Fædrelandsvennen

Gjenskapte «Morgen ved NY-Hellesund»

Fotokunstn­eren Elina Brotherus valgte å tolke Amaldus Nielsen på nytt da hun gjestet Ny-hellesund forrige uke.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Det er det mest ikoniske motivet fra området, sier Elina Brotherus .

Forrige uke tilbrakte hun to dager i Ny-hellesund, hvor hun blant annet har gjenskapt «Morgen ved Ny-hellesund» fra 1885 av Amaldus Nielsen.

– Jeg spurte om veien til stedet der motivet er malt. Kan du ro, fikk jeg spørsmål om, forteller finske Brotherus, som naturlig nok har rodd mer på innsjøer enn det åpne havet i sitt liv. – Gikk det fint?

– Ja. Havet var stille, så jeg kom meg fint fram til stedet. – Hvordan var oppholdet? – Veldig intenst. Når jeg ikke rodde til Amaldus Nielsen-stedene, gikk jeg mye rundt på øya. Bildene til Amaldus Nielsen er stort sett malt tidlig eller seint på dagen. Og på denne tiden av året er det soloppgang klokka 05 og solnedgang 21.45.

DOKUMENTER­ER SØRLANDET

Gjennom AKO Kunststift­else er hun hyret inn for å dokumenter­e landsdelen over to år, innimellom alle de andre prosjekten­e hun har rundt om i verden.

– Elina Brotherus er godt represente­rt i Tangen-samlingen. Dette prosjektet er en måte å knytte hennes arbeider tettere til der vi er. Vi vil invitere ulike kunstnere til å gi ulike perspektiv­er på området vårt. Per Bak Jensen og Per Barclay har allerede gjort det med siloen, forteller konservato­r ved Sørlandets Kunstmuseu­m (SKMU), Karl Olav Segrov Mortensen.

Elina Brotherus var her første gang i januar. Da tok hun bilder av Baneheia.

– Et av de bildene er faktisk med i en større retrospekt­iv utstilling jeg har i Wien. Så disse bildene har relevans ut over Kristiansa­nd, forteller hun.

BRUKER SEG SELV

Brotherus har i flere år brukt seg selv som en figur i landskapsf­otografien­e sine. Det gjør hun også på Sørlandet. Slik blir disse arbeidene en del av et mangeårig prosjekt der Brotherus utforsker utviklinge­n av seg selv som menneske over tid.

– Jeg håper at jeg kan gjøre dette til jeg er gammel, slik at jeg kan ha en utstilling der man ser utviklinge­n fra jeg er 25 til 85, forteller hun.

Hun ble også presentert for museets samling i januar. Da var hun spesielt på utkikk etter malerier med motiver som man vet hvor er malt, slik at hun kan gjenskape dem på sin måte. Det var slik hun fikk øynene opp for Nyhellesun­d.

– Hva tenkte du da du fikk spørsmål om å gjøre dette?

– At jeg er heldig som er på et stadium i karrieren min der jeg får slike oppdrag. Når noen tilbyr meg å gjøre arbeidet mitt på et nytt sted, kan jeg ikke be om noe bedre.

– STORM I VANNGLASS

Onsdag kveld stilte hun til kunstsamta­le med konservato­r Karl Olav Segrov Mortensen på museet for å snakke om arbeidene sine. Gjennom Tangen-samlingen har museet rundt 45 av bildene til Brotherus

– Det er faktisk den største samlingen av mine arbeider. Det er helt fra starten av karrieren min til helt nye arbeider, forteller hun.

– Er det snodig at det er Norge som har den største samlingen av arbeidene dine, og ikke hjemlandet ditt?

– Jeg er bare glad for at det finnes en slik samling et sted. Det er slettes ikke alle museer som kan kjøpe flere verk av en kunstne- re og følger utviklinge­n. Dere får også et nytt museum her. Det vil bli viktig, ikke bare her i Norge, men i hele Skandinavi­a.

– Du har fått med deg debatten om museet?

– Nei, bare det fine som har blitt sagt.

– Det er en stor debatt her i byen.

– Det er nok en storm i et vannglass. Dette er et stort og viktig prosjekt, ikke bare nasjonalt men også internasjo­nalt.

 ?? FOTO: ELINA BROTHERUS ?? Den finske fotokunstn­eren Elina Brotherus er hyret inn av Ako Kunststift­else for å ta bilder av landsdelen. Her har hun tolket «Morgen ved Ny-hellesund» av Amaldus Nielsen.
FOTO: ELINA BROTHERUS Den finske fotokunstn­eren Elina Brotherus er hyret inn av Ako Kunststift­else for å ta bilder av landsdelen. Her har hun tolket «Morgen ved Ny-hellesund» av Amaldus Nielsen.
 ?? FOTO: ELINA BROTHERUS ?? Dette bildet er inspirert av den norske performanc­ekunstnere­n Kurt Johannesse­n.
FOTO: ELINA BROTHERUS Dette bildet er inspirert av den norske performanc­ekunstnere­n Kurt Johannesse­n.
 ??  ?? «Morgen ved Ny-hellesund» av Amaldus Nielsen fra 1885.
«Morgen ved Ny-hellesund» av Amaldus Nielsen fra 1885.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway