Fædrelandsvennen

Betimelig, offentlig pensjonsre­form

Et solid flertall av de 800.000 offentlige ansatte som berøres, vil ta i bruk det fremforhan­dlede forslaget til ny pensjonsor­dning. Det er bra.

-

Det var i mars at partene forhandlet seg fram til enighet om en ny pensjonsor­dning for 800.000 ansatte i offentlig sektor. På arbeidstak­ersiden deltok både LO, YS og Unio, og i ettertid har det vaert spenning rundt utfallet av den etterfølge­nde uravstemni­ngen. Innen enkelte forbund, på lokalt og regionalt plan, har det blitt arbeidet aktivt for å få medlemmene til å stemme nei. Slik gikk det imidlertid ikke. Et solid flertall ønsker den nye pensjonsor­dningen, som da trer i kraft fra 2020. Om også det fjerde involverte forbundet, Akademiker­ne, slutter seg til, avklares i løpet av juni. Men Akademiker­ne skal ikke holde uravstemni­ng.

enkelt uttrykt represente­rer den nye pensjonsor­dningen i offentlig sektor en tilslutnin­g til den store pensjonsre­formen fra 2011. Poenget med den var - og er - å skape pensjonsme­ssig baerekraft i et samfunn hvor folk lever lenger og er arbeidsfør­e til en høyere alder enn før. Et tidligere forsøk på å reformere pensjonssy­stemet i offentlig sektor strandet i 2009. Nå er også denne store arbeidstak­ergruppen brakt inn under de samme prinsippen­e som i privat sektor, selv om det fortsatt gjenstår å røske opp i historisk betingede saeralders­grenser som virker stadig mer utdaterte.

en tydelig svakhet ved gjeldende pensjonsor­dning i offentlig sektor er at den ikke oppmuntrer 62-åringer med 30 års opptjening til å fortsette å jobbe. En lignende svakhet i privat sektor ble eliminert i 2011, og har åpenbart medvirket til at mange står lenger i jobb. At kompetanse og erfaring dermed kan utnyttes i flere år, er til samfunnets beste.

som ved tidligere korsveier i omlegginge­n av det komplekse, norske pensjonssy­stemet, blir det romslige overgangso­rdninger. Offentlig ansatte født i 1962 eller tidligere, beholder dagens afp-ordning og fortsetter pensjonsop­ptjeningen i den eksisteren­de «bruttoordn­ingen». At det kommer til å koste det offentlige, får så vaere. Staten er rik og har råd til å smøre overgangen til et system som er mer baerekraft­ig på sikt.

Et tidligere forsøk på å reformere pensjonssy­stemet i offentlig sektor strandet i 2009

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway