Fædrelandsvennen

Kristiansa­nd vil overta videregåen­de skoler

- ODD-INGE RØNNING ULEBERG

Høyre, Frp og KRF vil at nye Kristiansa­nd kommune overtar driften av de videregåen­de skolene sine.

– Dramatisk, mener Sps Ole Magne Omdal.

Omdal var svaert kritisk til forslaget da bystyret diskuterte revidert Kvalitet- og utviklings­melding for oppvekstse­ktoren 2017.

FRYKTER KONSEKVENS­ENE

– Å reise denne saken som et tilleggspu­nkt til en kvalitetsm­elding ... Det er et dramatisk forslag – og jeg frykter konsekvens­ene for resten av Agders videregåen­de skoler, sier han.

Omdal tenker saerlig på Vennesla videregåen­de skole og Byremo videregåen­de skole, nabokommun­ene til den nye storkommun­en Kristiansa­nd.

– Kristiansa­nd er størst og bør utvikle fellesskap­et på Agder, ikke bryte ut. Hvis ordføreren tar opp saken med de andre ordførerne og alle er for, ja da skal jeg også vaere for en utredning, sa Omdal.

I Vennesla har politikern­e kjempet hardt for å sikre dagens inntaksgre­nser. Vennesla videregåen­de skole er avhengig av elevene fra Mosby og Torridal for å oppretthol­de et bredt tilbud innen studiespes­ialisering.

– KRISTIANSA­ND SITT BESTE

Høyres gruppelede­r, Renta Haegeland, sier Høyre og de andre partiene i denne saken har tenkt på elevene i Kristiansa­nd sitt beste.

– Vi strever med overgangen fra ungdomssko­le til videregåen­de skole og kommune og fylkeskomm­une snakker ikke godt nok sammen. Nå åpnes det for at store kommuner kan overta videregåen­de skoler – og da ønsker vi å prøve, sier hun til Faedreland­svennen. Haegeland sier Høyre og samarbeids­partiene så langt ikke har tenkt på hva saken kan bety for andre på Agder. De har hatt fokus på Kristiansa­nds beste. De har heller ikke drøftet saken med Songdalen og Søgne kommuner i forbindels­e med etablering­en av nye Kristiansa­nd.

FYLKESORDF­ØREREN KRITISK

Fylkesordf­ører Terje Damman er partifelle med Haegeland. Han liker dårlig at Kristiansa­nd vurderer å overta videregåen­de skoler og kaller forslaget uklokt.

– Agder er lite som det er. Skal vi få god kvalitet i skolene for alle, er ikke løsningen at store Kristiansa­nd vil gå alene. Jeg vil be Kristiansa­nd som lokomotiv i landsdelen vaere med på å utvikle det store fellesskap­et på Agder, sier Damman.

Det ble ikke votert over saken i bystyret. I oppvekstst­yret var også Sps representa­nt for å overta videregåen­de skoler.

– Det var en feil som aldri skulle skjedd. Nå har vi hatt gruppemøte og Sp er klart mot denne linjen i Kristiansa­nd, sier Omdal.

 ?? FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN ?? Kristiansa­nds borgerlige flertall ønsker å overta de videregåen­de skolene i kommunen fra fylket og drive skolene videre som kommunale skoler.
FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN Kristiansa­nds borgerlige flertall ønsker å overta de videregåen­de skolene i kommunen fra fylket og drive skolene videre som kommunale skoler.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ole Magne Omdal (Sp) advarer mot kommunale videregåen­de skoler i Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ole Magne Omdal (Sp) advarer mot kommunale videregåen­de skoler i Kristiansa­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway