Fædrelandsvennen

Ap-leder reagerer på at penger ikke følger vedtak

- ODD-INGE RØNNING ULEBERG

Regjeringe­n og KRF er enige om flere voksne i barnehagen­e. Leder av Aps oppvekstut­valg, Cecilie Knibe Kroglund fra Lillesand, reagerer sterkt på at penger ikke følger med.

– Dette er hårreisend­e! Vi i Ap jublet en kort stund da vi hørte om enigheten, men regjeringe­n og KRF bevilger ikke ei eneste ekstra krone. Altså må norske kommuner kutte får å få dette til. Private barnehager kan bli nedlagt, sier Cecilie Knibe Kroglund, som leder Agder Ap og nylig ble utpekt av Jonas Gahr Støre til å lede Aps oppvekstut­valg, et utvalg som skal forme Aps nye oppvekstpo­litikk.

Hun utfordrer Agder Frps medlem av Utdannings­komiteen på Stortinget, Åshild BruunGunde­rsen til å finne penger fort.

STORE OVERSKUDD å TA AV

– Kroglund må få med seg at denne regjeringe­n har sikret kommunene rekordover­skudd. De seks kommunene på Agder som må oppbemanne for å følge den nye bemannings­normen, hadde 422 millioner i overskudd i fjor. Normen koster dem 48 millioner kroner, svarer Bruun-gundersen, og slenger tilbake:

– Mener Ap vi skal øke skattene for at kommunene skal få enda mer i overskudd?

14 MILLIARDER

Det var tirsdag det ble kjent at regjerings­partiene Frp, Høyre og Venstre er blitt enige med KRF om bemannings­normen for barnehagen­e. Kroglund snakket om pengebehov på 14 milliarder kroner. Det er visst økt bemanning skal gjelde i hele barnehagen­s åpningstid. Den nye normen er på tre barn pr. voksen opp til tre år, og seks barn pr. voksen opp til seks år. Mange barnehager har allerede oppfylt normen. På Agder er det altså seks kommuner som er «for dårlige».

– 14 milliarder er feil å snakke om nå, mener Krfs parlamenta­riske nestleder, Hans Fr. Grøvan, men han er enig med Ap i at Stortinget bør bevilge penger. Det forhandles det om i revidert nå.

Grøvan sier det trengs 700 millioner kroner for å sikre økt bemanning innen barnehagen­es kjernetid. Han ønsker 100 millioner kroner til barnehages­tart til høsten, og resten de to påfølgende årene.

– Kommuner og private barnehager har ett års frist på å få dette til, så bevilgning­er over tre år går fint, sier han.

FRYKTER NEDLEGGELS­ER

Cecilie Knibe Kroglund er likevel kritisk:

– Uten penger vil kommuner slite, og mange private, ideelle barnehager sier de må legge ned, selge eller ta inn faerre barn. For meg virker det som om regjeringe­n fraskriver seg jobben med å prioritere, men overlater det til hver enkelt kommune å prioritere, sier Kroglund, som lover at Ap skal jobbe for nok voksne i hele barnehagen­es åpningstid­er.

– Vi må i alle fall få på plass at ikke barnehagen­es eiere kan spare penger på å droppe vikarer ved sykdom, sier Hans Fr. Grøvan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway