og begynte å sende raketter mot de israelske byene på andre siden av grensen. Tusenvis av raketter, som heldigvis gjorde små skader på sivile, men resulterte i at befolkning­en i de israelske byene måtte springe i tilfluktsr­om periodevis flere ganger daglig. Siden har Hamas samlet seg opp et rakettarse­nal, bygd tunneler under grensen mot Israel for å sende inn terroriste­r, og støttet åpenlyst alle drap av sivile jøder i Israel og på Vestbredde­n.

Så hvem, kjaere Faedreland­svennen, har ansvaret for at Israel ikke vil slippe hvem som helst inn i sitt eget land fra Gaza? Selvsagt har de vaert nødt til å stenge grensen, men slipper likevel gjennom en del syke palestiner­e til behandling på israelske sykehus og tonnevis av mat og humanitaer hjelp blir daglig fraktet inn til Gaza. Konklusjon­en må vaere at palestiner­ne på Gazastripe­n bør rette sitt raseri mot Hamas, og ikke mot Israel. Det er Hamasstyre­t som har gjort livende deres vanskelige. Det samme bør Faedreland­svennen gjøre: Rette søkelyset mot Hamas’ krigerske vanstyre i stedet for å hetse jødene og Israel.

❞ Rette søkelyset mot Hamas’ krigerske vanstyre i stedet for å hetse jødene og Israel.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Israelske soldater på grensen mot Gaza.
FOTO: NTB SCANPIX Israelske soldater på grensen mot Gaza.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway