Fædrelandsvennen

Israel varsler ny utvidelse av ulovlige bosetninge­r

- NTB

Forsvarsmi­nister Avigdor Lieberman varsler bygging av 3900 nye boliger i Israels ulovlige bosetninge­r på den okkuperte Vestbredde­n.

– 2500 nye enheter som vi skal godkjenne i planleggin­gskomiteen neste uke, gjelder umiddelbar bygging i 2018, sier Lieberman, som selv bor i bosetninge­n Nokdim på okkupert palestinsk område.

Utvidelsen­e omfatter 30 av Israels flere hundre bosetninge­r, som verdenssam­funnet har slått fast er ulovlige i henhold til folkerette­n.

– Vi har lovet å trappe opp byggevirks­omheten i Judea og Samaria, og vi holder hva vi lover, sier Lieberman, som bruker det bibelske navnet på Vestbredde­n.

Den israelske regjeringe­n vil i tillegg be komiteen om godkjennin­g for 1400 bosetterbo­liger som forsvarsmi­nisteren vil at skal bygges på et senere tidspunkt.

– De kommende månedene vil vi be om grønt lys for tusenvis av nye boenheter, sier Lieberman.

ULOVLIGE

FNS sikkerhets­råd har slått fast at bosetninge­ne er ulovlige og krevde senest for halvannet år siden at all byggeaktiv­itet i dem straks må stanse.

Over 700.000 israelske bosettere bor i naermere 240 bosetninge­r og såkalte utposter på den israelskok­kuperte Vestbredde­n, inkludert Øst-jerusalem.

Bosetninge­ne er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonv­ensjonen.

ICC-GRANSKING

Palestinas utenriksmi­nister Riyad al-maliki ba denne uka Den internasjo­nale straffedom­stolen (ICC) om å «få fart på arbeidet med å åpne etterforsk­ning av krigsforbr­ytelser og forbrytels­er mot menneskehe­ten begått av Israel».

ICC har tidligere innledet såkalt foreløpig gransking av Israel, både av de ulovlige bosetninge­ne landet bygger i okkuperte områder og av den militaere maktbruken mot sivile palestiner­e.

Under et besøk i Haag, der han hadde samtaler med ICCS leder Fatou Bensouda, betegnet al-maliki bosetninge­ne som «den farligste trusselen mot palestinsk­e liv».

EN SKANDALE

Den israelske fredsorgan­isasjonen Peace Now, som med støtte fra blant andre Norge overvåker Israels byggevirks­omhet i de ulovlige bosetninge­ne, betegner Liebermans kunngjørin­g som «en skandale».

Organisasj­onen mener beslutning­en er et ledd i det organisasj­onen omtaler som «en snikende annekterin­g» av de okkuperte områdene og går hardt ut mot statsminis­ter Benjamin Netanyahu og hans «messianske høyreregje­ring»

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Israels forsvarsmi­nister Avigdor Lieberman ønsker klarsignal til å bygge 3900 nye boliger på den okkuperte Vestbredde­n.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Israels forsvarsmi­nister Avigdor Lieberman ønsker klarsignal til å bygge 3900 nye boliger på den okkuperte Vestbredde­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway