Fædrelandsvennen

– Har aldri sagt fra meg ansvar

- RICHARD NODELAND

Rollen min går ut på å sette i verk en langsiktig plan, og en risiko med det arbeidet er at man mislykkes i det korte perspektiv før man får nok info til å gjøre grep som retter opp situasjone­n, sier sportslig leder i Start, Tor-kristian Karlsen i en kommentar.

Han mener forøvrig det er naturlig at slike uttalelser og saker dukker opp når det går dårlig.

– Det er også noe en sportssjef må tolerere. Ellers har jeg aldri sagt fra meg ansvar, men må som en del av jobben ta tunge og upopulaere beslutning­er som man mener er til det beste for klubben på lang sikt, sier Karlsen.

– For øvrig synes jeg det er overrasken­de at Erik legger fram en slik tilbakemel­ding akkurat nå. Vi hadde et langt møte i desember i fjor der alt som hadde skjedd på høsten ble lagt på bordet. Vi tok hverandre i hånden og jeg presiserte at Erik gjerne måtte kontakte meg når som helst. Mitt inntrykk var at dette møtet var oppklarend­e både for ham og meg. Når det gjelder Mark har jeg et veldig godt forhold til ham.

●●Jeg var innom Start-trening fredag ettermidda­g. Det var ingenting som tydet på at han skulle vaere ferdig noen timer senere. Han hadde fått ny energi av det han kalte en fantastisk mottakelse i borgertoge­t 17. mai.

●●I timene i etterkant av treningen har det vaert møtevirkso­mhet, som til slutt endte med at 54-åringen må gå mot sin vilje, etter kun fem måneder i klubben. Jeg synes kun fem måneder med et nytt, ungt og urutinert lag er for lite tid - uavhengig av resultater. Samtidig er det ikke overrasken­de slik vi kjenner fotballen og dens mekanismer. Med nye eiere, nye spillere og penger kom enda større krav til å lykkes.

●●Det måtte Mark Dempsey ta ansvaret for. Måten han gikk ut på etter kampen mot Brann, der han var svaert selvkritis­k og stilte spørsmål ved spillernes tillit til ham, skremte nok både eierne og Karlsen. Samtidig tok han kanskje for mye av ansvaret selv. Spillerne, som ofte går fri, må pekes på.

●●Men hovedansva­ret for kaoset klubben nå befinner seg i må eierne og sportslig leder Tor-kristian Karlsen ta. Det er sistnevnte som har tatt de sportslige valgene for eierne. Karlsen snakket tidlig om viktighete­n av langsiktig­het. «Nye Start» skulle, sportslig, bygges sakte og sikkert. Han skulle ha ansvaret for det. Slik har det ikke blitt.

●●Første tegn til at ord og handling ikke hørte sammen kom da Steinar Pedersen måtte gå til tross for at laget lå på andreplass i 1. divisjon med fem serierunde­r igjen i fjor. Det skjedde kun en drøy uke etter at samme Karlsen overfor meg, i presseromm­et før kampen på Fredriksta­d Stadion, mente at vi hadde gitt Pedersen for lite positiv omtale etter en god Start-periode med det han omtalte som et begrenset lag. Etter poengtap i Fredriksta­d og mot Levanger hjemme var det slutt.

●●Det ble tidlig klart at Mark Dempsey var mannen Karlsen mente skulle erstatte Pedersen. For å sikre at Dempsey skulle lykkes med sin ballbesitt­ende og underholde­nde stil, skulle den meritterte sportslede­ren hente et knippe spillere som skulle forsterke laget sammen med en del av gjengen som rykket opp. Målet var å stabiliser­e Start i eliteserie­n første sesong. Eierne brukte enormt med penger, trolig mellom 10 og 20 millioner kroner, og antall spillere siden sesongslut­t i fjor ble 14.

●●Spillerlog­istikken har vaert feilslått. Det ble altfor lite fokus på stabilitet og rutine. Mye virker styrt av impulser. Bare på overgangsv­induets siste dag i mars kom det tre spillere, det kunne fort vaert fem.

●●I vinter ble det hentet en drøss unge spillere, og noen av dem er ikke engang i klubben i dag. 20-åringen Isac Lidberg ble sendt til Jerv. Michael Ogunbaro, som ble kjøpt fra Jerv, ble sendt til Åsane etter bare et på måneder i klubben. Hvor langsiktig tankegang er det?

●●«Vi prøvde», sa Tor-kristian Karlsen til Faedreland­svennen da han fikk spørsmålet om hvorfor det ikke ble hentet flere ledere med erfaring. Er det et godt nok svar etter et år i klubben?

●●Kritikken han og klubben har fått, har blitt møtt med lite ydmykhet. Nå skal altså samme Karlsen rydde opp i rotet han har vaert med å skape. Han skal rette opp sin egen treneranse­ttelse. Dempsey var Karlsens klare førstevalg. Etter fem måneder og ti serierunde­r er Dempsey altså ferdig. Hvor langsiktig er det?

●●Deretter skal han forsterke spillersta­llen han selv har skapt, som foreløpig har mislykkes totalt i eliteserie­n. Skal han fortsette en stund til i denne jobben, bør han treffe bedre enn han har gjort.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sportslig leder i Start, Tor-kristian Karlsen.
FOTO: NTB SCANPIX Sportslig leder i Start, Tor-kristian Karlsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway