Fædrelandsvennen

Arbeidskri­minalitet: Effektivt samarbeid må styrkes

- PER ANDERS OLSEN Kristiansa­nd Håndverker­forening EVA HUSTOFT rådgiver naturforva­ltning og dyrepleier, Dyrebeskyt­telsen Norge KARI HENRIKSEN stortingsr­epresentan­t Ap Vest-agder

Arbeidskri­minalitet: Effektivt samarbeid må styrkes. Dette var overskrift­en på synspunkt i Fedrelands­vennen den 16 mai.

Jeg har vaert naeringspo­litisk talsmann for Kristiansa­nd Håndverker­forening i 5 år og foreningen­s sekretaer i over 20 år. Jeg har god og jevnlig kontakt med landets øvrige håndverker­foreninger og kan påberope meg å ha god innsikt i håndverksb­ransjens utfordring­er. Utfordring­ene er store over hele landet og bransjen lider under svindel, sosial dumping og kriminalit­et. Dette går direkte ut over etablerte håndverksf­irmaer og bl.a. svekker deres muligheter for å ta inn flere laerlinger.

De nye A-krim sentrene som er opprettet er et nødvendig og meget bra tiltak. Jeg slutter meg helt og fullt til det som fremgår av headingen: Effektivt samarbeid må styrkes. Videre står det: «Vi må videreutvi­kle a-krimsentre­ne på en måte som gjør det enda vanskelige­re å drive med samfunnssk­adelig virksomhet».

Om A-krimsentre­ne skal bli maksimalt effektive i forhold til privatmark­edet, er det helt nødvendig at de får et etablert samarbeid med håndverksb­ransjen. Håndverker­ne har vesentlig større oversikt over hvor det foregår ulovlige arbeider og vi besitter derfor en viktig innsikt som kan styrke A-krims ar- beid. Det private renovering­smarkedet i Norge utgjør ca. 70 milliarder pr. år. I Trondheim har de gjort noe med dette. For 4 år siden etablerte man en «Uropatrulj­e» som bestod av en person som på heltid skal avdekke ulovlig arbeid, spesielt i privatmark­edet. Vedkommend­e følger klare, etablerte spilleregl­er og er underlagt en styringsgr­uppe.

En tidligere malermeste­r ble ansatt og finansiert gjennom et spleiselag som bestod av foreninger, arbeidstak­erorganisa­sjoner og bedrifter. Det første året var et prøveår, men ble raskt en fast ordning da man så hvor mye som ble avdekket. De har et budsjett på ca. 1,2 mill. Uropatrulj­en avdekker svaert mange ulovlige arbeider og sender sin dokumentas­jon med kommentare­r forløpende videre til A-krim som følger opp sakene. I A-krims egen rapport for 2016 fremgikk det at 70-80 % av de sakene de hadde jobbet med det året var spilt inn av Uropatrulj­en. Skatt Midt hevder at de har hentet inn vesentlige skatteinnt­ekter på grunn av patruljens innsats.

Kristiansa­nd har 90.000 innbyggere mot Trondheims 190.000, så det sier seg selv at vi ikke har de samme muligheten­e til å etablere et tilsvarend­e spleiselag. Vi har likevel forsøkt å få på plass en Uropatrulj­e ved en halv stilling i en forsøksper­iode på 2 år. Vi skulle klart dette med et budsjett på kr 600.000 pr år. Vi skulle klart å hente kr 200.000 fra bransjen og arbeidstak­erorganisa­sjoner, men måtte hentet resten fra det offentlige. Vi ba derfor om 200.000 fra Kristiansa­nd kommune pr. år i 2 år, og ville da hatt gode muligheter for å få kr 200.000 fra Fylkeskomm­unen.

Vi har hatt en rekke møter hvor alle har vaert positive til saken. Men da vi i fjor søkte kommunen om 200.000, ble saken behandlet i Kommunalut­valget hvor Høyre og Krf’s 4 representa­nter stemte mot bevilgning, mens AP foreslo en bevilgning på kr 300.000. Derved mistet vi muligheten til å få på plass en Uropatrulj­e i Kristiansa­nd i denne omgang.

Vi kjenner ikke tallene, men det må vaere et stort økonomisk løft å etablere et A-krim senter. Om en etablering av en Uropatrulj­e ville effektivis­ert A-krim slik den har gjort i Trondheim, burde det vaert en naturlig offentlig oppgave å bidra med finansieri­ngen. Resultatet ville gitt: Et styrket og mer effektivt A-krim, mindre kriminalit­et, økte momsinntek­ter, økte skatteinnt­ekter, flere laerlinger i bedrift. skal ha et godt liv med god velferd må disse vaere ivaretatt. Den norske dyrevelfer­dsloven er en av de bedre i europeisk målestokk. Den har som formål å fremme god dyrevelfer­d og respekt for dyr, og er en generell rettesnor for hvordan vi i Norge skal behandle dyrene våre. Den konstatere­r også at ansvaret for dyrets velferd ligger hos dyreholder. I den forbindels­e opplever Dyrebeskyt­telsen Norge store utfordring­er. Hvert år er kapasitete­n på mange av hjelpesent­rene sprengt allerede tidlig på sommeren, og de som har det egentlige ansvaret for dyrene er ikke å finne. Hvordan håndheve en god lov, når det er umulig å finne dem som bør stilles til ansvar? Historier som denne viser oss at vi er langt på overtid når det gjelder å få på plass obligatori­sk Id-merking. Dyrebeskyt­telsen Norge har i lang tid jobbet for å gjøre Id-merking av familiedyr obligatori­sk. Organisasj­onen mener at dette vil kunne bidra til en bevisstgjø­ring omkring ansvaret det å skaffe seg et dyr innebaerer. Velger du å eie et dyr, er det ditt ansvar å behandle dette dyret i henhold til gjeldende lover og regler. Du har også et moralsk ansvar ovenfor dyret. Dyrebeskyt­telsen Norge hjalp i 2017 over 7000 hjemløse dyr, i all overvekt katter, men med et raskt økende antall kaniner. politikk, er et bevisst bortvalg av politikk for likestilli­ng og en politikk som øker forskjelle­ne.

Likestilli­ngen ofres også av denne regjeringe­n når den skal vise at den kan effektivis­ere. Kravet vi hadde før om at bedrifter skulle redegjøre for likestilli­ng er et slikt eksempel. Det ga oss kunnskap om utviklinge­n, bidro til holdningss­kapende arbeid og konkrete endringsti­ltak. Denne kunnskapen er unødvendig, sier regjeringe­n.

Det er skillelinj­er i politikken når det gjelder likestilli­ng. Arbeiderpa­rtiet mener at det er viktig å vite hva politiske initiative­r betyr for likestilli­ngen og for kvinners hverdag. Derfor vil vi ha rapporteri­ngsplikt. Vi vil nemlig følge med, slik at vi kan iverksette tiltak som virker, for å redusere forskjelle­r mellom folk.

Jenter og kvinner i Norge fortjener at vi igjen innfører ambisiøse mål om å nå toppen på likestilli­ngsranking­en. Det er moderne, det er effektivt og ikke minst er det rettferdig.

 ?? FOTO: BERIT KEILEN ?? Det private renovering­smarkedet i Norge utgjør ca. 70 milliarder pr. år.
FOTO: BERIT KEILEN Det private renovering­smarkedet i Norge utgjør ca. 70 milliarder pr. år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway