Fædrelandsvennen

Inkaindian­erne

- KÅRE M. MOSBY

Jeg så en dokumentar film som handlet om inkafolket og deres strevsomme­lighet.

●●Det var en 15 år gammel gutt som gjetet lamaer. Han la seg til å sove for natten, oppe på et fjell, med et teppe over seg. Når han våknet på morgenen, fikk han se at det glinset av gull i hele fjellet. Han gikk hjem til folket sitt og fortalte det. Og da ble det fart på sakene!

De fikk de beste arkitekter og håndverker­e, de fikk sherpaer og valgte ledere. De bygde en by i stein, blant annet et hus på 10 etasjer. De hadde innlagt vann i alle leilighete­r – helt opp til 10. etasje. Og kloakken gikk ut på baksiden av huset. De bygde mange små husog parseller i nabolaget, og fine hager. Er det rart man fikk bakoversve­is? Etter all den kunst de tilegnet seg, fikk de skussmål fra hele verden for sin byggvirkso­mhet.

Men det satt stadig noen gribber på gjerdet, som ventet og ventet. De kom ridende på esler, med hjelmer og jernbrynje. Det var tempelridd­ere fra Spania og de stjal alt gullet og la alt flatt! De skjøt, menn, kvinner og barn. I dag jobber inkaene med tunneldrif­t under jorden… lutfattige.

Vi har også eksempler på amerikaner­e som utslettet indianere. Jeg har selv sett på film hvordan de utsletter leirer (tipier) mens mennene var på jakt. En Farik kom ridende til øverste befal, med en baby under hver arm. «Skyt dem» var ordren «det er lus – de legger luseegg». Ikke rart det er mange stjerner (stater) i det amerikansk­e flagg. En hvit mann har sagt «når blodet flyter i gatene, er det tid for handel». Jeg håper for all del moder Norge er på vakt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway