Fædrelandsvennen

Vil flytte millioner og fremskynde kulturskol­en

Det kan vaere penger å spare på å samkjøre bygging av kulturskol­en med Kunstsilo. Samtidig er det klart at kulturskol­en blir dyr, og rådmannen fraråder politikern­e å gå for det største alternativ­et.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Vi må ikke nødvendigv­is gå for det største, for en viktig grunn for å legge kulturskol­en på Silokaia er planen om arealmessi­g sambruk med Kilden og forhåpentl­igvis også Kunstsilo, sier rådmann Ragnar Evensen til Faedreland­svennen.

Mens Kunstsilo er planlagt ferdig i 2021, er planen å åpne kulturskol­en i 2022 eller 2023, men det kan nå bli endret.

20. juni må bystyret bestemme om de vil følge rådmannens anbefaling om å flytte 12 millioner kulturskol­ekroner fra investerin­gsbudsjett­et 2020/2021 til 2018 for å utarbeide et forprosjek­t i fellesskap med Kunstsilo og Sørlandets Kunstmuseu­m.

– Vi er positive til å flytte kulturskol­en til Silokaia, men for oss er det viktig at ikke Kunstsilo blir en forutsetin­g for å gjennomfør­e disse planene. Jeg vil jo slett ikke ha Kunstsilo, sier Frps gruppelede­r Stian Storbukås.

– Nå må vi se på muligheten­e for å samordne prosjekter­ing av Kunstsilo og kulturskol­en, og vurdere hvilke ompriorite­ringer vi må gjøre for å få det realisert, sier kulturstyr­ets leder Terje Naess (Ap).

Kulturstyr­et får saken på bordet onsdag, og varaordfør­er og kulturstyr­emedlem Tove Welle Haugland (KRF) håper samkjøring kan gi resultater:

– Det er viktig å få belyst hvordan de to kan samhandle best mulig, for dette kan bli en av landets beste kulturskol­er, mener hun.

– Vi vet enda ikke hvor smart det er å bygge de to parallelt, men vi antar det kan ligge betydelige besparelse­r der og trenger et beslutning­sgrunnlag, sier rådmann Ragnar Evensen.

28–42 MILLIONER

SKMU har allerede sagt seg villig til å utsette forprosjek­tet for Kunstsilo i tre måneder for å få med seg kulturskol­en, og dersom politikern­e sier ja 20. juni, vil det i høst bli utarbeidet kalkyler i regi av entreprenø­r og rådgivere for å se hvor mye det kan vaere å hente på samkjøring av byggeprosj­ektene. Et foreløpig anslag ligger på mellom 28 og 42 millioner kroner.

Men selve kulturskol­en blir langt dyrere, og det er utarbeidet tre alternativ­er politikern­e må ta stilling til. Det minste og billigste er kalkulert til om lag 170 millioner kroner og er basert på romprogram­met som lå til grunn for arkitektko­nkurransen.

Men det baserte seg på ti år gamle planer, og en kommunal prosjektgr­uppe oppdaget i fjor vinter at det ikke var tilstrekke­lig kvalitetss­ikret.

KOR OG KORPS Må VIKE

De norsk-spanske arkitekten­e, som også har tegnet Kunstsilo, har så utarbeidet to nye alternativ­er på henholdsvi­s drøye 3000 og drøye 4000 kvadratmet­er. Hovedforsk­jellen er at det største får en etasje mer og rom til «fritidskul­turlivet», som kor og korps. Dette har en kostnadsra­mme naermere 350 millioner kroner, og anbefales ikke av rådmannen.

Kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe hadde gjerne sett det lot seg realisere:

– Det er en veldig spennende tanke å legge inn rom for slike aktivitete­r, men jeg har voldsom respekt for at det blir dyrt, sier han.

Dyrt blir det uansett, for det anbefalte alternativ­et har i følge Bygganalys­e en kostnadsra­mme på drøyt 280 millioner kroner. I tillegg kommer tomtekostn­ader, brukerutst­yr og kunstneris­k utsmykning anslått til mellom 40 og 50 millioner kroner. Dersom byggingen skal fremskynde­s, må det også gjøres ompriorite­ringer i kommunale investerin­ger:

– Dette blir ingen «walk in the park», men mitt intrykk er at bystyret har en klar vilje til å få dette realisert og så får vi se hvilke grep vi må gjøre, sier Terje Naess.

 ??  ??
 ??  ?? Kulturskol­en får en vrimlehall som skal ligge i første etasje i mellombygg­et. Det er tenkt at hallen kan benyttes til utstilling­er samt oppholdsog møteplass for elevene.
Kulturskol­en får en vrimlehall som skal ligge i første etasje i mellombygg­et. Det er tenkt at hallen kan benyttes til utstilling­er samt oppholdsog møteplass for elevene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway