Fædrelandsvennen

812 fikk nei til psykisk behandling

Distriktsp­sykiatrisk senter Strømme ved Sørlandet sykehus fikk 3160 henvisning­er fra fastleger i fjor. 812 pasienter ble avvist.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

I en serie vil Faedreland­svennen rette søkelyset på psykisk helse. I morgen er fokuset studenter som sliter. Det viser tall avdelingss­jef Arne Thomassen ved DPS Strømme ved Sørlandet sykehus har framskaffe­t for Faedreland­svennen.

De viser at det kom 3160 henvisning­er til poliklinis­k behandling på senteret, og at 812 fikk avslag. 30 prosent av disse var kvinner mellom 18 og 23 år, og 60 prosent av totaltalle­t var kvinner.

AVSLÅTT

Fra nyttår 2018 og ut mars kom det 812 henvisning­er, hvorav 286 ble avslått. Det utgjør 35 prosent og det svinger en del fra måned til måned.

På spørsmål om hva han tenker om tallet, svarer Thomassen slik:

– Det er ikke bra. Det er forventnin­ger blant folk om at flere kan få hjelp enn de som faktisk kan få det.

Det er oftest personer med milde til moderate lidelser som blir avvist. Moderate til alvorlige lidelser tas alltid inn.

Thomassen sier de aldri gir avslag på grunn av kapasitets­problemer. Han mener driften ved Strømme er forsvarlig.

Uia-student Trine Lofthus er en av dem som nylig fikk avslag fra DPS Strømme etter at legen henviste henne. Som ung kvinne er Lofthus er representa­tiv for 30 prosent av de som fikk avslag ved DPS Strømme på Sørlandet sykehus i fjor.

En krevende familiesit­uasjon gjorde at hun hadde mye og tungt ansvar hjemme helt fra hun var seks år gammel.da hun mistet morfaren sin for rundt ti år siden ble hun så deprimert at hun tenkte på å avslutte livet.

Først da hun engasjerte seg i hobbyen med hinderløyp­er for kaniner, og begynte på videregåen­de skole, lysnet livet hennes. Men hun måtte jevnlig i samtaler med psykolog. Det har hun fortsatt med siden.

STORE PROBLEMER

– Jeg fikk og har store problemer med relasjoner til andre mennesker, siden det tok så lang tid før jeg begynte med samtaler med psykolog, forteller 22-åringen når vi møter henne på UIA, der hun studerer til å bli laerer.

Trine Lofthus har fått hjelp av Sia Helse, et lavterskel­tilbud som er gratis for studenter. Da hun etter juleferien søkte om flere samtaler, gikk det to måneder før hun fikk time, og ettersom hun var i praksis da, ble det utsatt til begynnelse­n av mai.

– De har så mye å gjøre der nede at venteliste­ne er vanvittige, sier hun.

Derfor fikk hun henvisning til DPS Strømme via sin fastlege. Nå er den henvisning­en avvist.

– Jeg var litt forberedt på det, siden jeg kjenner mange som har vaert i samme situasjon. Men det føles litt som om de ikke ser hva jeg strever med, sier hun.

Konsentras­jonsproble­mer i forbindels­e med lesing har ført til flere stryk, så hun har måttet ta eksamener på nytt.

– MANGE SLITER

Trine forteller at hun er sjokkert over hvor mange som sliter på universite­tet og nevner eksempler som jenter med selvmordst­anker, eller jenter som driver med selvskadin­g og lignende. Hun tror mange jenter, som henne, sliter med dårlig selvfølels­e.

– Det er ganske beskrivend­e for meg da jeg nylig ble bedt om å skrive ned noe positivt om meg selv, så ble jeg sittende i fire timer uten å få ned ett ord, forteller hun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway