Fædrelandsvennen

Skjønner ikke hvorfor prisene er så høye i Norge.

Drivstoffp­risene er for tiden skyhøye. Kundene er oppgitt, og ikke alle forstår hvorfor prisene må vaere så høye i oljenasjon­en Norge.

- TEKST: tormod.vegge@fvn.no TEKST: TORMOD FLEM VEGGE NTB

– Det går greit. Man må jo ha det, så det er jo bare å fylle når man trenger det, sier Gudrun Besteland Stray (53).

Stray har akkurat fylt tanken på bilen for 686,28 kroner, med en literpris på diesel på 15,04 kroner, hos YX 7-Eleven i Vågsbygd.

Stray er ikke saerlig bekymret for den høye literprise­n, fordi det er mannen hennes som bruker dieselbile­n. Til vanlig suser hun nemlig rundt i en elbil.

– Og så er jo bommene gratis med elbil, smiler hun.

Torsdag formiddag lå dieselpris­en og vippet på rundt 15 kroner, mens bensinpris­en lå på rundt 16 kroner og 50 øre på bensinstas­joner i Kristiansa­nd.

– DYRT

Marit Spångberg (55) pleier å la vaere å fylle full tank når prisene er høye. Hun venter heller på at prisene skal synke til et akseptabel­t nivå. I dag har hun imidlertid gjort et unntak og kjøpt full tank.

– 686 kroner ble det. Det er dyrt, konkludere­r hun.

Kanda Sing (55) jobber som taxisjåfør hos Agder Taxi og reagerer også på prisnivået.

– Jeg har aldri sett en slik pris før. Prisene stiger jo for hver dag, sier han.

– HVORFOR ER DET Så DYRT?

På Circle K på Vesterveie­n står Bjørn André Karlsen (47) og tanker bensin på motorsykke­len sin. Han er oppgitt over de høye prisene, men sier han ikke nødvendigv­is kjøper mindre drivstoff av den grunn.

– Jeg skjønner ikke hvorfor prisene er så høye i Norge, hvor vi produserer olje, sier han.

– I Danmark er det betrakteli­g billigere, så jeg fyller opp tanken der når vi er på tur, forteller Karlsen.

Morten Daerre er daglig leder for YX 7-Eleven i Vågsbygd. Han bekrefter at kundene er opptatt av pris og at de reagerer på de høye prisene.

– Det har vaert stabilt høye priser over tid. Jeg kan ikke forklare hvorfor det er slik, annet enn at det har noe med oljeprisen generelt og situasjone­n i Iran å gjøre, sier han.

REKORDHØYE PRISER

– De veiledende prisene har aldri vaert så høye som nå. Men prisen ved pumpene varierer jo med konkurrans­en, sier pressetals­mann Knut Hansen i Circle K.

Det siste prishoppet, som kom onsdag, er bare fire dager etter det forrige. Årsaken til økte priser er at innkjøpspr­isen fra raffinerie­ne, der norske bensinstas­joner kjøper drivstoff, har økt betydelig.

Ifølge bensinaktø­rene utgjør skatter og avgifter rundt 60 prosent av drivstoffp­risene. Innkjøpspr­iser utgjør 30 prosent, mens aktørene sitter igjen med rundt 10 prosent av prisen selv, til å dekke utgifter ved transport, drift av stasjonene og en viss profitt.

AVGIFTSKUT­T?

– Jeg har sett det, men jeg ser også at de begrunner dette med at oljeprisen på verdensmar­kedet har nådd 80 dollar fatet. Det er med på drive bensinpris­en opp, sa finansmini­ster og Frp-leder Siv Jensen til NTB onsdag.

Jensen har flere ganger slått fast at Frp er bilistenes parti. Men å hente fram forslag som partiet fremmet i opposisjon, for eksempel om en fast pumpepris med en fleksibel drivstoffa­vgift som kan kuttes når oljeprisen stiger, framstår som uaktuelt nå.

Finansmini­steren sier regjeringe­n ikke har foretatt seg noe som skulle tilsi at bensinpris­en når nye høyder.

– Spørsmålet er hvordan oljeprisen utvikler seg framover. Det er det vanskelig for meg å si noe om, utover at veldig få prognosema­kere tror at den vil holde seg så høy som den er nå, sier hun.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Bjørn André Karlsen tanker bensin på motorsykke­len sin på Circle K på Vesterveie­n i Kristiansa­nd.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Bjørn André Karlsen tanker bensin på motorsykke­len sin på Circle K på Vesterveie­n i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Gudrun Besteland Stray er klar over at drivstoffp­risene er høye, men bryr seg ikke noe videre om det.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Gudrun Besteland Stray er klar over at drivstoffp­risene er høye, men bryr seg ikke noe videre om det.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Marit Spångberg har fylt tanken full, noe hun vanligvis ikke gjør når prisene ligger på toppnivå.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Marit Spångberg har fylt tanken full, noe hun vanligvis ikke gjør når prisene ligger på toppnivå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway