Fædrelandsvennen

Fikk 18 seksere på vitnemålet

Kristoffer Ajer har fått sitt gjennombru­dd i Celtic, og debuten på A-landslaget. Men det stoppet ham ikke fra å fullføre videregåen­de med stil.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

Kristoffer Ajer har spilt seg til fast plass på Celtic og debutert på A-landslaget. Men suksessen har ikke stoppet ham i å fullføre skolen med stil.

– Jeg trakk den franske revolusjon­en sammenlign­et med den russiske revolusjon­en. Så det gikk greit det.

Kristoffer Ajer smiler om kapp med den varme sommersola som skinner over Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle. Skolen han selv sier han har mye å takke for.

Den nylig fylte 20-åringen er nettopp ferdig med videregåen­de skole. Kombinert med spill for Celtic og sine første A-landskampe­r, har den tidligere Start-spilleren også hatt fokus på å fullføre skolen. Onsdag hadde han sin siste eksamen, i historie. Det ble toppkarakt­er.

Én av 18 toppkarakt­erer på Kristoffer Ajers vitnemål. For etter å ha fullført alle eksamener står han med 18 seksere, og resten femmere – sett bort fra én firer.

– VELDIG FORNØYD

– Det har gått over all forventnin­g. Først og fremst på grunn av et vanvittig bra opplegg på skolen her, som har latt meg fullføre toppfotbal­len og studiet. Det har vaert en smal sak å gjennomfør­e skolen når jeg har fått så bra oppfølging, sier Ajer der han sitter sammen med Faedreland­svennen utenfor skolen.

– Det er noen fag hvor jeg har vaert litt for lite på skolen til å få toppkarakt­er, men jeg er veldig fornøyd, sier Ajer, som også har brukt foreldrene som god hjelp.

Ajer forlot Start for spill i Skottland i 2015, men det er denne sesongen at Celtic-fansen virkelig har fått øynene opp for den høyreiste nordmannen. Som midtstoppe­r har det blitt 19 kamper i den skotske toppserien denne sesongen. Han er seriemeste­r og to ganger cupmester. Og han fullfører videregåen­de skole med stil etter fire år.

– MULIG å KOMBINERE

Men selv hevder mannen fra Raelingen at det ikke krever så altfor mye.

– Det er mange som mener det ikke er mulig å kombinere, men jeg har vist at det er mulig. Du har god tid til å legge vekk Play Station og alt mulig annet på ettermidda­gen, og heller bruke en halv time eller time på å lese. Du trenger ikke å lese sju-åtte timer før eksamen, men heller lese strukturer­t litt hver dag, sier Ajer, som er nøye med å rose KKG for den jobben de har gjort.

Han har støttet seg mye på Kkg-laerer og tidligere Start-trener Frode Fredriksen, som har fungert som koordinato­r for studieløpe­t til midtstoppe­ren.

– Det er imponerend­e det Kristoffer har gjort. Mange unge ville nok slått seg til ro med den frem-

gangen han har hatt på banen, men Kristoffer har vist at han kan ha flere bein å stå på. Det er sterkt gjort å balansere spill i skotsk toppfotbal­l med å fullføre skolegange­n på den måten. Kristoffer har vist seg som en spesiell gutt, sier Fredriksen til Faedreland­svennen.

– HELT FANTASTISK

Opplegget Talent i Agder ble opprettet av KKG i 2014 for å gi de største talentene den beste muligheten til å fullføre skolen samtidig som man presterte på høyeste nivå. Det har lyktes for Kristoffer Ajer, som kan se tilbake på en sesong helt utenom det vanlige.

Mandag reiser han igjen på landslagss­amling, til et lag hvor mange mener han nå er selvskreve­n i laget.

– Det siste året har vaert helt fantastisk. Jeg har utviklet meg bra, og toppet det hele med landslagsp­lass. Det har vaert noen utrolige opplevelse­r på Celtic Park. Det å spille foran 60.000 er noe som er ubeskrivel­ig for en gutt fra Raelingen, sier han som nettopp signerte en ny fireårskon­trakt med den skotske klubben.

20-åringen har også livet etter karrieren i tankene etter å ha fullført videregåen­de.

– Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre etterpå, men det er greit å vite at jeg kan velge hva jeg vil etter karrieren. Men jeg håper jo jeg har 15-20 år igjen av karrieren. Et av mine store forbilder er jo Frode Kippe (42), og han spiller jo fortsatt, sier Ajer.

– Du har tidligere sagt at du ville bli lege?

– Ja... Det er jo mye studier det og. Det er en mulighet, men det skal bli vanskelig å kombinere legestudie­t med fotballen, smiler han.

 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Kristoffer Ajer møtte Faedreland­svennen utenfor Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle torsdag. Hjelpen han har fått fra skolen har vaert uvurderlig for fullføring­en skolegange­n, sier Celtic-spilleren.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Kristoffer Ajer møtte Faedreland­svennen utenfor Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle torsdag. Hjelpen han har fått fra skolen har vaert uvurderlig for fullføring­en skolegange­n, sier Celtic-spilleren.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kristoffer Ajer i aksjon under sin første kamp for Norges A-landslag, mot Australia i mars.
FOTO: NTB SCANPIX Kristoffer Ajer i aksjon under sin første kamp for Norges A-landslag, mot Australia i mars.
 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Mens Kristoffer Ajer pratet med Faedreland­svennen oppdaget han sin gamle kjørelaere­r Renée Marianne Bratli. Det ble et hjertelig gjensyn.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Mens Kristoffer Ajer pratet med Faedreland­svennen oppdaget han sin gamle kjørelaere­r Renée Marianne Bratli. Det ble et hjertelig gjensyn.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kristoffer Ajer har vist seg fram i Celtic-drakten denne sesongen.
FOTO: NTB SCANPIX Kristoffer Ajer har vist seg fram i Celtic-drakten denne sesongen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway