Fædrelandsvennen

Historien om kompisene Gerhard og Vladimir

I årevis har den tidligere tyske kansleren Gerhard Schröder vaert bestevenne­r med Russlands Vladimir Putin. Det har gitt tyskeren flere lukrative toppstilli­nger. I hjemlandet er imidlertid Schröders lobbyvirks­omhet for Putin i ferd med å bli en stadig stø

- TEKST: ERIK JENSEN FAEDRELAND­SVENNEN/ POLITIKEN

På forreste rekke, foran 5000 gratulante­r i Kreml, hvor hans beste venn, Vladimir Putin, for fjerde gang skulle innsettes som president, gjorde den tidligere tyske kansleren, Gerhard Schröder, seg klar til en hjertelig gratulasjo­n. Flankert av lederen av den russiske ortodokse kirken, patriarken Kirill 1 i forgylt ornat, Russlands statsminis­ter Dmitrij Medvedev og en tidligere offiser i Stasi, nå direktør for gasslednin­gen Nord Stream.

Da gjestene fikk lov til å gå løs på den russiske presidente­n var Gerhard Schröder nummer to, kun overgått av patriarken i gyllent ornat. Tyske Gerhard lot begge hendene sine omfavne den utstrakte hånden fra russiske Vladimir.

Samtidig ble 1600 mennesker, som demonstrer­te utenfor mot den gjeninnsat­te presidente­n, pågrepet. Blant dem var Aleksej Navalnyj, en av Putins mest kjente og modige motstander­e.

– BURDE SAGT IFRA

– Hvilken vanaere å se Gerhard Schröder i forreste rekke ved Putins innsettels­e. De tyske sosialdemo­kratene må skamme seg, skrev det tyskfødte medlemmet av den svenske Riksdagen, Marie Weimer fra Liberalern­a, på Twitter.

De tyske sosialdemo­kratene, som Gerhard Schröder var kansler for i syv år inntil 2005, forble tause etter mandagens seremoni. Annalena Baerbock, som er en av to ledere i partiet De grønne, skar imidlertid igjennom på Twitter.

– Han burde klart og tydelig påtale Russlands demokratis­ke mangler i stedet for å sitte på første rekke som en ukritisk beundrer.

Selv sa Gerhard Schröder ingenting. Han har for lengst sagt hva som skal sies om vennskapet med Putin:

– Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ikke ville snakke om det. Vennskap handler også om at man ikke uttaler seg offentlig om dem, sa han.

Hvis Gerhard og Vladimir, som har kjent hverandre siden førstnevnt­e ble kansler i Tyskland, bare var private venner, hadde det neppe forårsaket såpass mye irritasjon og frustrasjo­n i Schröders hjemland.

Men siden den sosialdemo­kratiske kjempen i kraft av sitt forhold til Putin har

skaffet seg lukrative og høytlønned­e toppstilli­nger i Russland, hvis synspunkte­r han ivrig forfekter – stikk i strid med linjen i sin egen regjering, EU og sitt eget parti – er hans varme forbindels­e til toppen i Kreml problemati­sk og ubehagelig for tyskerne.

faren drept av russiske kuler

Den 4. oktober 1944 falt Gerhard Schröders far i Romania, skutt ned av Den røde haer under de tyske styrkenes tilbaketog fra Østfronten. Som politiker knyttet Gerhard Schröder, som vokste opp i stor fattigdom, naere bånd til Russland, hvorfra han med en tidligere kone har adoptert to barn.

I et Tv-portrett har Gerhard Schröder tidligere forklart at «Tyskland har et historisk ansvar for at 25 millioner russere mistet livet på grunn av Nazi-tyskland», og at han mener det er «fatalt» å sammenlign­e Putin med Adolf Hitler.

Vennskapet med Vladimir Putin ble grunnlagt i 2001, da de to statsleder­ne sammen tok initiativ til Petersburg­er Dialog, et nettverk mellom russiske ledere og tyske politikere og forretning­sfolk.

De to alfahannen­e var så naere og samtalene så intense, at de knapt oppdaget at en brann hadde brutt ut i Putins sauna da de tilbrakte en svett stund sammen.

– Jeg ropte til Gerhard at vi måtte ut – raskt. «La meg drikke ferdig ølen min», svarte han. Jeg tenkte at han var gal, for hele bygningen brant. Og hva gjorde han: Drakk opp ølen sin! Ja, Gerhard er den typen, har Vladimir Putin fortalt om sin gode kamerat.

uvenn med merkel

Da Gerhard Schröder i 2005 tapte vaglet i Tyskland til Angela Merkel og hennes CDU, nektet en trassig macho-kansler å se realiteten i øynene på valgkvelde­n. Hans patroniser­ende oppførsel overfor den seirende kvinnen på TV opprørte velgerne.

– Jeg har alltid hatt lyst til å medvirke i et Tv-innslag som ble et fenomen – og det lyktes, har Gerhard Schröder senere sagt i et forsøk på å pakke inn opptredene­n sin i humor.

Det var imidlertid tydelig at den påtatt folkelige ekskansler­en med tilnavnet «Genosse der Bosse» (Sjefenes kamerat – som antyder de neoliberal­e synspunkte­ne, Schröder etter mange sosialdemo­kraters oppfatning represente­rte) hadde utspilt sin rolle i tysk politikk og aldri ville bli venner med Merkel.

Igjen sto ettermaele­t etter en storskryte­nde og arrogant kansler, hvis viktigste triumf var innføringe­n av de omstridte Hartz-sosialrefo­rmene, som på den ene siden er grunnlaget for Tysklands senere økonomiske soliditet og eksportsuk­sess, men på den andre er grunnlaget for den enorme ulikheten i landet.

– Det kan jeg ikke endre på nå, og det skal man også passe seg for å gjøre, sa Gerhard Schröder under fjorårets tyske valgkamp, da den davaerende lederen av SPD, Martin Schulz, antydet at han ville endre på de forhatte reformene, hvis han ble kansler.

Omstridt toppstilli­ng

Langt verre enn denne innblandin­gen fra fortiden var det for sosialdemo­kratene og Martin Schulz at Gerhard Schröder i valgkampen­s siste og avgjørende fase sa ja til et sjenerøst tilbud fra kamerat Vladimir om å bli styreleder i det statseide russiske energisels­kapet Rosneft.

Fra før av hadde Gerhard Schröder siden valgnederl­aget i 2005 vaert topprådgiv­er i statsselsk­apet Gazprom. Den gang sa Schröder at «Vladimir Putin er en så rendyrket demokrat at man selv ikke med en lupe vil kunne finne feil».

I 2016 ga vennskapet igjen gevinst da han ble styreleder for Gazproms dattersels­kap Nord Stream 2, som står bak den omstridte gasslednin­gen i Østersjøen av samme navn. Toppstilli­ngene har Gerhard Schröder blant annet brukt til å kritisere Tysklands rolle i Eu-sanksjonen­e mot Russland etter annekterin­gen av Krim-halvøyen for fire år siden.

– Dette gir meg en mulighet til å gi mitt lille bidrag til å bedre forholdet til Russland, sa Schröder til magasinet Stern etter utnevnelse­n i Rosneft i september.

Han oppfordret Europa til å dempe sanksjonen­e og «vaere litt mer beskjedne», slik han uttrykte det.

Ordene gjorde imidlertid ingenting for å roe ned tyskerne. «Skam Dem, herr Schröder», skrev landet største avis, Bild, på sin forside. I den helt andre enden av seriøsitet­sskalaen kalte Die Zeit Schröder «Russlands mest lojale forbundska­nsler».

– kan ikke unnskyldes

Martin Schulz fikk nok et problem i en allerede håpløs valgkamp, da han slo an diplomatis­ke toner og kalte ekskansler­ens nye jobb «en privat beslutning».

– Det er ikke greit, lød den avdempede kommentare­n fra Angela Merkel.

Hennes partifelle, generalsek­retaer i CDU i Schröders hjemstat, Niedersach­sen, Ulf Thiele, var skarpere i tonen i Spiegel:

– At en tidligere forbundska­nsler med egen økonomisk vinning for øye bryter med EUS sanksjoner, at vennskapet hans med Putin er viktigere for ham enn å represente­re vårt lands interesser, det kan på ingen måte unnskyldes.

Det er ikke unormalt at tidligere toppolitik­ere tjener gode penger på å vaere konsulente­r og rådgivere for store firmaer. Den tidligere danske statsminis­teren Anders Fogh Rasmussen og britiske Tony Blair kjenner spillet. Gerhard Schröder på sin side, som i fjor til og med ble beskyldt for å ha mottatt millioner for lobbyvirks­omhet på vegne av Kasakhstan­s diktator, Nursultan Nazarbajev, opererer tilsynelat­ende i sin helt egen, saerdeles lukrative liga. Nylig spurte Bonn-avisen General Anzeiger, hvor viktig penger egentlig er for ekskansler­en.

– Ikke viktigere enn andre mennesker, men de gir uavhengigh­et, lød svaret.

Herr audi gift for femte gang

Det er ikke uvesentlig, når man har fire forliste ekteskap bak seg. Dessuten har det gitt Gerhard Schröder det spøkefulle tilnavnet «Herr Audi» i hjemlandet, fordi hans fire gifteringe­r tilsvarer antallet sirkler i bilmerkets logo. Etter den mulige inngåelsen av sitt femte ekteskap med den sørkoreans­ke skuespille­ren Kim So-yeon (37), har Schröder på folkemunne skiftet bilmerke til Opel, fordi denne bilen er medsponsor for De olympiske leker, som jo har fem ringer i logoen.

Under mandagens seremoni for Putin la et par tyske medier merke til at ekskansler­en hadde en ny ring på fingeren, og det har satt fart i spekulasjo­ner om at paret har giftet seg i all hemmelighe­t. Skuespille­rens eksmann er imidlertid alt annet enn fornøyd og har ved en domstol i Sør-korea anlagt sak mot Schröder for å «ødelegge ekteskapet». Den forsmådde eksmannen krever ca. 650.000 norske kroner i erstatning. Med andre ord er det nok å betale for pengeglade Schröder.

Overfor avisen fastholder Schröder at hans russiske toppstilli­nger er en privatsak. Og at vennskapet holder.

– Slik er det. Jeg har tillit til Vladimir Putin.

Vender deg seg ikke i magen din, når du på TV ser Putin sammen med en diktator som Assad, spurte avisen.

– I internasjo­nal politikk må man også snakke med diktatorer. Hvis vi kun snakket med ufeilbare demokratis­ke politikere, ville vi raskt bli ensomme…

 ??  ??
 ?? FOTO: YURI KOCHETKOV, AP (ARKIV) ?? Allerede i 2004 hadde Tysklands kansler Gerhard Schröder og Russlands president Vladimir Putin god kontakt.
FOTO: YURI KOCHETKOV, AP (ARKIV) Allerede i 2004 hadde Tysklands kansler Gerhard Schröder og Russlands president Vladimir Putin god kontakt.
 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX ?? Gerhard Schröder sto i fremste rekke av gratulante­ne da Vladimir Putin skulle innsettes som president for fjerde gang, sammen med patriarken Kirill 1 og statsminis­ter Dmitrij Medvedev.
FOTO: AP / NTB SCANPIX Gerhard Schröder sto i fremste rekke av gratulante­ne da Vladimir Putin skulle innsettes som president for fjerde gang, sammen med patriarken Kirill 1 og statsminis­ter Dmitrij Medvedev.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway