Fædrelandsvennen

8 av 14 sykmeldt på kirkesente­ret

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Sokneprest­ene Eva Marie Jansvik og Jan Helge Kristensen beskriver en svaert krevende tid for de ansatte på kirkesente­ret i Mandal.

– Det er folk som unngår kirkas ansatte, andre har sluttet å hilse. Hele kirkas omdømme rammes av en sak folk fleste bare kjenner en side av, sier de to.

Av 14 ansatte er for tiden åtte sykemeldte, flere etter det siste møtet i Kirkelig Fellesråd i Mandal der leder og nestleder ble avsatt (se egen sak).

– Den lokale kirkeadmin­istrasjone­n er med dette satt ut av spill. Vi vet heller ikke hvem som er de fellesråds­ansattes øverste leder. Det er helt uhørt og en situasjon vi aldri har hørt om i Den norske kirke, sier de to.

KAN IKKE TA TIL MOTMAELE

I lokalavisa Lindesnes har det fra flere hold kommet fram sterk personkrit­ikk av ledelsen på senteret over behandling­en kantoren har fått.

– Ledelsen har ikke kunnet ta til motmaele av hensyn til taushetspl­ikten. Men de fleste burde forstå at en oppsigelse ikke kommer ut av det blå, sier Kristensen og Jansvik.

Kristensen, som er prestenes lokale verneombud, sier de står fast på varslerbre­vet mot kantor Tormod Lindland i desember.

BEGERET VAR FULLT

– Det kom som følge av episoder og hendelser over tid. Til slutt var begeret fullt, sier Kristensen som ikke vil utdype hva det handler om.

– Lindland beskriver et svaert dårlig arbeidsmil­jø på kirkesente­ret, stemmer det?

– Vi kjenner oss ikke igjen i det. Stemningen er nå markant be- dret og på god vei i riktig retning, sier Jansvik.

De sier de støtter kirkeverge­n, prosten og fellesråds­lederen.

– At ansettelse­n av prost og kirkeverge for 5–6 år siden stadig problemati­seres fra flere hold, er ren og skjaer mobbing. Det fører oss ikke framover, og flere burde spørre seg om det ikke er på tide å begrave stridsøkse­n, sier de to.

KRITISKE

De er begge kritiske til at det er frivillige privatpers­oner i Kirkelig Fellesråd som alene har arbeidsgiv­eransvaret for de ansatte.

– Vi etterlyser en tilsynsfun­ksjon med instruksjo­nsmyndighe­t over den lokale kirkestruk­turen slik prestene har. Situasjone­n i Mandal viser hvor galt det kan gå og hvordan trykket mot enkeltpers­oner og deres familier kan bli stort, sier de to.

Bispedømme­t, som er deres arbeidsgiv­er, opplever de at har opptrådt ryddig og støttende.

– Kantoren ønsker sin stilling tilbake. Om det skjer, hva gjør dere da?

– Vi forholder oss til saken slik den står nå, svarer de.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Sokneprest­ene Eva Marie Jansvik og Jan Helge Kristensen ved kirkesente­ret i Mandal. – Den lokale kirkeadmin­istrasjone­n er med dette satt ut av spill, sier de.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Sokneprest­ene Eva Marie Jansvik og Jan Helge Kristensen ved kirkesente­ret i Mandal. – Den lokale kirkeadmin­istrasjone­n er med dette satt ut av spill, sier de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway