Fædrelandsvennen

Klart vi vil sette oss på wifi-benkene

- LARS GUNNAR ANDERSEN leder i Atea Norge

Snart kommer wifi-benker til Kristiansa­nd sentrum. Moro for unga, sier politikern­e. Moro for oss alle, mener jeg.

●●Når er det klart for wifi-benker i Kvadrature­n, skriver Faedreland­svennen 11. mai. Som teknolog mener jeg benkene ikke bare møter de unges behov. Internettt­ilgang er et så betydelig gode for menneskehe­ten at det bør vaere en menneskere­tt, fastslo en FNrapport allerede i 2011 i forbindels­e med den arabiske våren, og la til at «den universell­e tilgangen til Internett bør vaere en prioritet for alle stater.» Fra 2016 fordømmer FNS menneskere­ttighetsrå­d land som begrenser eller forhindrer menneskers tilgang til Internett.

Selvfølgel­ig kan Midtøstens politiske revolusjon­er og statlig mediesensu­r oppleves fjernt for oss i Kristiansa­nd, men her er vi relevante: som foregangsn­asjon for ytringsfri­het er det derfor fint at våre styringsma­kter tilrettele­gger for internetti­lgang der vi er. Benkene viser at vi er fremoverle­nte Fra Googles wifi-ballonger, til nettverk tilkoblet gatelykter: det finnes mange måter å tilby internett til folket. Digitalise­ring er omstilling. Nå gjelder det også å bruke teknologi til å etablere sosiale møteplasse­r i bybildet.

I hovedstade­n har de allerede satt opp flere utekontore­r hvor man kan sette seg ned og logge seg på. Over hele landet satses det stort på smartby-teknologi. Det handler om hvordan vi kan bruke stordataen vi produserer til et felles nytte, som Stavangers smarte kumlokk, som selv kommuniser­er når det er behov for vanntømmin­g, smarte søppeldunk­er og varsling om dårlig luftkvalit­et i Bergen. At også vi, som levende bybrukere, kan nyte godt av godene internett gir, er et samfunnsgo­de vi bør møte med applaus.

Vi bruker mer data enn tidligere og utgifter forbundet med telefoni og kommunikas­jon har endret seg. Vi tenker ikke lenger Sms-kost og ringekostn­ader før klokken 18.00 på ettermidda­gen. Mye tyder på at dette også vil påvirke datautgift­er slik vi kjenner de i dag.

Wifi-benkene er symboler på fremtiden vi er på vei inn i, enten vi er unge russ eller 74 pluss. La oss derfor ikke bare stille oss bak slike gode initiative­r, men også sette oss på dem, inntil alle kan logge seg på nett i det de krysser bygrensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway