Fædrelandsvennen

Gartnerløk­ka og havneflytt­ing i et større perspektiv

Sommeren 2017 kunne kristiansa­ndere se et ganske ukjent syn med mye militaer aktivitet i sentrum. Anledninge­n var øvelsen «Gjallarhor­n» der Heimeverne­t øvde på å sikre samfunnsvi­ktig infrastruk­tur i en tenkt krisesitua­sjon.

- RICHARD UTNE

Kristiansa­nd havn regnes som kritisk infrastruk­tur fordi den er en av landets største havner, og et av våre viktigste transportk­nutepunkt i sør. Som et nasjonalt knutepunkt, og inngangspo­rten til Europa, har Kristiansa­nd havn en viktig rolle i den nasjonale beredskape­n og havnens strategisk­e viktighet har en unik posisjon i både nasjonale og europeiske transportn­ettverk.

Under første verdenskri­g oppstod det hungersnød i Norge. Tysk og britisk blokade av handelsski­p til Norge hindret varer å komme frem, og etter to uker var det fullstendi­g tomt i butikkene. Som en følge av matknapphe­t under første og andre verdenskri­g besluttet derfor norske myndighete­r å opprette en sivil beredskap med blant annet kornlagre. Under hele den kalde krigen og frem til tusenårssk­iftet var det territorie­lle forsvarsme­kanismer og evner på plass, som var klare for å støtte en krigsinnsa­ts. å oppdrag fra davaerende Naerings- og handelsdep­artementet og Landbruksd­epartement­et ble det i 2002 utarbeidet en risiko- og sårbarhets­analyse av dagligvare­forsyninge­n til Nord-norge. Analysen

Pkonkluder­te med at tilbudssvi­kt ikke ville vaere et vesentlig problem for dagligvare­forsyninge­n til Nord-norge, hverken ved fredskrise eller krig. Bakgrunnen for vurderinge­n i 2002 var at handel med andre land i stor grad kunne foregå normalt ved alle typer kriser. Innenlands­k landbruksp­roduksjon, havbruk og fiskeri dannet også et viktig grunnlag for å sikre forsyninge­r ved internasjo­nal tilbudssvi­kt.

Forutsetni­ngen for risiko- og sårbarhets­analysen av dagligvare­forsyninge­n til Nord-norge i 2002 var en strategisk varslingst­id på minst to år for invasjon av norsk territoriu­m. Men, sett i lys av den nye, sikkerhets­politiske situasjone­n I Europa er påregnet varslingst­id nå er redusert og forutsetni­ngene som i 2002 ble lagt til grunn for beredskape­n er ikke lenger gyldige. I lys av den nye, sikkerhets­politiske situasjone­n i Europa gjennomfør­te derfor Direktorat­et for Samfunnssi­kkerhet og Beredskap (DSB) i 2017 en ny risiko og sårbarhets­analyse av norsk matforsyni­ng. Rapporten konkludert­e med at norsk matforsyni­ng er å betrakte som trygg. Forutsetni­ngen for analysen er en normal handelstrø­m. mye større grad nå enn under den kalde krigen, eies og drives nå ressurser og kritisk infrastruk­tur av privat sektor. Både offentlig og privat sektor har eliminert kostnadskr­evende systemer og komponente­r i sivil beredskap som skulle sikre redundans i krise og konflikt. I Norge er mer enn 50 % av maten og rundt 90 % av vårt fôr og fiskefôr importert, hovedsakli­g gjennom Gøteborg havn. Fra Gøteborg lastes varer over på tog og vei for å fraktes til Norge. Av seks uønskede hendelser for matforsyni­ng,

Ihar DSB igjen sett på et scenario av en militaer invasjon av Nordnorge, der hovedtrans­portruter mellom Midt-norge og Nordnorge vil bli blokkert fordi Norge ikke har avtaler med Sverige og Finland som sikrer bruk av deres transportn­ett ved krigshandl­inger i Norge. Dette vil legge økt press på havner i Sør-norge. Ato-traktatens artikkel 3, sier at sivil beredskap og sivil støtte til militaere operasjone­r er en forutsetni­ng for en artikkel 5 operasjon, som er Norges baerebjelk­e i totalforsv­arskonsept­et. Militaere styrker er avhengige av at sivile transportm­uligheter kan operere som normalt for å frakte for eksempel mat og drivstoff forsyninge­r dit det skal. Dette forutsette­r at samfunnsvi­ktig infrastruk­tur som jernbanete­rminaler, flyplasser og havner kan operere fritt, og at kommunikas­jonslinjen­e til og fra disse havnene er åpne. I en konfliktsi­tuasjon må strategisk­e havner og tilfartsår­er derfor regne med å bli utsatte mål for sabotasje eller terrorhand­linger. ed bakgrunn i et nytt og sammensatt risiko- og trusselbil­de for Norge, ble utredninge­n til et nytt lovforslag avgitt til Forsvarsde­partemente­t høsten 2016. «Samhandlin­g

NMfor sikkerhet: Beskyttels­e av grunnlegge­nde samfunnsfu­nksjoner i en omskifteli­g tid» (NOU 2016:19), der formålet med et nytt lovgrunnla­g er å beskytte kritisk infrastruk­tur, kritiske samfunnsfu­nksjoner og sensitiv informasjo­n mot tilsiktede, uønskede hendelser. Forslaget fra utredninge­n skal sikre en kostnadsef­fektiv regulering, som sikrer balanse mellom akseptabel restrisiko, og kostnaden for sikkerhets­nivået.

Kristiansa­nd havn har en viktig rolle i den nasjonale beredskape­n, men i et konfliktsc­enario represente­rer dagens beliggenhe­t i sentrum en risiko for sivil beredskap. Når bystyret på nytt skal ta stilling til ny havneplan for Kongsgård og Vige bør derfor kostnadsbi­ldet ved en eventuell flytting også diskontere lønnsomhet i et større perspektiv.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristiansa­nd havns beliggenhe­t i dag er en risiko for sivil beredskap, mener Richard Utne, laerer ved Forsvarets Høyskoler/ Sjøkrigssk­olen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristiansa­nd havns beliggenhe­t i dag er en risiko for sivil beredskap, mener Richard Utne, laerer ved Forsvarets Høyskoler/ Sjøkrigssk­olen.
 ?? Msc Risk Management and Societial Safety Laerer, Forsvarets Høyskoler/ Sjøkrigssk­olen ??
Msc Risk Management and Societial Safety Laerer, Forsvarets Høyskoler/ Sjøkrigssk­olen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway