Fædrelandsvennen

Bruken av kontanter faller kraftig

- NTB

Nordmenns bruk av kontanter er halvert på få år, men i Norges Bank vil man tydeliggjø­re bankenes plikt til å tilby kontanttje­nester.

I den årlige rapporten om finansiell infrastruk­tur understrek­er Norges Bank at kontanter fremdeles er et viktig betalingsm­iddel. I motsetning til dem som påpeker at kontanter snart kan kuttes ut, mener nasjonalba­nken at kontanter må vaere et pliktig betalingsm­iddel i overskueli­g framtid.

På ti år har bruken av kontanter som betalingsm­iddel i Norge gått tilbake fra 24 prosent i 2007 til 11 prosent i 2017–18.

BANKENES PLIKT

Det er fremdeles god tilgang på å ta ut kontanter i Norge, men det påpekes at tilbudet er sårbart og at det i dag besørges av selskaper som ikke er forpliktet til å drive med dette dersom de ikke tjener noe på driften.

Dette bekymrer Norges Bank som viser til at det er bankenes ansvar å sørge for folks tilgang til konkrete penger både i en situasjon der elektronis­ke betalingsl­øsninger forsvinner, men også under ellers normale forhold.

– Kontanter er en del av den samlede beredskape­n ved en eventuell svikt i de elektronis­ke beredskaps­løsningene. Etter Norges Banks syn er det behov for at bankenes lovbestemt­e plikt til å tilby kontanttje­nester også i en normalsitu­asjon tydeliggjø­res, sier visesentra­lbanksjef Jon Nicolaisen

DYRE INNSKUDD

Norges Bank peker også på at det ikke er tilfredsst­illende at det er vanskelig å gjøre innskudd i banken. Det trekkes fram at innskudds- og resirkuler­ingsmaskin­ene bare kan brukes av bankenes egne kunder og at det kan koste så mye som 100 kroner å sette penger inn i på egne kontoer ved bruk av giro.

Norge ligger langt foran de fleste andre land i bruk av andre betalingsm­idler enn kontanter. I Sverige utgjør kontanter 13 prosent av den totale pengebruke­n, og i Danmark 23 prosent av pengebruke­n.

Finnene foretrekke­r at pengetrans­aksjoner foregår kontant og der utgjør kontanter hele 54 prosent. I hele EU er gjennomsni­ttet på 79 prosent og i Hellas foregår hele 88 prosent av all pengebruk kontant.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway