Fædrelandsvennen

Vibeke Lauritsen

For organisasj­onssekreta­er i Vest-agder Human-etisk Forbund, Vibeke Lauritsen, har sangen Jesus elsker alle barna blitt noe som forbindes med hets.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

17.

mai ble Human Etisk Forbund hetset, ledd av og sprutet vann på i borgertoge­t i Kristiansa­nd. Leserbreve­t der Emilie Hesselberg beskriver dette har fått stor oppmerksom­het. Vibeke Lauritsen gikk sammen med henne i toget, og har opplevd vannspruti­ng og tilrop i flere år tidligere.

Leserbreve­t har blitt lest av svaert mange i Aftenposte­n og Faedreland­svennen. Hvordan tror du det virker at denne saken blir offentlig?

– Det er litt gøy at en enkeltpers­on kan få så mye oppmerksom­het. Leserinnle­gget i Aftenposte­n ble veldig synlig og det spredde seg enormt raskt. Det har vaert voldsomt mange kommentare­r og mye støtte. Folk blir flaue. Er det annerledes på Sørlandet enn i andre landsdeler?

– Ja, det virker sånn. De andre lokalforen­ingene merker ikke den forskjelle­n. Vi fikk akkurat en melding fra et medlem i Baerum som sa at han neste år skulle gå i tog i Kristiansa­nd. Hva kommer forskjelle­ne av?

– Frontene er ikke like steile andre steder. Vi er tydeligere i religionss­pørsmål på Sørlandet. Selv om det har blitt flere humanetisk­e konfirmant­er i landsdelen, så er det faerre enn i resten av landet. De kristne taper på dåp og og andre ting, men står fortsatt sterkere her enn andre steder. Ser dere forskjelle­ne på andre måter?

– Vi får nye kristne skoler på Sørlandet, men de som ville starte en humanistis­k skole fikk nei. Jeg mener at det også ses på hvem som får støtte fra pengene som deles ut av politikern­e og hvem kommunen velger å leie lokaler av. Du mener det er forskjells­behandling?

– Det er ikke reelt likestilt. Kirken har forrang. Selv om vi ikke har statskirke så har de fordeler. Økonomisk utgjør det mye. Se bare på lokalene våre Vi har 93 kvadratmet­er og 1700 medlemmer. Kirken har sine lokaler klare. Vi må betale 100.000 for å leie Kilden til konfirmasj­onsseremon­ien. Kirken har sine seremonilo­kaler klare. Kan denne debatten skape enda mer polariseri­ng?

– Nei, jeg tror egentlig ikke det. Vi har fått så massiv støtte. Jeg tror bare noen blir litt mer obs på hva de sier, og skjønner at de bør oppføre seg bedre. Hvorfor tror du det kom hets i borgertoge­t?

– En ting er at vi er norske og ikke en utsatt gruppe. Det kan gjøre det litt lettere å ta oss, men det er ikke sikkert det bare er oss de plager. Det vet jeg ikke. Men for oss er Jesus elsker alle barna blitt en hetsesang. Vi telte åtte-ti steder der de sang den sangen da vi kom. Hva gjør dere da?

– Noen forsøkte å synge Din tanke er fri så høyt de kunne. Men i år var det jo nytt at de hadde stilt seg opp med megafoner. Da hadde vi ikke en sjanse. Vi føler litt at vi går en kanossagan­g gjennom byen. Det er sterk kontrast til konfirmasj­onsseremon­iene vi hadde med tusenvis av tilhørere i Kilden noen uker før. Kanossagan­g?

– Ja. Det var to nye i år og de reagerte på disse tilropene. Du er nødt til å vite hva du går til når du går i borgertoge­t med oss. Hvorfor har ingen sagt i fra om dette før?

– Vi skal ikke vaere sutrete og fremstå som noen offer. Så er vi blitt litt vant til det, vi som bor her. Vi er vant til å vaere i mindretall, vant til kritiske spørsmål og vi er blitt litt hardhudet. Så kom det noen utenfra som stusset veldig på dette. Hvordan er kårene for de som ikke er kristne på Sørlandet?

– Det blir stadig bedre. Vi er stadig flere. Generelt går det fremover, men noen tilbakesla­g er det i blant, som debatten rundt Krle-faget. Vi har en ungdomsorg­anisasjon som fungerer fint. Nå er det et sosialt miljø og flere muligheter for humanetike­re. Så får vi goder som for eksempel å få låne biblioteke­t gratis.

Føler du at dere er en marginalis­ert gruppe når dere kun er 11 mennesker som går i borgertoge­t? – Vi var faktisk oppe i 13! Neida, vi håper på flere og blir nok også det neste år. Merker dere motbør på andre arenaer?

– I fjor høst fikk vi tillatelse til å henge opp flagg på Lundsbroa i forbindels­e med Human Etisk uke. Det var tenåringer som gjorde det for oss. Da kom det folk bort og hindret dem fysisk. De stakk ungdommene med paraplyen. Men det er ikke representa­tivt. Generelt er det ikke galt. Hva slags reaksjoner har dere fått etter at Hesselberg skrev leserinnle­gget?

– Bare positive, både fra kristne folk og andre. Steinar Olsen i Stormberg har jo gitt 200.000 fordelt over fire år. Nå fikk vi akkurat en annen person som ga 10.000 kroner.

Forstår dere at dere kan virke provoseren­de på andre, at dere fremstår som veldig anti-religion?

– Ja, det kan sikkert virke sånn på noen. Men samtidig er vi mindre krasse. Organisasj­onen var krassere før. Mange tror vi er imot all religion, men det er vi ikke. Men vi er imot at de skal prakke religionen på andre og vi er imot at skolen skal vaere kristendom­mens forlengede arm.

Hva er viktigst for dere, å vaere et alternativ til det religiøse eller å forfekte de humanistis­ke verdiene?

– De humanistis­ke verdiene er viktigst for oss. Men de er ofte de samme som for de kristne. Det er kun de tre første i de ti bud som er kristne. Resten gjelder for alle og er ikke en kristen oppfinnels­e.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Vibeke Lauritsen mener det er god dialog mellom kristne og humanetike­re på Sørlandet, men at de i blant møter utfordring­er man ikke ser andre steder i landet.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Vibeke Lauritsen mener det er god dialog mellom kristne og humanetike­re på Sørlandet, men at de i blant møter utfordring­er man ikke ser andre steder i landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway