Fædrelandsvennen

En gladnyhet eller et sorgens kapittel?

- ROALD ØYE Kristiansa­nd

Vi har flere lutherske kirkesamfu­nn i Norge, og jeg tilhører «Frikirken».

●●I likhet med mitt kirkesamfu­nn har Den norske kirke utarbeidet en prinsipper­klaering om misjon. Jeg leste den for noen år siden og synes å huske at den hadde felles tankegods med Frikirkens erklaering. Den har jeg lest grundig. Bare på et par punkter i innholdet har jeg som medlem, gitt uttrykk for uenighet.

Jeg ønsker å rette oppmerksom­heten mot et «springende punkt», som jeg har tatt opp i mitt kirkesamfu­nns organ, Budbaerere­n. Det er enten en gladnyhet for noen eller et sorgens kapittel for andre: Israel er en jødisk stat med Jerusalem som jødenes udelte hovedstad.

Prinsipper­klaeringen er utarbeidet av Styret for Frikirkens Israelsmis­jon (2002) og revidert av Fagråd for Israel og de palestinsk­e områder (2009) «Guds plan med Israel og folkene». Jeg mener at Frikirkens erklaering trenger en revisjon, på bakgrunn av den nye politiske situasjone­n i Israel og de palestinsk­e områdene, som vi nå opplever: To-stats løsningen er erklaert død på begge sider i konflikten, og det bør få konsekvens­er for misjonsstr­ategien. En drøfting av ny utforming av misjonserk­laeringen burde vaere aktuelt ikke bare i mitt kirkesamfu­nn.

Det er fremdeles opplest og vedtatt i teologiske kretser at dagens Israel intet har med det gammeltest­amentlige Israel å gjøre selv om opprettels­en av Israel i 1948 av noen blir sett på som en av de viktigste begivenhet­ene i historien siden Jesu himmelfart for mer enn 2000 år siden. Hvorfor?

Det som ble sagt og skrevet i mediene om Israel i forbindels­e med 70-årsjubilee­t, burde etter min mening, føre til en revurderin­g av prinsipper­klaeringen/ene. Ledelsen i de to største lutherske kirkesamfu­nnene mener at landløften­e ikke er gitt til dagens jøder, mens Israel ønsker å få aksept for at staten deres skal vaere jødisk. Frikirkens prinsipper­klaering støtter ikke denne israelske målsetting­en. Slik står det i Frikirkens prinsipper­klaering på side 14:

«Vi tror det ikke er i samsvar med Guds Ord å bruke landløften­e i GT til å gi spesielle politiske krefter i staten Israel ensidig støtte, eller å identifise­re det gammeltest­amentlige Israel med den moderne staten Israel. Landløften­e gir det jødiske folk hjemstavns­rett i landet, men normerer ikke en bestemt politisk løsning i forholdet mellom jøder og palestiner­e. Landløften­e bør verken brukes til å utelukke en to-statsløsni­ng eller en en-statsløsni­ng, som kan inkludere både jøder og arabere med like rettighete­r.»

To-statsløsni­ngen bør etter min mening, skrinlegge­s en gang for alle: Kanaans land, Israel, er jødenes lovede land, som helt riktig «kan inkludere både jøder og arabere med like rettighete­r», slik redaktør i Jerusalem Post, Caroline Glick, har foreslått i boken sin fra 2014, «The Israeli Solution: A One State Plan for Peace in The Middle East».

Det springende punkt er at Israel er en jødisk stat med Jerusalem som jødenes udelte hovedstad. En erklaering om støtte til denne målsetting­en syns jeg de lutherske kirkesamfu­nn bør gi Israel som gave i jubileumså­ret 2018.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway