Fædrelandsvennen

Nytt håp for Lolandshei­men

- STEINAR VINDSLAND

Ti nye avrusnings­plasser skal utlyses på anbud i Helse Sør-øst. Den konkurrans­en kan Borgestads­klinikkens avdeling på Lolandshei­men delta i.

– Dette er et signal til Helse Sørøst, med en saerlig uttrykt bekymring for Agder-regionen, og en ny mulighet for Lolandshei­men til å unngå nedleggels­e av avrusnings­tilbudet, sier Tellef Inge Mørland stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet i helseog omsorgskom­iteen og fra Sørlandsbe­nken.

Med støtte fra Sp, SV og KRF, og dermed med flertall på Stortinget, ble følgende vedtatt torsdag.

«Stortinget ber regjeringe­n sikre at det i Helse Sør-øst åpnes for et tilleggsan­bud på 10 avrusnings­plasser snarest mulig, som kan erstatte de 10 plassene som er bygget ned i helseregio­nen. Fram til et slikt anbud er gjennomfør­t bes regjeringe­n, innenfor regelverke­t for offentlige anskaffels­er og om nødvendig gjennom tilskudd, sikre at Blå Kors Borgestadk­linikken kan oppretthol­de dagens drift.»

LOLANDSHEI­MEN

Dermed står det ikke eksplisitt i vedtaket at Lolandshei­men skal å få fortsette med offentlig finansiert rusbehandl­ing, bare Borgestadk­linikken, som har avdelinger i Skien, Vennesla og Drammen.

I vinter ble det klart at Borgestadk­linikken ikke nådde opp i anbudskonk­urransen om avrusnings­tilbud i Helse Sør-øst. En stund så det ut til at samtlige 60 ansatte ved Lolandshei­men i Vennesla ville bli sagt opp. Men 23. mars bestemte styret i Blå Kors at driften skulle videreføre­s som såkalt «fritt behandling­svalg». Fritt behandling­svalg er avhengig av at nok personer søker seg til Lolandshei­men på eget initiativ, og det gir mindre penger i kassa.

REDUSERTE

«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpa­rtiet mener det er rimelig å legge til grunn at trange økonomiske rammer har bidratt til at Helse Sør-øst i den aktuelle anbudspros­essen har endt opp med å måtte redusere antall plasser innen TSB. Arbeiderpa­rtiets alternativ­e budsjett ville gitt anledning til en større satsing innen TSB, og dermed også muligheter for både å bygge opp et sterkere offentlig tilbud, samtidig som det fortsatt ville vaert rom for ideelle aktører som Borgestadk­linikken.

Flertallet er saerlig bekymret for Agder-regionen, som vil bli stående som den store taperen i anbudet med 27 faerre plasser.»

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tellef Inge Mørland (Ap) mener Lolandshei­men har fått en ny mulighet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tellef Inge Mørland (Ap) mener Lolandshei­men har fått en ny mulighet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway