Fædrelandsvennen

Sammen mot sortering

- SVEIN HARBERG parlamenta­risk nestleder for Høyre

KRF og Høyre har alt å vinne på å stå sammen i kampen mot sorterings­samfunnet. Det handler om å stoppe liberalise­ringen, ikke bruke krefter på reverserin­g.

●●Blant partiene på Stortinget er det ikke mange som aktivt står opp mot sorterings­samfunnet. KRF og Høyre er to partier som har det samme verdigrunn­laget. Vi er derfor begge skeptiske til utvidelse av fosterdiag­nostikk, genrediger­ing og forskning på befruktede egg. Vi er skeptiske fordi vi er mot et sorterings­samfunn.

Når samfunnet, andre partier og interesseg­rupper står på for å liberalise­re, har vi alt å tjene på å stå sammen. Står vi mot hverandre har vi alt å tape. Derfor er jeg glad for at Kjell Ingolf Ropstad (KRF) i sitt svarinnleg­g til meg den 24. april understrek­er at han er glad for Høyres restriktiv­e linje. Likevel utfordrer Ropstad meg og Høyre på om vi vil gå inn for reverserin­ger av gjeldende norsk regelverk. Til det vil jeg bare si: skal vi vinne frem, må vi bruke kreftene på å stanse liberalise­ringen. Med dagens Storting, vil ikke en reverserin­gskamp føre frem.

Høyre ønsker et samfunn der det er plass til alle. Mennesker kan ikke graderes eller rangeres, fordi alle mennesker har samme verdi uavhengig av sine egenskaper, evner og funksjonsn­ivå. I dette mest grunnlegge­nde prinsipp står vi sammen med KRF.

Andre partier tar til orde for en mer lemfeldig omgang med disse prinsippen­e. For å stanse en arvelig sykdom, har Arbeiderpa­rtiet foreslått assistert befruktnin­g med bruk av eggceller fra to kvinner samtidig, i tillegg til saed. Såkalt mitokondri­edonasjon innebaerer å redigere egenskapen­e til den ene eggcellen, ved å tilføre bestanddel­er fra den andre. Jeg har sympati for de familiene som er rammet av sykdommen. Men behandling­en Arbeiderpa­rtiet foreslår vil innebaere en ukjent risiko når de redigerte genene føres videre. Dette er en bratt nedoverbak­ke Høyre ikke vil gå inn på. Kreftene er mange, og de er sterke. Hensiktene er av og til tilforlate­lig gode, men det etiske spørsmålet er om vi skal gå videre. I tillegg åpner enhver liberalise­ring for stadig flere spørsmål og problemsti­llinger.

I motsetning til hva Ropstad kan gi inntrykk av i sitt innlegg, vil Høyre aldri gå med på hver- ken assistert befruktnin­g til enslige eller egg- og saeddonasj­on uten at barnet kan få kjenne til sitt opphav. Anonym egg- og saeddonasj­on er derfor forbudt. Som jeg skrev 19. april ser jeg også med sterk skepsis på en situasjon hvor egg- og saeddonasj­on blir brukt i kombinasjo­n.

Høyre ønsker å stå sammen med KRF mot sorterings­samfunnet, og jeg håper Ropstad også i fremtiden vil se på oss som en alliert i denne kampen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway