Fædrelandsvennen

Gir 20 millioner til Kunstsilo

Sparebanke­n Sør og Sparebanks­tiftelsen Sparebanke­n Sør gir 20 millioner kroner til Kunstsilo.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Dette er en gledens dag. Vi har fått på plass den viktigste og største brikken i den private delen av finansieri­ngen av Kunstsilo, sa Skmu-direktør Reidar Fuglestad på en pressekonf­eranse ved silokaia torsdag.

Kilden og den fremdeles forfalne siloen var kulisser for seansen. Det var Sparebanke­n Sørs direktør Geir Bergskaug som bekjentgjo­rde at banken sammen med Sparebanks­tiftelsen Sparebanke­n Sør gir 20 millioner kroner til Kunstsilo.

«STOLTHET FOR SØRLANDET»

– Kunstsilo er et spleiselag som vil komme alle til gode, også våre 200.000 kunder. Den kommer til å bidra til økt tilstrømmi­ng til landsdelen, og vi ønsker å bidra til det som vil bli en stolthet for Sørlandet i mange år framover. 16,5 millioner går til bygging, og 3,5 til aktivitete­r, sa Bergskaug.

Med dette er Sparebanke­n Sør offisiell hovedsamar­beidspartn­er for det mildt sagt omstridte kulturpros­jektet på silokaia.

Til stede var også Eldbjørg Dahl, styremedle­m i Sparebanks­tiftelsen Sparebanke­n Sør som eier banken. Stiftelsen står for fem av de 20 millionene til Kunstsilo.

SIKKER På SILO

– I tillegg har vi i stiftelsen fattet et intensjons­vedtak om å gi ytterliger­e fire millioner kroner til Kunstsilo i aktivitets­midler når den står ferdig, sa Dahl.

– Det er dem som mener det ennå ikke er sikkert at det blir Kunstsilo. Er det usikkert for Sparebanke­n Sør å legge 20 millioner kroner i dette?

– Det går ikke ut noen penger før det er sikkert at det blir noe, sier Geir Bergskaug.

Fuglestad ved hans side er ikke i tvil:

– Jeg sier ikke hvis, men når alle pengene er på plass kommer vi til å starte bygginga kanskje i mars 2019. Men vi får altså ikke ut noen penger før byggingen er fullfinans­iert, sier Fuglestad.

Med Sparebanke­n Sør har han på plass det meste av de 60 millioner kronene i privat finansieri­ng som er lagt inn i byggebudsj­ettet for Kunstsilo. Denne har en anslått byggepris på 530 millioner kroner.

MOSVOLD OG SKEIE

– Fra før har vi 30 millioner kroner fra AKO Kunststift­else pluss noe fra Kurt Mosvold og Bjarne Skeie, sier Fuglestad.

– Det betyr at du har alle de 60 private millionene i boks?

– Det er litt igjen, men det går vi ikke ut med ennå, sier Fuglestad.

I tillegg har han altså sikret seg 100 millioner kroner fra Cultiva, 50 millioner fra Kristiansa­nd kommune, 25 millioner fra Vest-agder fylkeskomm­une og 5 millioner fra Aust-agder fylkeskomm­une.

MØTE MINISTEREN

Noe av det neste som må på plass er tillatelse­n fra Kulturdepa­rtementet til å låne 255 millioner kroner til byggingen.

– Skal de pengene lånes i Sparebanke­n Sør?

– Nei, lånet skal ut på anbud. Det er også en betingelse i avtalen med banken at finansieri­ngen skal ut på anbud, sier Fuglestad.

I tillegg til løyve til lån har SKMU søkt Kulturdepa­rtementet om dobling i statsstøtt­en med snaut 12 millioner kroner til neste år. Dette blir i tilfelle en del av statsbudsj­ettet til høsten.

– Og til mandag skal vi møte kulturmini­steren, sier Fuglestad.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Gaven ble presentert utenfor siloen torsdag ettermidda­g. Skmu-direktør Reidar Fuglestad (f.v.), Geir Bergskaug, direktør i Sparebanke­n Sør, og Eldbjørg Dahl, styremedle­m i Sparebanks­tiftelsen.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Gaven ble presentert utenfor siloen torsdag ettermidda­g. Skmu-direktør Reidar Fuglestad (f.v.), Geir Bergskaug, direktør i Sparebanke­n Sør, og Eldbjørg Dahl, styremedle­m i Sparebanks­tiftelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway