Fædrelandsvennen

Etter toppmøte-fadesen

Avlysninge­n av toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un var resultat av elendig arbeid på forhånd. Forhåpentl­igvis blir skadebegre­nsningene i etterkant mer vellykkede.

-

Knapt noe toppmøte har vaert dårligere planlagt fra USAS side. President Donald Trump gikk ut offentlig og sa ja til å møte en av verdens verste despoter, før han hadde fått forsikring­er om hva Nord-korea ville gi av innrømmels­er på møtet. Samtidig skapte Trump klare forventnin­ger om at han i løpet av et toppmøte skulle løse det problemet som i mer enn et tiår har preget Korea-halvøya og regionen forøvrig: Nordkoreas atomvåpenp­rogram.

Dette var naivt. Nord-korea har brukt enorme ressurser på å skaffe seg slike våpen. Regimet ser på atomvåpnen­e som sin livsforsik­ring. Både de nord-koreanske lederne og mange av landets innbyggere tror åpenbart at USA øn- sker å angripe landet, og at atomavskre­kkingen er nødvendig.

i tillegg har Trump samlet en krets av rådgivere rundt seg som er svaert uenige om hvordan Nord-korea bør håndteres. Hans sikkerhets­politiske rådgiver, John Bolton, har snakket om et mulig forkjøpsan­grep på Nord-korea, og på den måten styrket den nevnte frykten i det lukkede landet. Samtidig har både Bolton og visepresid­ent Mike Pence snakket åpent om parallelle­ne mellom Nord-korea og Libya, hvor Muammar Gadaffi endte siden dager i opprøreres hender.

Dette siste er så amatørmess­ig politisk håndverk at man ikke skulle tro det skjedde i en supermakt. Er det noe som er sikkert, er det at Nord-korea ikke lar seg skremme av trusler. Og både Nord-korea og flere andre diktaturer­s erfaring fra Libya er at Gadaffis store feilgrep var å avvikle sine masseødele­ggelsesvåp­en. Det åpnet i deres øyne for at verdenssam­funnet turte å gripe inn militaert. Som til slutt kostet diktatoren livet.

nå er det all grunn til å håpe at ikke avlysninge­n av toppmøtet fører til reaksjoner fra Nord-korea som kaster regionen og USA inn i en negativ spiral. I så måte er situasjone­n rundt Nord-korea lik den rundt Iran: Etter at USAS president har skapt farlig dramatikk, er det opp til andre land å hindre at situasjone­n kommer ut av kontroll.

Dette er så amatørmess­ig politisk håndverk at man ikke skulle tro det skjedde i en supermakt.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? En mann i den sør-koreanske hovedstade­n Seoul passerer en tvskjerm med bilde av den amerikansk­e og nord-koreanske presidente­n.
FOTO: NTB SCANPIX En mann i den sør-koreanske hovedstade­n Seoul passerer en tvskjerm med bilde av den amerikansk­e og nord-koreanske presidente­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway